widok22 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 05:16 4-K smyk/pryk ;) Odpowiedz Link
reptar Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 10:09 Witaj, Widoku, w gronie autorów! Każda nowa duszyczka wciągnięta w to szaleństwo - jakże cieszy   ;-) BTW: Co to się z Tobą porabia? Odpowiedz Link
widok22 Nie dajcie się nabrać... 07.11.04, 08:55 reptar napisał: > BTW: Co to się z Tobą porabia? Przygotowuję już pistolety na pojedynek 16 listopada. I dziękuję za nowe zgłoszenia! :-) A Łgarz zafundował bardzo fają zabawę, ale - tu cytata z Ilmatar z forum Ortografia: Nie daj się nabrać do każdego wiadra! (gruzińskie - 30 liter, ktoś ułoży szyfrogram?) Odpowiedz Link
wars10 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 10:25 J-1 ZDZIERAK, OBSYPNIK 1-F KIRSZ, KAKAO Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 10:43 4-N TUZ i NIC (ktoś bez znaczenia) Odpowiedz Link
wars10 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 12:52 J-1 BAKI, WĄSY odwołuję poprzednie hasła sorry - przed wysłaniem nie sprawdziłem diagramów Odpowiedz Link
wars10 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 06.11.04, 12:58 N-1 OSLO, LIMA (zimna - gorąca stolica) Odpowiedz Link
reptar Re: Łgarstwa i demaskacje 06.11.04, 17:01 wars10 napisała: > N-1 OSLO, LIMA (zimna - gorąca stolica) Jest dobre, ale w międzyczasie (wcześniej) Zbista o 10.43 zgłosił 4N nic/tuz, więc Oslo/Lima się nie zmieści. Baki/wąsy już wprowadzone i Twój nick dopisany do zespołu   ;-) Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje 06.11.04, 22:19 Na dobranoc proponuję: 15-M ĆMY i GZY (rodziny owadów) 7-L SOHO I ANIN (dzielnice stolic) 9-K ID i JA (wg SWO Kopalińskiego) pozdrawiam Odpowiedz Link
reptar Re: Łgarstwa i demaskacje 06.11.04, 22:31 zbista napisał: > 7-L SOHO I ANIN (dzielnice stolic) > 9-K ID i JA (wg SWO Kopalińskiego) Z tych dwu par muszę wybrać jedną, ponieważ wpisanie obu dałoby 9-K poziomo parę dwuwyrazowych ciągów IH i JI. Zdecydowanie bardziej podoba mi się ID i JA, i tę wpisuję w diagramy. Odpowiedz Link
wars10 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 07.11.04, 08:14 P-16 SU - AT (drobne monety) H-15 CYC - LEN (tkaniny) Odpowiedz Link
wars10 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 07.11.04, 08:15 Przepraszam - oczywiście G-15 Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje 07.11.04, 10:15 16-L DO i FA (sylabowe nazwy dżwięku) 17-K SOFY i NARY do rozważenia 7-L SS i AK Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 08.11.04, 08:11 C5: TALON MARKA, tylko ze MARKA sie powtarza, ale za to w drugim diagramie:) pytanie: czy dopuszczamy takie cos? Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Zapomnij! nie zauwazylem dwuliterowki !!! :) (n/t) 08.11.04, 08:19 Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak ewentualnie RYJE :) jesli zgorszony cycami :)(n/t) 08.11.04, 09:31 Odpowiedz Link
reptar Re: :):) poziom C3: CYCE i UCHO 08.11.04, 13:37           Jakoby rok bez wiosny mieć chcieli,           Którzy chcą aby szaradziści nie szaleli   ;-) Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje 08.11.04, 20:10 a ja jeszcze do Łgarza: 1-I ABO i AWA (dawne stolice Birma i Finlandia) Odpowiedz Link
reptar Pomożecie? 09.11.04, 09:53 Coraz mniej miejsca w diagramach i coraz trudniej coś jeszcze upchnąć, jednak wytrwałość nasza wspólna jest godna podziwu. Chwaląc, muszę jednak podzielić się wątpliwościami dotyczącymi ostatniego zgłoszenia. Uznać czy nie uznać? Formalną przeszkodą, przynajmniej do czasu, wydaje mi się kłopot z weryfikacją, znalazłem bowiem, że Awa to księstwo, a Abo to szwedzka nazwa miasta, które ma prócz tego ważniejszą nazwę fińską - no i jest ich trochę, tych mankamentów. Jeśli, Zbisto, mógłbyś to merytorycznie wesprzeć, to kto wie, może zmięknę... Druga wątpliwość dotyczy zasady. Czy na podstawie dawnej stolicy Finlandii da się odgadnąć dawną stolicę Birmy? Kilka z wcześniej przyjętych propozycji domagało się podobnych rozważań i jakoś to tam sobie w tej swojej "jurorskiej głowie" układałem, że wychodziło na tak albo na nie. Tym razem waham się dłużej i wciąż nie potrafię podjąć decyzji   :-( Na pewno argumentem za przyjęciem będzie fakt, że naprawdę w diagramie jest już bardzo ciasno. Proszę wszystkich łgarzy o przekonanie mnie w którąś stronę. Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: Pomożecie? 09.11.04, 10:01 :) jesli moj glos sie przyda na cos:) to ja jestem na nie:) (prawde mowiac, na jeszcze pare wyrazow jestem na nie :) ) ale to juz nie wazne:) Odpowiedz Link
zbista Re: Pomożecie? 09.11.04, 10:17 WEP PWN tom I str.495 (AWA) tom I str. 10 + tom XI str.727 (ABO = TURKU) Odpowiedz Link
zbista Re: Pomożecie? 09.11.04, 10:28 DROMADER wielbłąd więc np.BAKTRIAN ABO dawna stolica państwa więc np. AWA Odpowiedz Link
reptar Re: Pomożecie? 09.11.04, 10:54 zbista napisał: > DROMADER wielbłąd więc np.BAKTRIAN Ale to nie tylko to, i nie "na przykład". Jednogarby/dwugarbny - w tym aspekcie tkwi "biegunowość". Tuba/flet. Niby znów podobny przykład, ale... jednak nie. Tuba jest wielka i basowa, flet mały i piskliwy. Na parę trąba/puzon kręciłbym nosem. Ekwadorczyk/Inflantczyk, Irlandia/Mozambik - te pary uratował globus (mniej więcej symetryczne położenie, względem środka bądź równika). Do tego skrajnie odmienne warunki klimatyczne (kraje ciepłe kontra zimne). Z parą Włochy/Belgia byłoby trudniej. Bardzo mi zależy na tej przeciwstawności, bo bez tego zadanie może utracić rozwiązywalność (idea była taka, by na podstawie jednego diagramu wypełnić z głowy drugi). W pozycję, w którą proponujesz Abo/Awa ja wymyśliłem Ibo/Ewe (dwa plemiona afrykańskie), ale tego nie zgłosiłem, bo... sam sobie odrzuciłem. Tak, tak, takie przypadki też się zdarzają, choć nie trafiają na wizję   ;-) Wciąż się waham... Odpowiedz Link
reptar Re: A jak to wygląda na forum O języku 09.11.04, 11:04 Jeszcze jako suplement do nieniejszej dyskusji proponuję jeden wątek z forum kiciora: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=16600529 Odpowiedz Link
zbista Re: Pomożecie? 09.11.04, 11:05 reptar napisał: > Ekwadorczyk/Inflantczyk, Irlandia/Mozambik - te pary uratował globus (mniej > więcej symetryczne położenie, względem środka bądź równika). Do tego skrajnie > odmienne warunki klimatyczne (kraje ciepłe kontra zimne). Z parą Włochy/Belgia > byłoby trudniej. > Czy Birma i Finlandia tu nie pasują , nie mam pod ręką globusa ! Odpowiedz Link
reptar Re: Pomożecie? 09.11.04, 11:30 zbista napisał: > Czy Birma i Finlandia tu nie pasują , nie mam pod ręką globusa ! Birma i Finlandia prędzej (choć też nie jest to z pewnością ideał) niż Abo i Awa. Zastanawiam się, jak daleko dziedziczy się przeciwieństwo. Bałtyk będzie przeciwieństwem do Czech (północne/południowe sąsiedztwo Polski), ale czy kuter będzie dobrym antonimem dla skody, jako coś co porusza się po przeciwstawnym sąsiedztwie Polski? Albo flądra do Czeszki? Umówmy się tak: jeśli do wieczora uzbierają się trzy głosy przeciw - odrzucę. Cztery z tym, który już zgłosił Wiąz. Ja będę Piłatem. Odpowiedz Link
wars10 Re: Pomożecie? 09.11.04, 18:50 reptar napisał: > > Umówmy się tak: jeśli do wieczora uzbierają się trzy głosy przeciw - odrzucę. > Cztery z tym, który już zgłosił Wiąz. Ja będę Piłatem. Wiele haseł (w tym również i moje) nie do końca spełniają założenia Łgarza. Ograniczenia diagramowe zmuszają (niestety) do naginania okreśonych zasad. Ale przecież każdemu z nas zależy aby zabawa trwała jak najdłużej. Apeluję więc do szanownego jury o przymrużenie oka i przyjęcie proponowanych haseł. Odpowiedz Link
uhuhu Re: Pomożecie? 09.11.04, 19:02 Nie załapałem się na układanie, ale w wolnej chwili przejrzałem diagramy i propozycje. Szkoda, że Reptar nie dookreślił jednej rzeczy - żeby każdy zgłaszający, podając swoją propozycję, argumentował ją (nawet jeśli wydaje się być bardzo przejrzysta). Znacznie ułatwiłoby to sprawę wpisującemu i decydentowi w jednej osobie. Każdy z uczestników na swój sposób odczytał tę zabawę. Mnie (podobnie jak w harcach z Objasiem) najbardziej wciągnęły pary najmniej "naciągane", a wyjątkowo celne i urodziwe: SYF-ŁAD (bomba!), MURZYN-BIAŁAS (oklaski!), SS-AK (wyborne!), ZBUDZENIE-KIMNIĘCIE (mniam!), MARS-ZĘZA, SOFY-NARY, PANIKA-RELAKS. Oczywiście, pary takie jak WĄSY-BAKI, STĘP-CWAŁ, LATO-ZIMA są arcypoprawne, ale jednak, jednak mało odkrywcze. Co do pary ABO - AWA: mimo wspólnego mianownika obu słów, jestem przeciw uznaniu, doceniając pomysłowość autora propozycji. Reptar podkreślił, że chodzi o to, żeby czytając tylko słowo z diagramu A, odgadnąć słowo z diagramu B. Trudno mi doszukać się tu choć śladów antonimii. Wars10 podpowiada, że "Ograniczenia diagramowe zmuszają (niestety) do naginania okreśonych zasad. Ale przecież każdemu z nas zależy aby zabawa trwała jak najdłużej". Ja wolę skromniej, a pyszniej! ;-) Odpowiedz Link
reptar Re: Pomogli :-) 09.11.04, 19:36 Lud podburzyć się nie dał i Abo / Awa wpisane już, na serwer nawet zesłane, i to ze ślicznym kółeczkiem nad jednym A, proszę pooglądać. Dziękuję za opinie, recenzje i posiłki decyzyjne. Jakby kto jeszcze chciał być przeciw, to za późno. Ciekawe, co będzie następne, hihihi... Odpowiedz Link
reptar Re: Pomogli :-) 09.11.04, 21:58 Dwie godziny temu miałem ledwie parę chwil, więc było skrótowo i na kolanie. Teraz chciałem jeszcze dopowiedzieć parę rzeczy. Po pierwsze - głosy przeciw zostały uwzględnione, ale zostały również policzone i było ich za mało w stosunku do tego, co obiecałem. Bo obiecałem, że dopiero przy czterech głosach przeciw odrzucę - stąd automatycznie stanęło na uznaniu. No i były też głosy za. Po drugie - chciałem wywołać dyskusję, która miała dotyczyć nie tylko ostatniej (jak dotąd) propozycji, ale i kilku innych - w tym zarówno uznanych, jak i odrzuconych - a w ogólności samej konwencji. Jako samozwańczy juror miałem twardy orzech do zgryzienia, jak to wszystko oceniać, wszak bo i kryterium było bardzo intuicyjne. Z jakimś matematycznym przelicznikiem nie byłoby kłopotu, tu zaś w grę wchodziły wszelkie indywidualizmy. Już w poście inicjującym tę zabawę zaznaczyłem, że "obawiam się decyzji, co w tej konwencji się jeszcze mieści, a co już nie". Mam wrażenie, że musiałbym jeszcze popracować nad tą moją tutaj rolą sędziego. Czasem pewnie wywołałem duży deszcz z małej chmury, kiedy indziej odwotnie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi te rozstrzygnięcia, a którymi się nie zgadzacie   ;-) Bo w końcu i był to tylko obieg testowy. Jeśli komuś się to spodoba, to zrobi kiedyś takie zadanie od początku do końca, zdając się potem na ocenę którejś z naszych kochanych redakcji. Wtedy, jak sądzę, opis zadania (ewentualnie podparty przykładami) jaśniej określi, do jakich sposobów odgadywania należy się uciekać, w jakich obszarach szukać. Przy wieloosobowym dziele rzeczywiście możliwych podejść jest wiele, a ja wcale nie upieram się, że moje najlepsze. Zresztą łatwo mi gadać, podczas gdy sam zgłosiłem ledwie parę par, nieprawdaż? I chociaż temu czy tamtemu powiedziałem parę razy NIE, to doceniam każdą zgłoszoną propozycję. Jeszcze teraz z tego miejsca chciałem wspomnieć o parze akonto / szkoda, która wprawdzie nie przedarła się przez kordon mojego gustu, ale która jako chyba jedyna została zgłoszona jako krzyżująca się aż TRZEMA literami! Szkoda byłoby nad tym przejść bez wyeksponowania rekordu. Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje 11.11.04, 15:51 witam jeszcze jedna propozycja do dyskusji 12-G SYC wg SJP Karłowicza,Kryńskiego,Niedżwiedzkiego tom 6 str.532 "sknera,skąpiec" AGA wg Nowego Leksykonu PWN "pan" Odpowiedz Link
reptar Re: Łgarstwa i demaskacje 12.11.04, 10:20 Proszę Was o głosy w dyskusji na temat propozycji takiej: 6E poziomo ->     DA     (tak po rosyjsku)     JA     (tak po niemiecku) Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: Łgarstwa i demaskacje 12.11.04, 11:02 :) jak dla mnie odpada :)byc moze mam klapki na oczach, ale dla mnie ja to byloby ty, my, wy, on i co tam jeszcze:) bo jesli wprowadzisz taki precedens...... no to hulaj dusza! wtedy krzyzowka powinna byc bez czarnych pol a jedynie z przerywnikami (tymi pionowymi kreskami pomiedzy polami) bo pewnie tak duzo mozna by znalezc (jest tyle jezykow na ziemi, ale nawet jakby sie ograniczyc do naszych sasiadow to i tak jest tego z 6 chyba, jesli dobrze licze:) ) Odpowiedz Link
zbista Re: Łgarstwa i demaskacje 13.11.04, 15:56 Jestem za pomysłem Reptara DA słowiańskie JA germańskie chyba jest jakaś antonimia A oto moja nowa propozycja do dyskusji 1-O UNAU "leniwiec dwupalczasty" YETI "człowiek śniegu" Odpowiedz Link
reptar Re: Łgarstwa i demaskacje 17.11.04, 22:52 UNAU /YETI wprowadzone. JA / DA - raczej nie. Miał to być "ciekawy przypadek do podyskutowania" (TAK jako antonim TAK), ale chyba przeceniłem jego siłę rażenia. Odpowiedz Link
eso73 Re: Łgarstwa i demaskacje (krzyżówka małego Łgarz 22.11.04, 23:05 6A poz. BA i KA (mit. egip. - Kopaliński, Słownik mitów i tradycji kultury: KA podczas życia człowieka, BA od momentu śmierci) Odpowiedz Link