faouar 10.02.05, 06:20 Dzisiaj pokazały się w kioskach Krzyżówki Jolki - format Oxfordu, 48 stron, 3,20 zł. I tyle na tyle. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
powszedni Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 10.02.05, 18:00 faouar napisał: > Dzisiaj pokazały się w kioskach Krzyżówki Jolki > - format Oxfordu, 48 stron, 3,20 zł. Fakt. Zaistniało. Wyraźny druk diagramów. Estetycznie lśniąca biel. Rysunki Mleczki. Dowcipy. Jolki. Rebusy. Drobne formy. Część zadań z rozwiązaniami. Zupełnie inne słowniki trudnych wyrazów. Brak podpisów autorów zadań. Pula nagród 2500 PLN. Rozwiązania można nadsyłać SMS-em. Wyrósł wśród wielu. Ma swoje plusy. Czy stanie się przebojem na rynku? Odpowiedz Link
faouar Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 13.02.05, 16:56 powszedni napisał: > > Brak podpisów autorów zadań. Podobno to się zmieni już od najbliższego numeru :) Odpowiedz Link
jfalek Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 13.02.05, 18:46 faouar napisał: > Podobno to się zmieni już od najbliższego numeru :) Napisano już tyle super opinii o tym nowym piśmie, więc uznałem, że nie ma co się powtarzać i prawić grzecznościowe banały. Przegladając czasopismo, właśnie to, że pod zadaniami brak nazwiska autora za wspanialą rzecz. Koniec tabelek "??? kontra ???". Jednak wychodzi na to że autorzy którzy nie mogą się obyć bez uwidocznienia swego nazwiska pod zadaniem. Pewnie npisali furę listów w tej sprawie ;)) Staję w poprzek, ale moja jedna opinia się tu nie liczy. Co do samego pisma, życzę rozwinięcia skrzydeł, i pozostania dłużej na rynku. Ciekawe kto starci więcej, "Technopol" czy społdzielnia "Rozrywka". Bo nie sądzę że jest miejsce jeszcze na nowe czasopismo, tylko dotyczące Jolek. Silna firma próbuje tu wkroczyć na rynek, i b. dobrze. Powodzenia FJ Odpowiedz Link
powszedni Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 13.02.05, 19:01 jfalek napisał: > Jednak wychodzi na to że autorzy którzy nie mogą się obyć bez uwidocznienia > swego nazwiska pod zadaniem. Pewnie npisali furę listów w tej sprawie ;)) Napisz do redakcji. Zatelefonuj. Dowiesz się. Jaki jest stan faktyczny w tej sprawie. Myślę. Każdy ma prawo decydować. Jak podpisać jego zadanie. Pełne nazwisko. Kropka. Trzy krzyżyki. > Napisano już tyle super opinii o tym nowym piśmie. Ja. Przedstawiłem. Tylko. Swoje odczucia. Inne pisma. Odeszły na plan dalszy. Obyło się bez prównań. Ot!. Taki mój styl. Grzecznościowy. Mości jfalek. powszedni Odpowiedz Link
reptar Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 10.02.05, 18:59 Pierwsze, co się nasuwa, to pytanie: jaki to ma właściwie tytuł? Na górze mniejszą czcionką:             "Rewia Wydanie specjalne". Pod tym większą czcionką:             "Krzyżówki Jolki najlepsze z najlepszych". W stopce:             "Wydanie specjalne Rewii". W adresie w kuponie:             "Krzyżówki Jolki". O co pytać w kioskach za miesiąc? Zwracam na to uwagę, ponieważ podobny błąd popełniłem przy okazji "Pasażu", którego tytuł w pierwszym numerze zawierał się w logo, a obok widniał duży napis "Krzyżówki pasażowe", przez co conajmniej jeden tuz w tej branży miał kłopot z odgadnięciem tytułu. Odpowiedz Link
sartam Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 13.02.05, 20:14 reptar napisał: > O co pytać w kioskach za miesiąc? Ja mam problem juz teraz, bo pochodzilem po kilku punktach z prasą ale niczego takowego nie napotkałem... może własnie dlatego, że nie bardzo wiem czego szukać :) Reptarku, ktory jestes z Kraka, czy TEGO jest ci u nas dostatek i łatwo TO upolować? Jutro znów wybiorę się chyba na łowy... Odpowiedz Link
reptar Sposób wyszukiwania ;-) 14.02.05, 07:12 Ja to upolowałem w pierwszym saloniku prasowym Kolportera (których to ostatnio nawalono u nas na osiedlach multum). Podstawowa informacja to format - to jest większe niż większość krzyżówek, a dokładnie mierzy 25 cm x 18,5 cm. Jest to podobna sytuacja, jak ta, którą jw1969 w wątku o czasopiśmie pt. "Oxford" ujął słowami: > Pierwsza rzecz – format, który powoduje, że pismo w kioskach czy „salonach > prasowych” często trafia na zupełnie inne regały niż większość szaradziarskiej > produkcji. Czyli najprościej będzie pytać o "coś większego", a może nawet o "Oxford" pytać, i kiedy "Oxford" się znajdzie, to zobaczyć, czy nie ma tuż obok... Odpowiedz Link
sartam Re: Sposób wyszukiwania ;-) 14.02.05, 07:40 Dzieki Reptarze, wybieram sie na łowy...;) Odpowiedz Link
reptar Mnie się najbardziej podoba, że... 11.02.05, 21:35 Mnie się najbardziej podoba, że wreszcie jakieś czasopismo dla szaradzistów dorosłych zdecydowało się publikować rebusy z licencjami! Odpowiedz Link
uhuhu Re: A swoją drogą to ciekawe... 11.02.05, 21:52 ...że na przestrzeni dosłownie kilku dni w kioskach pokazują się dwa nowe czasopisma szaradziarskie o identycznych formatach (!), liczbie stron (!!) oraz cenie (!!!). Mam już "Krzyżówki Jolki". Fajowe są rysunki rebusów, zupełnie inne niż te, do których jestem przyzwyczajony. Natomiast wyjątkowo nie przypadło mi do gustu zadanie pt. jolka w labiryncie. I kiedy to wszystko rozwiązywać, no kiedy? ;-) Odpowiedz Link
totet Re: A swoją drogą to ciekawe... 11.02.05, 23:26 Mam, przejrzałem, nieco rozwiązałem. Wśród bogactwa jolek zwraca uwagę choćby taka dla "dłubaczy" na całą rozkładówkę i dużo mniejsze, mające coś wspólnego z forumową zabawą w syzygie. Dla zainteresowanych - niezdecydowanych podpowiedź: nie samą jolką pismo stoi - jest i krzyżówka rymowana, od A do Z, szkotki, drobne formy, wspomniane rebusy, wirówka, krzyżówka - szyfr i inne różności. Całość okraszona subtelną dawką dowcipu, magii i frapującymi dodatkami - np. są rozwiązania zadań niekonkursowych (polecam więc je jako trening i wprawkę dla uczących się szaradziarskiego rzemiosła). Wśród słowniczków jest i przekorny, zawierający podpowiedź nie wprost (w treści), zachęcający podglądaczy do wnikliwszej lektury. Całość dobrze opracowana edytorsko, na białym papierze zachęcającym do bazgrania. Słowem - kawał solidnej roboty. Kontynuacja mile widziana. Odpowiedz Link
reptar Re: jolka w labiryncie 12.02.05, 12:37 uhuhu napisał: > Natomiast wyjątkowo nie przypadło mi do gustu zadanie pt. jolka w labiryncie. A ja myślę przeciwnie, że jest to idealny eksponat do wątku pt. "Drzewko gdybań" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=14005485 czyli - jak to tamże ująłem - "zadanie byle jakie od strony warsztatowej, które staje się bardziej angażującą rozrywką niż inne, dopracowane i dopieszczone". Kiedyś widziałem taki "labirynt" podany bez jolkowatości, tzn. określenia podano po kolei. I to było bez sensu. Tutaj sytuacja jest inna, bo rozwiązanie tego jest możliwe, a jednocześnie bardzo trudne. I chyba to sobie rozwiążę   ;-) Odpowiedz Link
reptar Info z frontu walki z jolką w labiryncie 18.02.05, 09:52 Pisałem, że sobie rozwiążę... Nie rozwiązałem, choć próbowałem. Dla mnie za trudne. Wziąłem na ząb tę ze strony 31. Wstępnie pozaznaczałem sobie, na ile liter jest który wyraz w diagramie (małymi cyferkami przy tych oryginalnych). Chciałem w ten sposób znaleźć punkt zaczepienia, tzn. nie szukać na razie miejsca wpisania szóstek czy siódemek, których jest dużo, tylko dziewiątek i dziesiątek, których jest mało. No i na Ż zwróciłem uwagę, bo jak jeden wyraz się na rzadszą literę kończy (ANGAŻ), a drugi zaczyna (ŻYWIOŁ), to można mieć nadzieję, że to to. Tak więc z całym bagażem założeń taktycznych próbowałem, próbowałem i... nie dopróbowałem. Po kilkunastu minutach moje zainteresowanie zadaniem wygasło. Spróbujcie to rozwiązać i napiszcie, jak wrażenia. Odpowiedz Link
maku7 Re: Info z frontu walki z jolką w labiryncie 18.02.05, 12:25 moje zainteresowanie w/w zadaniem jeszcze nie wygasło, choć długo już się z nim zmagam:) moja propozycja kontynuacji ciągu: ŻYWIOŁ - ANGAŻ - ŁÓŻECZKO - OBWÓDKA -AKAPIT - TYKANIE - ESTRADA - ADRESAT i to by było na tyle:) rozpaczliwie szukam pierwszej 10. w przeciwieństwie do jolki XXL, o której wspomina kolega z kolejnego postu, tę trzeba mieć całą zanim się ją zacznie wpisywać do diagramu, co znacznie utrudnia zadanie. Odpowiedz Link
reptar Re: Info z frontu walki z jolką w labiryncie 21.02.05, 20:03 Ja sobie wpisałem takie trzy ciągi: SEKWENS - SYLWIA - ASTRONOMIA - ALERGIK - KOŁOWANIE trochę dalej: EKSLIBRIS - SCENA - ANGAŻ - ŻYWIOŁ - ŁÓŻECZKO i na koniec: ALGORYTM - MASYW - WILANÓW - WERSJA - ARMIA - AMANT - TRÓJSKOK Jako pierwszy wyraz wpisałem sobie KŁAPOUSZEK (z czułością o króliku), ale teraz nigdzie się już nie wciśnie AKADEMIA, więc kłapouszek będzie musiał ustąpić trusi   :-(     A szkoda, bo kłapouszek podoba mi się dużo bardziej. Odpowiedz Link
rauoaf Re: Info z frontu walki z jolką w labiryncie 21.02.05, 20:40 reptar napisał: > Ja sobie wpisałem takie trzy ciągi: > SEKWENS - SYLWIA - ASTRONOMIA - ALERGIK - KOŁOWANIE przed sekwensem jest SFINKS, a za kołowaniem EKSPERT i rzeczona TRUSIA - (taki mądrala jestem, bo mi faouar powiedział:-) > trochę dalej: EKSLIBRIS - mmmmmmmmmmm - bliżej, SCENA - ??????? ANGAŻ - ŻYWIOŁ - ŁÓŻECZKO przed angażem ARMIA, za łóżeczkiem OTOCZKA > i na koniec: ALGORYTM - MASYW - WILANÓW - WERSJA - ARMIA - AMANT - tu brakuje jednej piątki, więc jest TRĄBA i AKADEMIA a TRÓJSKOK jest między AKAPITEM a KURTYZANĄ No chyba, że coś się pomieszało;) Odpowiedz Link
nikim Rozwiązal ktoś wielką jolkę XXL 17.02.05, 12:20 Zajęła mi ona ponad trzy godziny, ale mam całą choć sporo wyrazów wyszło "samo". Trudna jak te w Wyborczej!! Odpowiedz Link
jw1969 Kolejny numer Krzyżówek Jolek 14.03.05, 13:23 Kupiłem drugi numer, a więc periodyk utrzymał się na rynku. O pierwszym numerze miałem napisać, ale nie zdążyłem przed zawieszeniem Forum, więc może teraz mi sie uda. Podoba mi się strona graficzna pisma. Zabawne rysunki rebusów, estetyczne diagramy - dla mnie odkryciem były te diagramy złożone z kwadracików nie połaczonych ze sobą, jak np. w zadaniu ze strony 42 w drugim numerze. Zawartość też interesująca, myślę, ze każdy znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli - tak jak ja - nie jest fanem jolek. Poza zadaniami diagramowymi pojawiają się drobne formy wierszowane - na razie nieśmiało, mam nadzieję, że będzie tego więcej. Rebusy z definicji mają być nietrudne (bo w nazwie mają "łatwy") i takie są. Mnie licencje nieco rażą. Po pierwsze, istnieją przecież rebusy metagramowe albo wykreślane. Po drugie, nie prowadzi to na razie do znacznego wzbogacenia tworzywa rebusowego - wykorzystywane są wyrazy raczej krótkie, 3-5 literowe, a w nich zmienia się lub skreśla jedna literę - niezbyt to ambitne szaradziarsko (ale to tylko moja opinia). Byc może na pierwszym miejscu autorzy stawiają łatwość rozwiązania, prostotę hasła i estetyczny rysunek. Pojawiły się gdzieniegdzie podpisy pod zadaniami. Dlaczego nie wszędzie? Nie bardzo to rozumiem, podobnie jak używanie pseudonimów - czy to jakaś gra z czytelnikami? Dla mnie nazwisko znajomego autora stanowi gwarancję jakości zadania - czyżby chodziło o to, żeby rozwiązujący tak się nie nastawiał? Przy okazji, jweszcze jedno pytanie: czy zdecydowane zmniejszenie objętości części szaradziarskiej "Gazety Telewizyjnej" ma charakter permanentny, czy przejściowy? I czy ma związek z ukazaniem się "Krzyżówek Jolki"? Odpowiedz Link
faouar Re: Kolejny numer Krzyżówek Jolek 14.03.05, 17:53 jw1969 napisał: > > Pojawiły się gdzieniegdzie podpisy pod zadaniami. Dlaczego nie wszędzie? Nie bardzo to rozumiem, podobnie jak używanie pseudonimów - czy to jakaś gra z > czytelnikami? Ahoj, to gra w prawo: USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawa do: 1) autorstwa utworu, 2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo, (...) I czy ma związek z ukazaniem się "Krzyżówek Jolki"? Hehe, nie:))), chyba nie:))) Odpowiedz Link
jw1969 Re: Kolejny numer Krzyżówek Jolek 18.03.05, 13:30 Pisałem ostatnio: > Przy okazji, jeszcze jedno pytanie: czy zdecydowane zmniejszenie objętości > części szaradziarskiej "Gazety Telewizyjnej" ma charakter permanentny, czy > przejściowy? I czy ma związek z ukazaniem się "Krzyżówek Jolki"? Dziś widzę, że najwyraźniej "Gazeta w kratkę" zeszczuplała na dobre. Szkoda! Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: Kolejny numer Krzyżówek Jolek 18.03.05, 14:03 No i błędy się zdarzają i to nie tyle wydawcy co autora!!!! w krzyzowce metagramowej 'jolka i polka' albo jakos tak, wszystkie wyrazy maja roznic sie pierwsza litera! tak napisano w instrukcji zadania: pierwszą! a w krzyzowce mamy slowa: 'Romeo' i 'rodeo' :D:D:D Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: Kolejny numer Krzyżówek Jolek 18.03.05, 14:09 zapomnialem, ze wydawca mogl instrukcje do zadania pisac:) tak wiec nie wiem:) ale raczej stawiam na wydawce bo autor przy tak mikroskopijnym zadaniu raczej by sie nie pomylil:) Odpowiedz Link
pierre_doua Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 22.03.05, 11:02 Nienawidze jolki. Ta forma krzyzowki, zrodzona w latach 60-tych, jest owszem, interesujaca, ale na zasadzie, ze sie ja robi dla zabawienia rozwiazujacego, a nie dla ujajania go. Jedna jolka na jeden numer np. Rozrywki wystarczy. Niestety, tylko ja tak sadze. Odpowiedz Link
lucbach Re: Nowość w kioskach - Krzyżówki Jolki 23.03.05, 16:12 Co rozumiesz przez "ujajanie" :)? I kiedy jolka "ujaja", a kiedy bawi rozwiązującego? pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link