aleksa25 07.08.04, 19:50 Jestem po germanistyce i interesuje mnie nauka w interdyscylinarnym studium ksztalcenia tlumaczy w Warszawie, czy ktos o nim slyszal? czy warto? bo sporo kosztuje...Prosze o opinie!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmokrski Re: PODYPLOMOWE STUDIUM KSZTALCENIA TLUMACZY-WARS 11.08.04, 17:28 Alekso, Cytuję moją koleżankę, która uczęszczała 2 lata temu na te studia w ILS w Warszawie: "W angielskiej grupie było nas około 30 osób albo trochę więcej > na początku, a do końca dotrwało ponad 20. Egzamin na końcu był > i pisemny w obie strony i ustny tylko na angielski z materiałów, > które przerabiałyśmy. Kabiny są nowe, widać, że ILS ma studentów > zaocznych. Są kabiny symultaniczne z prawdziwego zdarzenia i w > podziemiach i na 2 piętrze. Tłumaczenia prowadziły 3 tłumaczki > przysięgłe, podzieliły się między sobą zagadnieniami. Ale nie > wszystkie były równie kompetentne, jedna z nich za bardzo > opierała się na już przetłumaczonych wersjach i niewiele się od > niej można było nauczyć. Na pierwszym roku było mało > tłumaczenia, prawdziwa robota zaczęła się na 2-im. Czy warto? Zależy, co chcesz robić w życiu. Jeśli tłumaczyć > teksty prawnicze, to na pewno warto, chociaż było wiele, wiele > niedociągnięć i nieprzemyślanych rzeczy. Nie są to studia, które > bym gorąco polecała, ale na pewno można się dużo nauczyć. Jeśli > się ma czas i siłę. Dla mnie to było bardzo męczące, po prostu > maraton. I mam wrażenie, że mimo wszystko zmarnowałam tam dużo > czasu, bo niektóre (niektóre) zajęcia były na żenującym poziomie > (np. język polski z p. Masłowską, za to stylistyka j. polskiego > z p. Tomaszem, którego nazwiska nie pamiętam ? była super!). Są > plusy i minusy. Mirek Odpowiedz Link
beciaa19 Re: PODYPLOMOWE STUDIUM KSZTALCENIA TLUMACZY-WARS 03.09.04, 15:38 Witam! Mam pytanie do absolwentów niniejszego studium. Czy po jego ukończeniu jest sie de facto tłumaczem (nie przysięgłym tylko zwykłym) i można podjąć pracę jako tłumacz? Dzięki z góry za wszelkie info. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nova24 Re: do soova! 14.09.04, 11:47 Domyslam sie, ze orientujesz sie w temacie czy ja tez moge prosic o kilka informacji na temat tych studiow. Koncze germanistyke, i zaczynam myslec jednak o tlumaczeniach. Napisz jesli mozesz, czy warto zaczynac ten kierunek? Odpowiedz Link