niusia5 12.08.05, 13:44 Jakie są perspektywy pracy w charakterze tłumacza? Chciałabymporobic cos innego jak tylko nauczanie ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabarc. Jestem absolwentką fil. angielskiej. Pomóżcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka24 Re: PERSPEKTYWY PRACY 12.08.05, 15:23 Zacznij po prostu wysyłać swoje oferty do biur tłumaczeń, daj ogłoszenia, zaczyna się od prozaicznych tekstów typu listy od/do cioci z Ameryki, a wraz ze zdobywanym doświadczeniem wzrasta stawka... Ja osobiście po ukończeniu filologii 3 lata temu zrobiłam studia podyplomowe dla tłumaczy, jestem przysięgłym, pracuję nadal w szkole, poza tym prowadzę działalność gospodarczą jako tłumacz - ten sposób opłaca się ze względu na ZUS- do miesiąc tylko 160 zamiast prawie 800 zł. Możesz też próbować od razu szukać pracy jako tłumacz/asystent itd, co zapewnia kontakt z językiem, a później zobaczyć, czy warto przejść "na swoje" Jeszcze jedno: bez dział. gosp. nie możesz tłumaczyć dla osób fizycznych (tzn. nie-firm), no chyba że "na czarno", więc zostaje praca dla firm np. na umowę- zlecenie lub przez biura. W tym temacie niech wypowiedzą się jeszcze może inni forumowicze, bo US interpretują to różnie... Także- nie czekaj, tylko przegugluj sobie internet, wyszukaj biura i zacznij uzupełniać formularze zgłoszeniowe- życzę powodzenia! Odpowiedz Link
aruen Re: PERSPEKTYWY PRACY 29.08.05, 11:57 Czy mozesz mi wytlumaczyc, bo sie na tym nie znam, dlaczego ZUS jest tylko 160? Czy to specyfika dzialalnosci gospodarczej tlumacza? Odpowiedz Link
jottka Re: PERSPEKTYWY PRACY 29.08.05, 12:31 nie chodzi o to, że jeśli jesteś już gdzieś zatrudniony/a na etacie, to twój pracodawca opłaca za ciebie składki ubezpieczeniowe, a ty podejmując wtedy działalność gospodarczą płacisz 'tylko' składkę na ubezpieczenie zdrowotne (to jest właśnie to +- 160zł, ta kwota się zmienia) i nie ma tu nic do rzeczy fakt, że już z racji etatu płacisz składkę zdrowotną i że w razie czego dwóch lekarzy sie tobą nie zajmie - składka na ubezp zdrowotne jest nieodłącznie związana z każdym 'miejscem pracy' Odpowiedz Link
ka24 Re: PERSPEKTYWY PRACY 31.08.05, 20:47 Poszukaj informacji na stronach ZUS, jeżeli prowadzić działalność gospodarczą, a z pracy na etacie osiągasz ok .840 zł (nie pamiętam dokładnie, czy netto czy brutto), to wtedy w ramach działalności płacisz tylko zdrowotne -ok. 160 zł Odpowiedz Link