22.11.17, 13:46
Właśnie dotarła do mnie bardzo smutna wiadomość: zmarł Eugeniusz Jacel.
Inżynier melioracji, 65 lat, białostocczanin. Debiutował w 1969 roku. Założyciel klubu szaradzistów "Arara", autor ponad 11 000 krzyżówek i zadań diagramowych drukowanych w prasie specjalistycznej, ogólnokrajowej i regionalnej.
Inicjator i organizator Mistrzostw Regionu Północno-Wschodniego, Mistrzostw Polski Nauczycieli, mistrzostw Białegostoku. Pomysłodawca, autor i niekiedy prowadzący programów krzyżówkowych w białostockim radiu, były członek władz Federacji Klubów Szaradzistów.

Poznałem Gienia (gdzieś około 1970 roku) w trakcie, dziś już legendarnych, poniedziałkowych spotkań w redakcji "Szaradzisty", widywaliśmy się na pierwszych biesiadach i turniejach. W latach dziewięćdziesiątych był współpracownikiem mojej agencji "Ara".
Dzwonił z życzeniami na każde święta i każde imieniny, wspierał mnie (a ja jego) w walce z kręgosłupem.
Zawsze solidny, słowny, życzliwy, ciekawy świata i naszych szaradziarskich spraw. W sposób staroświecki, jakże uroczy, choć dziś już - niestety - niemodny.
Tak trudno uwierzyć, że już nigdy nie usłyszę Jego głosu...
Obserwuj wątek
    • zbych56 Re: Gienio 22.11.17, 17:41
      Wyrazy współczucia dla rodziny.
      • wisa46 Re: Gienio 23.11.17, 21:15
        Żegnaj HCL!
        • wisa46 Re: Gienio 25.11.17, 10:05
          wisa46 napisał:

> Żegnaj HCL!

wejdźcie na XIII Ogólnopolski Turniej Kompozycji ...
          tam jest duże pamiątowe zdəęcie
          czwarty od lewej, z książką pod pachą Gienek
          pierwszy z lewej to śp. Zb. Sumera
          • wisa46 Re: Gienio 25.11.17, 15:14
            wisa46 napisał:

> wisa46 napisał:
            >
            > > Żegnaj HCL!
            >
            > wejdźcie na XIII Ogólnopolski Turniej Kompozycji ...
            > tam jest duże pamiątowe zdəęcie
            > czwarty od lewej, z książką pod pachą Gienek
            > pierwszy z lewej to śp. Zb. Sumera
            >
            Tak na marginesie: kiedyś HCL, gdy zwróciłem się do niego : "Gienek" zbeształ mnie : " nie Gienek, tylko Genek!".
            Na owym zdjęciu, trzeci w drugim rzędzie, jak zawsze pod krawatem " Kreol", obok niego, w okularach, z brodą, św. p, Jurek Cwojdziński (Cwojer) i jeszcze ... na prawo od Genka - starszawy, siwowłosy Pan - Stanisław Sobolewski (ESSE).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka