Dodaj do ulubionych

Box chisel

04.01.11, 17:27
Witam,
czy ktoś mógłby mi podsunąć pomysł jak przetłumaczyć "box chisel"? Oczywiście wiem, że dłuto, tyle że nietypowe. Narzędzie wygląda następująco: www.chrispqld.com/easi_sterilise/box_chisel.pdf
Mam już w tekście dłut całą masę i muszę jakoś odróżnić jedno od drugiego. Helpsmile Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • zlota.sowa Re: Box chisel 04.01.11, 19:09
      eloquor napisał:

> czy ktoś mógłby mi podsunąć pomysł jak przetłumaczyć "box chisel"? Oczywiście wiem, że dłuto, tyle że nietypowe. Narzędzie wygląda następująco: www.chrispqld.com/easi_sterilise/box_chisel.pdf
      > Mam już w tekście dłut całą masę i muszę jakoś odróżnić jedno od drugiego. Help

Hej, dla mnie to wygląda raczej jak sztanca, a nie dłuto (chociaż sztanca to zwykle "punch").
      Jeżeli chodzi o to z linku, to może być sztanca kostna (tutaj prostokątna).
      Ale czy to konkret, czy tylko przykład? Bo inne "box chisel" to już całkiem coś innego:
      etc.usf.edu/clipart/56400/56479/56479_box_chisel.htm
      AdamS
      • eloquor Re: Box chisel 04.01.11, 21:04
        Dzięki wielkie za odpowiedźsmile Jest to rodzaj narzędzia ortopedycznego, które stosuje się przy implantacji protezy kości. I sztance tez tam są, pod hasłem "punch" właśniesmile Cały problem polega na tym, że dokument jest tabelą z wykazem produktów, kontekstu jakiegokolwiek brak. Może "dłuto kostne prostokątne"? Dzięki za pomocsmile
        • nobullshit Re: Box chisel 05.01.11, 01:24
          Może zwróć się do chirurga-ortopedy, nie do anglistów? Dla nas to chyba trochę zbyt specjalistyczne...
          • eloquor Re: Box chisel 05.01.11, 06:31
            Cały problem polega na tym, że to nowe urządzenie i żaden chirurg ortopeda w Polsce jeszcze go nie widział. Jestem, że się tak wyrażę górnolotnie, pionierkąwink
    • crannmer Nie dluto 05.01.11, 12:11
      Wg polskiej terminologii takie urzadzenie nie jest dlutem, lecz wycinakiem, albo sztanca.
      Takie wycinaki, tyle ze w formie okraglej, znane sa juz i w polskich tekstach (punch biopsy - biopsja sztanca).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka