Dodaj do ulubionych

Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie

02.02.06, 20:40
Miały swoje wątki na Szaradziarstwie inne wielkie imprezy sportowe, niech ma
i Turyn. Z pewnością będzie tu materiału przybywać, zwłaszcza jak zaczną.
Na przystawkę proponuję już teraz ornitologiczno-sportowy anagram, którego
jedną stronę stanowi nasza łyżwiarska para taneczna. Proszę o rozwiązanie.
Obserwuj wątek
    • totet Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 02.02.06, 21:25
      Reptar zapodał:
      > Na przystawkę proponuję już teraz ornitologiczno-sportowy anagram, którego
      > jedną stronę stanowi nasza łyżwiarska para taneczna. Proszę o rozwiązanie.

A proszę bardzo - KACZUCHY.
    • na_chwile Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 02.02.06, 23:41
      Nie wiem czy to anagram tylko ornitologiczno-sportowy? Podtekst polityczny jest
      tu grubymi nićmi szyty, a odpowiednie służby na pewno to czytają.
      • rauoaf Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 03.02.06, 11:54
        na_chwile napisał:

> Nie(ciach)odpowiednie służby na pewno to czytają.

A niech sobie czytają (co w tym złego?), przynajmniej anagramować się trochę
        poduczą (i wiedzę ornitologiczną i sportową nabędą)
        • totet ZIO w Turynie - hokeiści 05.02.06, 11:20
          Hokejowe składy już ogłoszone, a wśród nich uwagę przykuwają bracia bliźniacy
          Daniel i Henrik Sedin (obaj Vancouver Canucks)z reprezentacji szwedzkiej. Jak na
          bliźniaków przystało wyglądają identycznie, więc jeśli zagrają razem...
          W kadrze fińskiej są aż dwie pary braci - prócz bardziej znanego Saku Koivu
          (Montreal Canadiens) jest i Mikko Koivu (Minnesota Wild) oraz Jarkko Ruutu
          (Vancouver Canucks) i Tuomo Ruutu (Chicago Blackhawks). Ci ostatni mają zresztą
          jeszcze jednego brata hokeistę grającego w NHL - Mikko. W kadrze słowackiej też
          bracia - Marcel Hossa (New York Rangers) i Marian Hossa (Atlanta Thrashers).
          Szaradziarsku u intrygującu brzmią czteroliterowe fińskie imiona - Saku, Kari,
          Toni, Joni, Sami, Ossi, Olli, Niko, Jere.
          W kadrze USA swojsko brzmi nazwisko Brian Rafalski (czyżby jego babcia była
          Polakiem?). Na uwagę zasługuje 44-letni Chris Chelios (Detroit Red Wings) -
          czwarte igrzyska z rzędu!
          Do konsonantki przyda się z pewnością nazwisko jednego ze Słowaków - Strbak.
          Wiele nazwisk hokeistów ma ciekawe anagramy (np. diametr - diatrem - Demitra).
          Proponuję podawać następne. Zdeno Chara mógłby być rozwiązaniem
          rebusu-deklinatki - nodze, arach. Notabene, nie wiedzieć czemu słysząc pierwszy
          raz przed laty jego wizytówkę, sądziłem, iż zawodnik nazywa się... Zden O'Hara.
          Może z racji NHL skojarzenie czysto amerykańskie... :)
          Igrzyska niebawem, więc dni odliczam i liczę na udane (?!) zamki na lodzie,
          stawiane przez zawodników.
          • reptar O reprezentantce (anagram) 08.02.06, 01:02
            _ _ _ _ _ _ _ _ _ / _ _ _ _ _ _ _ _   -
            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ /, _ / _ _ _ _ _ / _   Turynie przypnie.
            • wisa46 Re: O reprezentantce (anagram) 08.02.06, 11:50
              Zagadka chyba z Erewania,prznajmniej można ułatwić wpisując dla ułatwienia jakąś
              literkę;w miejscach,gdzie występuje.Dla mnie wszelkie anagramy,to potwornie trudne
              tworki;potworki!Zabiegam,żeby nie nazywać rebusami anagramów lecz ,rebusografami,
              ew.anagramami rysunkowymi.Co ma piernik do wiatraka?
              • uhuhu Re: O reprezentantce (anagram) 08.02.06, 12:09
                sport.onet.pl/1300211,306,405294,art,turyn2006.html

Zakopianka, i narty w Turynie na pewno przypnie, o czym informuje nas powyższa
                witryna internetowa.
              • reptar Re: O reprezentantce (anagram) 08.02.06, 12:43
                wisa46 napisał:

> prznajmniej można ułatwić wpisując dla ułatwienia jakąś literkę;

