eso73 13.03.06, 23:26 Kto mi pomoże ustalić ojcostwo szkotki? Jej poprzedniczkę - krzyżówkę przedłużaną jako pierwszy opublikował, jak mi się wydaje, Pan Zdzisław Mańko. A kto, kiedy i na jakich łamach opublikował i nadał nazwę "szkotka" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna41 Re: Ustalanie ojcostwa 14.03.06, 17:42 Kiedyś jolka, a teraz właśnie szkotka to rodzaj ulubionej przeze mnie krzyżówki. Nie pamiętam gdzie się ukazała, ani kiedy, ale pamiętam, że na początku tytułowano ją "SZ(KOT)KA", i to własnie mówiło o jej charakterze bez zbędnych słów określających, i nie wiem z jakich powodów zaniechano takiego własnie zapisu rodzaju krzyżówki. z pozdrowieniami! A. Odpowiedz Link
faouar Re: Ustalanie ojcostwa 14.03.06, 20:56 eso73 napisał: > A kto, kiedy i na jakich łamach opublikował i nadał nazwę "szkotka" Szkotka, autorstwa Jarosława Żulińskiego, ukazała się w marcu 1992 r. w miesięczniku "Świat Krzyżówek" (tym pod redakcją Adama i Zbigniewa Sumerów). W tytule KOT nie był w nawiasach. Nie wiem, czy szkotek nie było wcześniej. Wszak ojcostwa szkotki należałoby szukać chyba w logogryfach i domyślankach w prasie XIX-wiecznej... Odpowiedz Link
kozak_donski Re: Ustalanie ojcostwa 14.03.06, 22:09 faouar napisał: > Nie wiem, czy szkotek nie było wcześniej. > Wszak ojcostwa szkotki należałoby szukać chyba w logogryfach i domyślankach w > prasie XIX-wiecznej... No właśnie. W roku 1990 albo 1991 opublikowałem wirówkę 6-literową. "Objaśnieniami" były wyrazy, które należało obudować literami i w ten sposób powstałe słowa wpisać do diagramu. Pamiętam, że zacząłem układać to zadanie od słowa OBELGA ("objaśnieniem" był BELG). I co z tego wynika? Że byłem pierwszy? Wcale nie! Na ten pomysł z pewnością wpadło wielu szaradzistów i w tej czy innej postaci zadania oparte na w/w pomyśle tworzono już jakiś czas. Uważam, że można co najwyżej mówić o autorstwie samej nazwy zadania SZKOTKA. Pozdrawiam Odpowiedz Link
eso73 Re: Ustalanie ojcostwa 14.03.06, 23:03 Uważam, że można co najwyże > j mówić o autorstwie samej nazwy zadania SZKOTKA. Właśnie o to mi chodziło. Kto pierwszy użył nazwy SZKOTKA. Czyli chodziło mi o znalezienie ojca chrzestnego. Odpowiedz Link