violent_green 15.03.06, 19:01 Mam chwilowe (mam nadzieję zaćmienie umysłu i nie wiem jak to bedzie po angielsku: "dowieść swojej racji". Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violent_green Re: dowieść swojej racji 15.03.06, 19:44 Kierowco dzieki, tez o tym myslalam, tylko zapomnialam dodac, ze chodzi mi o 'very formal English' Odpowiedz Link
hanula Re: dowieść swojej racji 15.03.06, 22:00 Jeszcze podaj kontekst i będziemy w domu. Odpowiedz Link
violent_green Re: dowieść swojej racji 15.03.06, 22:21 Hanula, z tym kontekstem to bedzie trudno, bo go po prostu nie znam Pytanie zadala mi przyjaciólka , ktora robi jakies koszmarne cwiczenia z prawniczego angielskiego i przeksztalca zdania "proste" na "wysublimowane stylistycznie" Przy tzw okazji zasypuje mnie pytaniami, na ktore nie znam odpowiedzi. A mnie łyso z tego powodu... Dodam tylko, ze "prove my point" jakos jej nie usatysfakcjonowalo. Odpowiedz Link
hanula Re: dowieść swojej racji 16.03.06, 12:36 To powiedz jej, że nie usatysfakcjonował cię kontekst. Albo lepiej powiedz jej, że mnie nie usatysfakcjonował kontekst. Całe zdanie poproszę! Odpowiedz Link
adelle33 Re: dowieść swojej racji 16.03.06, 05:21 to prove one's case/point = is to demonstrate that his argument/criticism/affirmation/case/point is true He quoted the figures to prove his case. Odpowiedz Link