Cóż, nie zdążyłem z podpowiedzią, bo w międzyczasie pojawiło się rozwiązanie.
                Dodam tylko, że bohaterka anagramu zakopianką jest rodowitą, co wyczytałem na
                innej stronie: www.olimpijski.pl/14778_14784.html
                • totet Snowboardzista halfpiper 12.02.06, 12:45
                  Do faworytów w konkurencji ewolucji na desce wyczynianych w pajpie zalicza się
                  fiński zawodnik ANTII AUTII. Ot, metagramowa ciekawostka.
                  • totet Panczenista sprinter 14.02.06, 17:13
                    Wczoraj o medal na dystansie 500m dzielnie walczył Japończyk o intrygującym
                    szaradziarsko imieniu - YUYA Oikawa. Nie udało mu się, ale był o włos...
          • reptar Re: ZIO w Turynie - hokeiści i inni 23.02.06, 11:05
            totet napisał:

> Proponuję podawać następne.

K. Kokk - estoński narciarz (biegacz) - na imię ma Kaspar, ale zapisanie przed
            nazwiskiem tylko inicjału jest dużo fajniejsze   ;-)
    • wisa46 Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 12.02.06, 14:14

Anagram obrazowy:

ROBERT MATEJA WOJCIECH FIBAK

- - - - - - - N - N / - / - - - N - N - - -
      • eso73 Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 13.02.06, 00:00
        A mnie się cały czas wydawało, że Mateja ma końcówkę -ńczyk. Sprawdziłem i ...
        byłem w błędzie.
        P.S. Wisa, zajrzyj w skrzynkę pocztową na Forum.
        • wisa46 Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 14.02.06, 17:26
          WAł
          ...KOMUCH ....A ... neo,lub szufladowo.Dla mnie kojarzy się z
          gestem Kozakiewicza z Letnich Igrzysk w Moskwie.

...komu chwała ?...komuch... wała !

Eso , jak tam zajrzeć?
          • eso73 Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 14.02.06, 22:10
            Zaloguj się i kliknij "Poczta" (na samej górze na zielonkawym pasku zaczynającym
            się czerwonym logo Gazety).
        • reptar zakopianin i zakopiańczyk 16.02.06, 11:21
          eso73 napisał:

> A mnie się cały czas wydawało, że Mateja ma końcówkę -ńczyk. Sprawdziłem
          > i ... byłem w błędzie.

Nie, nie! Absolutnie nie byłeś w błędzie! Z nazwami od miejscowości jest wieczny
          kłopot, bo jedne źródła podają inaczej, inne inaczej. Był o tym nawet taki wątek
          O tym jak dżibutka nie dogadała się z ałmatczykiem
          Jeśli chodzi o zakopiańczyka, to znajdziesz go w "Uniwersalnym słowniku języka
          polskiego" pod red. St. Dubisza. Dali mu kwalifikator "pot." i odesłali do
          zakopianina, ale jednak niepodważalnie już jest   ;-)
    • reptar O lipie i jelonku 22.02.06, 09:03
      Przy okazji tych igrzysk dowiedziałem się o pewnej ciekawostce, która w swej
      istocie jest głęboko szaradziarska   ;-)
      Otóż wśród skoków w jeździe figurowej są m.in. dwa dość podobne do siebie -
      flip i lutz. Różnią się wyborem krawędzi - do lutza najeżdża się na zewnętrznej,
      a do flipa na wewnętrznej. Czasem jednak się zdarza, że zawodnicy zmieniają
      krawędź w ostatniej chwili i zamiast jednego skoku - skaczą drugi, co w obie
      strony traktowane jest jako błąd. Jeśli ma być lutz, a wychodzi flip, to takie
      coś jest nazywane flutzem, a jeśli flip okaże się lutzem, to mówi się o lipie.
      Flip / Lutz ==> Lip / Flutz.   Prawda, że szaradziarskie?

Innym fajowym znaleziskiem jest słowo "jelonek" - określenie stosowane zwłaszcza
      do skoku nieudanego, gdy zawodnik wybija się, ale zaraz rezygnuje z obrotów.
    • wisa46 Re: Zimowe igrzyska olimpijskie w Turynie 25.02.06, 18:43

Kto...jak... synu walczy,to jak synku walczy ... JUSTYNA KOWALCZYK !
    • uhuhu Anagram nieolimpijski, acz zimowy i na czasie 06.04.06, 14:51
      Wśród naszych skoczków plotka niesie się,
      że H. /_ _ _ _ _ _ _ _ / sypia w... /_ _ _ _ _ _ _ _ /!

(O tym, że lubi tańczyć na stole,
      napiszę w dłuższej wam /_ _ _ _ _ _ _ _ /...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka