Dodaj do ulubionych

Pied Piper

22.01.06, 11:59
czy jest oficjalne polskie tłumaczenie?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Pied Piper 22.01.06, 12:28
      szczurołap - ale tłumaczy sie nie z ang, tylko z niem, bo to niemiecka legendasmile
      • hopik Re: Pied Piper 22.01.06, 12:55
        uuu ale brzydkie... to moze coś pokombinuję z tą czarodziejską muzyką. mam taką
        metafore, ze koleś prowadzi procesję staruszków z domu starców na ubaw, a oni
        za nim idą jak za szczurołapem.
        • 1802l Re: Pied Piper 22.01.06, 13:09
          hopik napisała:

> uuu ale brzydkie... to moze coś pokombinuję z tą czarodziejską muzyką. mam
          taką
          >
          > metafore, ze koleś prowadzi procesję staruszków z domu starców na ubaw, a oni
          > za nim idą jak za szczurołapem.

Może "grajek z Hamelin"?
          W 1284 r. miasto Hamelin w Dolnej Saksonii nawiedziła plaga szczurów.
          Zrozpaczeni mieszkańcy wyznaczyli wysoką nagrodę dla tego, kto uwolni ich od
          gryzoni. Pewnego dnia pojawił się nieznajomy, który grając na fujarce/flecie
          wwyprowadził szczury do rzeki Wezery, gdzie potonęły. Gdy mieszczanie odmówili
          mu nagrody, znów zagrał na fujarce, lecz tym razem zwabił wszystkie dzieci
          (około 130). Wyprowadził je z miasta na wzgórze Koppen, które otworzyło się i
          zamknęło za nimi. Nigdy więcej nie widziano ani grajka, ani dzieci.

• hajota Re: Pied Piper 22.01.06, 13:25
          Ależ to oczywiste nawiązanie do legendy, o której wspomina Jottka.
          Szczegóły choćby tutaj:
          www.kalwaria-zebrzydowska.pl/index.php?dzial=podstrony&id=54
          • jottka Re: Pied Piper 22.01.06, 17:52
            no jednakowoż u nas się przyjęła wersja ze szczurołapem, w literaturze do niej
            są odniesienia - moze napisz szczurołapa wielką literą? w celu dania do
            myślenia, jeśli ktoś legendy nie znasmile

aha, i miasto szczurołapa nazywa sie hameln, nie hamelin, to bodaj ang wersja
            • hopik Re: Pied Piper 24.01.06, 11:36
              dzięki, chyba już się oswoiłam z tym szczurołapem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka