anncymonka 16.12.11, 17:43 Czy metagram różni się pierwszą literą? Czy jest możliwe że różni się którąś literą ze środka wyrazu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jw1969 Re: metagram 16.12.11, 22:01 Metagramy różnią się jedną, dowolną literą. W niektórych definicjach dodaje się: "najczęściej pierwszą". Odpowiedz Link
wisa46 Re: metagram 23.12.11, 10:02 wisa46 napisał: > Wesołych ,,, świąd! (r)yba ... (p)odła, ś(n)ięta Odpowiedz Link
wisa46 Re: metagram 04.02.12, 12:00 do znanych metagramów ... s(Z)ary mot(Y)l >>> s(T)ary mot(E)l dorzucę własny pomysł ... do(S)yć s(Z)arości >>> do(Ż)yć s(T)arości Odpowiedz Link
wisa46 Re: metagram 10.04.12, 14:59 wisa46 napisał: > do znanych metagramów ... > s(Z)ary mot(Y)l >>> > s(T)ary mot(E)l > > dorzucę własny pomysł ... > do(S)yć s(Z)arości >>> > ; do(Ż)yć s(T)arości Refleks szaradzisty !!! * vide: ŁAMIBLOG, zadania z miesiąca lutego 2012 * Był taki ... ROMAN SZKEPEK. A 'wisa46' to ...Aldos Witwicki Odpowiedz Link
wisa46 Re: metagram 10.04.12, 22:00 wisa46 napisał: > Refleks szaradzisty !!! * > vide: ŁAMIBLOG, zadania z miesiąca lutego 2012 > > * Był taki ... ROMAN SZKEPEK. > A 'wisa46' to ...Aldos Witwicki > Roman Szkepek, oraz Aldos Witwicki, to przykład onanagramów osób mało znanych; proponuję odgadnąć bardziej znane postacie: Jankiel Kimono Mirko Kudlacz Odpowiedz Link
necz Re: metagram 26.01.20, 08:49 A czy poniższe pary wyrazów różniące się jedną literą ale w różnych miejscach wyrazu też są metagramami np.TRESKA-RESZKA, KLAMKA-LAMPKA, TRĄCA-RWĄCA ? Odpowiedz Link
reptar Re: metagram 27.01.20, 00:23 Nie, ale da się zrobić z takich okazów całkiem ładne zadanie ;-) Odpowiedz Link
necz Re: metagram 27.01.20, 08:31 Ja takowe zadanie już ułożyłem, tylko miałem wątpliwości czy to metagram, a jeśli nie to jak go nazwać? Zadanie z podobnymi wyrazami /ale bez nazwy/ jest w "Rozrywce" nr.3/20 zad.nr.8, która ukaże się jutro. Podana jest instrukcja jak go rozwiązać. Czy na nazwę trochę poczekamy? Odpowiedz Link
reptar Re: metagram 27.01.20, 09:25 Obawiam się, że nazwy się toto nie doczeka. Próbować można, ale trudno byłoby spamiętać nazwy wszystkich transformacji, na które ktoś w jakimś zadaniu podał przepis, bo fantazja autorów wciąż ma się dobrze. Odpowiedz Link