Dodaj do ulubionych

Dwumiesięcznik "Rozrywka dla Każdego"

03.04.03, 10:01
Czego się spodziewacie po nowym dwumiesięczniku "Rozrywka dla Każdego"?

Dlaczego dzieje się tak, że redakcja zamiast rozwijać stare tytuły
(choćby "Rozrywkę do Podróży" czy "Rozrywkę. Magazyn") angażuje się
w stworzenie nowego. Czyżby już sprzedawało się tylko to, co nowe i nieznane?
Obserwuj wątek
    • reptar i ta cena: 8,90 = R + RR + RJ + 10 gr ---(no text) 10.04.03, 13:18
      • reptar ...ale i tak kupię, bo... 10.04.03, 19:55
        Ech, nawet tak bulwersującymi tekstami jak wyliczenia ceny, nie daję rady
        wydusić z Was jakichś wynurzeń... Kupicie? Nie kupicie?

Ja kupię, bo spodziewam się znaleźć w tym jakąś szaradziarską publicystykę.
        Brakuje mi tego w szaradziarskich czasopismach. Za dobrze pamiętam stare numery
        „Kalendarza Szaradzisty”. Rozrywka ładnie się nawiązała do tej tradycji, wydając
        „Kalendarz Rozrywki i Rewii Rozrywki” za lata 2000 i 2001 (i 2002). Był artykuł
        „Rebusowa mowa” Antoniego Mazurkiewicza, i „Polskie szaradziarstwo w XX wieku”
        Romana Nowoszewskiego... Jak na moje zapatrywania to wciąż mało, mało, ale dobre
        chociaż i to. A potem wyschło. Wiem, że miały być jakieś artykuły i w ostatnim
        numerze, ale w międzyczasie z „KRiRR” zrobiła się „Rozrywka dla Każdego” i co
        miało być do czytania, wypadło. Liczę na to, że w dwumiesięczniku miejsce na
        publicystykę się znajdzie. Kurczę, czymś to się musi różnić od pozostałych
        tytułów...

Mam nadzieję, że gwoździem programu nie będzie wymyślanka „Patrz i wypatrz”...
        • ahaba Re: ...ale i tak kupię, bo... 10.04.03, 21:32
          Najpierw przejrzę. Jeśli zobaczę swoje zadanie - poczekam...na autorski
          egzemplarz. Być może "RDK" opakują w folię, i będzie z jakimś gadżetem.
          Widziałem kiedyś takie wydawnictwa (szczególnie panoramy) z długopisami. I tu
          był Bond, James Bond (czytaj: błąd); prawdziwy szaradzista rozwiązuje
          ołówkiem ;-)
          Jeśli gadżet, to jaki? Obstawiam znaczek pocztowy. Reptar odejmij złoty
          dwadzieścia od kosztów.
          • reptar Re: ...ale i tak kupię, bo... 10.04.03, 21:39
            ahaba napisał:

> Jeśli gadżet, to jaki? Obstawiam znaczek pocztowy. Reptar odejmij złoty
            > dwadzieścia od kosztów.

Odejmę, jak będzie nieostemplowany   ;-)
      • antyp1 Re: i ta cena: 8,90 = R + RR + RJ + 10 gr ---(no 22.04.03, 21:37
        Coś straszna cisza zaległa, nad nowym dzieckiem Rozrywki. A może to już
        nieboszczyk. W kioskach też nie widzę nadmiaru chętnych do kupowania. Wnętrza
        komentował nie będę. Tylko ta półsztywna okładka..... Ponieważ padło hasło aby
        dać szansę prowadzącemu numer, to niech Ją ma (szansę).
        AntyP
    • uhuhu I tak kupię, bo... kupię. 11.04.03, 07:43
      no ja z przyzwyczajenia idę do kiosku i kupuję cały pakiet Rozrywek na dany
      miesiąc. Rozrywkę dla każdego kupię na pewno, bo - mimo ceny - coś tam
      wartościowego na pewno się znajdzie. Nawet jak to będzie kilka perełek, to i
      tak warto.

A publicystyki rzeczywiście brak. Ukazało się (w Wydawnictwie "Rozrywki") kilka
      numerów "Szaradziarstwa", coś wspaniałego, ostatni numer obejmował rocznik
      1998/1999. Były już przygotowywane materiały pod "Szaradziarstwo 2000" i...
      nic. Cisza. Może ktoś coś wie, czy to się jeszcze będzie ukazywać?

• uhuhu 6,99 16.04.03, 08:19
      Mile zaskoczyłem się dziś rano w kiosku, bo okazało się, że "RdK" jest tańsza
      od zapowiadanej o 2 zł, co zapewne ucieszy tych, dla których 8,99 to było dużo
      za dużo.

A w środku - jak to w pismach "Rozrywki" - i to, i owo. Na razie pobieżnie
      przejrzałem, więc się nie wypowiadam :)
      • reptar Re: 6,99 16.04.03, 09:00
        Cóż, marketing w krzywym zwierciadle - najpierw odstraszyć, potem sprzedać za
        mniej.   ;-)

Dobrze, że napisałeś, bo - jak to ostatnio mam - wciąż przegapiam terminy
        pojawienia się nowych pism "R". Pewno niebawem odwiedzę jakiś kiosk. Ja z tych,
        co kupią.
      • uhuhu Re: 6,99 16.04.03, 12:43
        Rzeczywiście, niefortunnie się stało, że w zapowiedziach podawano cenę 8,99 zł,
        a w kiosku cena okazała się dużo mniejsza, gdyż sporo osób mogło się już po
        zapowiedziach zniechęcić i teraz ani spojrzą na kioskową wystawę, pamiętając
        cenę, którą widzieli na łamach...

Niestety, publicystyki w RdK jest jedna strona, i jest to... słowo wstępne od
        redakcji. Szkoda. Z tak grubego wnętrza można śmiało wykroić kilka stron na
        listy czy jakieś eseiki. Z drugiej strony - może redakcja nie ma materiałów na
        takie strony, bo już nikt nie przesyła własnych przemyśleń, analiz, rozprawek?

Patrząc na liczne wątki, które pojawiły się na tym forum, można by na tematy
        choćby kilku z nich napisać sporo ciekawego. Ale może mija już era pisania
        wypracowań, a nastaje moda na takie krótkie, "forumowe" wypowiedzi?
        • reptar spoko, przemyślenia nadsyłają 16.04.03, 12:51
          uhuhu napisał:

> bo już nikt nie przesyła własnych przemyśleń, analiz, rozprawek?

Zaraz, zaraz... a to:

(...) „Rozrywka dla Każdego” jest ładnie wydana, ma praktyczną półsztywną
          okładkę w ciepłych miłych, kolorach. Tak jak wskazuje tytuł, jest w niej
          mnóstwo ciekawych zadań (...)

To co? To nie przemyślenia? Nie wnikliwe analizy???

Wybaczcie sarkazm, ale naczytałem się już tylu takich listów skrojonych od
          jednego szablonu na łamach „Rozrywki. Jolek”, że zaczynam podejrzewać, że
          wszystkie je pisze jakiś jeden program komputerowy.

A na serio, to nie mam zastrzeżeń do LUDZI, którzy to piszą. Chcą w jakiś
          sposób wyrazić wdzięczność redakcji, zwykła ludzka rzecz. Tylko po co toto
          drukować. Po co kilka tysięcy czytelników ma czytać, że jest praktyczna,
          półsztywna okładka? Mogliby się nie zorientować sami?
          • taddy01 Re: spoko, przemyślenia nadsyłają 16.04.03, 14:48
            Też kupiłem
            Owszem, całość zgrabna.
            Lecz po przekartkowaniu tegoż periodyku odniosłem wrażenie,że kompletujący
            zadania dostał pakiet zadań już mocno przebrany.Zadania tradycyjne w formie i
            treści. A gdzie perełki?
          • uhuhu o rety... 16.04.03, 14:52
            reptar napisał:
            (...) „Rozrywka dla Każdego” jest ładnie wydana, ma praktyczną półsztywną
            okładkę w ciepłych miłych, kolorach. Tak jak wskazuje tytuł, jest w niej
            mnóstwo ciekawych zadań (...)

właśnie przed momentem zatkało mnie z wrażenia. byłem absolutnie pewien, że
            reptar wymyślił powyższą opinię na poczekaniu, wczuwając się w klimat
            pochwalnych listów drukowanych na łamach.

tymczasem cytat ten jest... jak najbardziej autentyczny! - właśnie znalazłem go
            na łamach nowej RdK.

przejrzałem już dokładniej RdK. dobrze, że jest rubryka "zadania dla ambitnych"
            (czemu "ambitnych"?), zajmująca 10 stronic. te 10 stronic to 1/12 zawartości
            numeru. dosyć podobną proporcję tworzą "trudne kroki" w rozrywce: 4/48 (a może
            4/64?), więc w sumie zadań trudniejszych tyle co zwykle. Jest jedno
            zadanko "Malowane liczbami", którego autor to, cytuję, "Zakodovane obrazky -
            Praga". Ot, ciekawostka :)

• jw1969 Re: o rety... 17.04.03, 11:51
              Hej,
              Na razie nie wyrażę swojej opinii o całości, po rozwiązaniu ledwie stu z ponad
              220 zadań (no co, dopiero wczoraj kupiłem). Zwrócę tylko uwagę na nazwisko
              prowadzącego numer. Michał Gniazdowski to nowa twarz w redakcji "Rozrywki".
              Bądźmy wyrozumiali w ocenach!
    • kouba Re: Dwumiesięcznik 'Rozrywka dla Każdego' 22.04.03, 22:14
      Mam jedno pytanie:czy zadanie nr 99 to aby na pewno anagram,a nie homonim?
      • mag33 Re: Dwumiesięcznik 'Rozrywka dla Każdego' 22.04.03, 23:17
        kouba napisał:

> Mam jedno pytanie:czy zadanie nr 99 to aby na pewno anagram,a nie homonim?

...oczywiście to homonim --błąd red.
        pozdr.
    • megalomaniac Re: Dwumiesięcznik "Rozrywka dla Każdego" 26.10.03, 10:57
      zmieniono drukarnie i juz jest lepiej:-)))

pzdrw

megalo...
      • totet Re: Dwumiesięcznik 'Rozrywka dla Każdego' 27.10.03, 10:02
        Lepiej jeśli chodzi o klejenie numeru, bo zadania to się raczej nie kleją...
        • luxer Re: Dwumiesięcznik 'Rozrywka dla Każdego' 27.10.03, 14:50
          Po przeczytaniu wszystkich Waszych wypowiedzi, można by było wnioskować,
          że "Rozrywka dla każdego", jak ta czarna owca, zalega na półkach kioskowych. Nr
          4, a więc ten na listopad-grudzień, kupowałam w Toruniu. Ku radości kioskarki w
          dniu 15 października sprzedawała mi ostatni egzemplarz. Piszę ku radości,
          ponieważ sprzedawczyni bała się, że tak trudnych zadań :)) i drogiego
          wydawnictwa nikt nie kupi. A tu masz babo placek, rozeszło się jak ciepłe
          bułeczki. W mieście, w którym mieszkam, sytuacja jest niestety podobna. W takim
          razie Ci, którzy dostają numery autorskie mają o tyle dobrze, że nie muszą
          biegać od kiosku do kiosku, aby sprawdzić, co oferuje "Rozrywka". Nawet, jeśli
          to jest wielkie bleee. A co do ceny,... może rzeczywiście trochę za
          wysoka.
          • megalomaniac Re: Dwumiesięcznik 'Rozrywka dla Każdego' 29.10.03, 22:20
            hm..., cena rzeczywiscie iscie konkurencyjna:-), a co do zadan to mnie
            przypadly do gustu.

pzdrw

megalo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka