soowa 01.03.05, 20:41 A tak z innej beczku - ciekawi mnie, czy tlumacze wespra uprawnione organizacje. Babska ciekowasc... Jezeli tak, to jakie? Sama mam dylemat, komu rzucic moim marnym groszem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Szczegoly 01.03.05, 21:12 od zeszłego roku podatnik polski może zaznaczyć w rocznym zeznaniu, na co też mianowicie należy przeznaczyć 1% jego podatku z góry uprzedzam, że mam inne typy Odpowiedz Link
agnieszka.tarkowska Re: 1% NGO 02.03.05, 00:08 Ja mam zamiar przeznaczyć ten 1% na stowarzyszenie, które nazywa się bodajże Canis. Znajdują nowe domy dla bezdomnych zwierząt, refundują część kosztów sterylizacji w przypadku osób, które nie są w stanie ponieść takiego wydatku. Gorąco popieram i zachęcam do odwiedzania ich strony: www.canis.org.pl. Odpowiedz Link
mike2341 Re: 1% NGO 02.03.05, 00:54 szczytny cel, tak zrobię, a organizację wybiorę z listy, bez znaczenia którą --- jedna uwaga, wpłaty (do 1% naleznego podatku) nalezy dokonać z własnej kieszeni na konto organizacji, potem złozyć PIT i czekać zazwyczaj kilka miesięcy, aż fiskus rozliczy nas i może odda co nasze, jesli się nam należy... Kwota jednak chyba nie będzie zbyt duża - może 100-200 zł, zaleznie od dochodu www.cytryna.pl/PFM/html/1__-_jak_to_zrobiae_.html www.dolnyslask.pzn.org.pl/procent.htm Odpowiedz Link
agnieszka.tarkowska Re: 1% NGO 04.03.05, 16:30 uważam, że jednak nie wszystko jedno, na którą, ponieważ mnóstwo fundacji zostało zarejestrowanych specjalnie w celu dobrania się do 1% naszych podatków. Tak więc, jeżeli chcesz mieć pewność, że twoje pieniądze rzeczywiście zostaną wykorzystane na jakiś szczytny cel, to może jednak lepiej wpłacić na konto organizacji, którą widziałeś już w akcji, i której działalność popierasz. Będzie to również możliwość okazania ludziom w niej działającym , że doceniasz ich pracę. Odpowiedz Link
soowa Re: 1% NGO 02.03.05, 11:22 Szukam, chyba sie zdecyduje na jakas organizacje z listy www.przekroj.pl/fundacje/index.htm moze fundacje Anny Dymnej albo Ewy Blaszczyk lub STOWARZYSZENIE PENITENCJARNE ,PATRONAT", a moze Fundacja LITERATURY W INTERNECIE (chociaz sama nie tlumacze literatury...). Czytalam, ze srednie wplaty to 50 zl. Mysle, ze warto i tym samym robie tu propagande. Na zwierzaki tez warto. Odpowiedz Link
yennefer81 Re: 1% NGO 04.03.05, 20:20 moj 1% (choc nie jestem tlumaczem, a zarobki mam marne) idzie na "Smiglo dla Tatr"- czyli pieniazki przeznaczone zostana na remont i wyposazenie smiglowca ratunkowego dla turystow w Tatrach. pozdrawiam Odpowiedz Link