Dodaj do ulubionych

jaki to rodzaj krzyżówki?

22.08.14, 16:01
Może ktoś z Was wie, jak nazywa się rodzaj krzyżówki (chociaż właściwie nie wiem, czy można to nazwać krzyżówką), w której mamy krótki opis - zazwyczaj jakaś historia i musimy dojść do rozwiązania. Po 5 zmiennych w 4-5 różnych kategoriach. Przykład takiego opisu: "Anna, która mieszka w Paryżu nie jeździ mercedesem i nie ma psa. Kasia nie mieszka na terenie Polski, nie jeździ oplem i ma kanarka" itd. itp. Wypełniamy diagram, by ostatecznie dojść do tego kto jest kim, co ma i gdzie mieszka. Gdzie mogę znaleźć takie zagadki?
Obserwuj wątek
    • hrabia_potocki Re: jaki to rodzaj krzyżówki? 22.08.14, 16:18
      Bywały kiedyś takie zadania na łamach Rewii Rozrywki (cała strona na diagram i opis) to zadanie logiczne - a czy miało to swoją nazwę - wątpię, dawno tego nie widziałem.
      • anna_mika Re: jaki to rodzaj krzyżówki? 22.08.14, 16:21
        Właśnie!!!! Tego szukam!
        • reptar Diagramy logiczne 22.08.14, 18:09
          zadanialogiczne.blox.pl
          Znalazłem to przez forum forum.gazeta.pl/forum/f,514,Lamiglowki.html
          Może znajdzie się tam więcej namiarów.
          • stankoncin Re: Diagramy logiczne 23.08.14, 15:37
            To jedna z odmian zadań logicznych, której rozwiazywanie polegało na pracowitym eliminowaniu kolejnych możliwości tak, aby jak najmniej pozostało do kombinowania metodą prób i błędów.
            Początkowo tekstowe, później z charakterystycznym schodkowym diagramem ułatwiającym rozwiązywanie.
            Drukowane głównie w latach osiemdziesiątych w "Rewii Rozrywki" i {chyba} obficiej w "Sam na sam". W tym drugim piśmie układali je Krzysztof Oleszczyk i częściej Tadeusz Karwiński, świetny dziennikarz, były zasrednacz "Dookoła świata" i naczelny "Polski Zachód".
            Zadanie praktycznie nie miało nazwy, zwykle tytuł nawiązywał do jego treści. Tak, jak w bardzo wielu łamigłówkach matematycznych i logicznych.
            I to by było na tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka