Dodaj do ulubionych

PERSPEKTYWY PRACY

12.08.05, 13:44
Jakie są perspektywy pracy w charakterze tłumacza? Chciałabymporobic cos
innego jak tylko nauczanie ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabarc.
Jestem absolwentką fil. angielskiej. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • ka24 Re: PERSPEKTYWY PRACY 12.08.05, 15:23
      Zacznij po prostu wysyłać swoje oferty do biur tłumaczeń, daj ogłoszenia,
      zaczyna się od prozaicznych tekstów typu listy od/do cioci z Amerykiwink, a wraz
      ze zdobywanym doświadczeniem wzrasta stawka...
      Ja osobiście po ukończeniu filologii 3 lata temu zrobiłam studia podyplomowe
      dla tłumaczy, jestem przysięgłym, pracuję nadal w szkole, poza tym prowadzę
      działalność gospodarczą jako tłumacz - ten sposób opłaca się ze względu na ZUS-
      do miesiąc tylko 160 zamiast prawie 800 zł.
      Możesz też próbować od razu szukać pracy jako tłumacz/asystent itd, co zapewnia
      kontakt z językiem, a później zobaczyć, czy warto przejść "na swoje"smile
      Jeszcze jedno: bez dział. gosp. nie możesz tłumaczyć dla osób fizycznych (tzn.
      nie-firm), no chyba że "na czarno", więc zostaje praca dla firm np. na umowę-
      zlecenie lub przez biura. W tym temacie niech wypowiedzą się jeszcze może inni
      forumowicze, bo US interpretują to różnie...
      Także- nie czekaj, tylko przegugluj sobie internet, wyszukaj biura i zacznij
      uzupełniać formularze zgłoszeniowe- życzę powodzenia!
      • aruen Re: PERSPEKTYWY PRACY 29.08.05, 11:57
        Czy mozesz mi wytlumaczyc, bo sie na tym nie znam, dlaczego ZUS jest tylko 160?
        Czy to specyfika dzialalnosci gospodarczej tlumacza?
        • jottka Re: PERSPEKTYWY PRACY 29.08.05, 12:31
          niesmile chodzi o to, że jeśli jesteś już gdzieś zatrudniony/a na etacie, to twój
          pracodawca opłaca za ciebie składki ubezpieczeniowe, a ty podejmując wtedy
          działalność gospodarczą płacisz 'tylko' składkę na ubezpieczenie zdrowotne (to
          jest właśnie to +- 160zł, ta kwota się zmienia)

i nie ma tu nic do rzeczy fakt, że już z racji etatu płacisz składkę zdrowotną i
          że w razie czego dwóch lekarzy sie tobą nie zajmie - składka na ubezp zdrowotne
          jest nieodłącznie związana z każdym 'miejscem pracy'
        • ka24 Re: PERSPEKTYWY PRACY 31.08.05, 20:47
          Poszukaj informacji na stronach ZUS, jeżeli prowadzić działalność gospodarczą,
          a z pracy na etacie osiągasz ok .840 zł (nie pamiętam dokładnie, czy netto czy
          brutto), to wtedy w ramach działalności płacisz tylko zdrowotne -ok. 160 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka