max.222 18.02.07, 16:05 Chciałabym sie dowiedzieć czy jezyk grecki jest trudnym językiem, co sprawia najwiecej truności podczas nauki, jaka jest gramatyka? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitka18 Re: Mam pytanie 18.02.07, 17:21 Dla mnie najtrudniejsza jest pisownia.mylą mi się literki jak piszę, ale można to wyćwiczyć, a słówka wszystkie biorę na skojażenia, bo tylko tak najłatwiej jest mi się ich nauczyć. Jeżeli chodzi o gramatykę to wszystko wydaje mi się logiczne, tylko trzeba robić dużo zadań.Uważam, że z tym językiem jest tak jak z innymi, trzeba poświęcić troche czasu. O to moja recepta. Życze miłej nauki :)) Odpowiedz Link
mloda1112 Re: Mam pytanie 19.02.07, 17:30 a ja uważam zupełnie odwrotnie - pisownia jest bardzo miła i łatwa w obsłudze, słówka...wiadomo, trzeba się nauczyć jak w każdym nowo poznawanym języku, ga gramatyka...moim zdaniem jest trudna. Uczę się kilku języków i moge śmiało powiedzieć,że z grecka gramatyka potrafi przysporzyć sporo trudności. Pozdr. Odpowiedz Link
crulickaki Re: Mam pytanie 22.02.07, 14:29 no dla mnie gramatyka to koszmar:)może przesadzam,ale napewno nie należy do najłatwiejszych.czasem po prostu nie wiadomo co się skąd wzięło:)słówka-wiadomo- jak w każdym języku są do nauczenia:)pisownia też nie jest skomplikowana- wystarczy się "opatrzeć".jednak uważam,że najlepszą drogą do nauki-jak zresztą wszystkich języków-jest kontakt z nim. pozdrawiam. Odpowiedz Link
uzman Re: Mam pytanie 19.03.07, 21:48 Ano właśnie, jak jest z odmianą czasowników i rzeczowników? Przymiotniki teżsię odchylają? Ile jest czasów? Czy są rodzaje (żeński/męski itd)? Czy konstrukcja zdań jest podobna do naszej, czyli w miarę dowolna, czy może jak w niemieckim? A jak jest ze słowotwórstwem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
edorka1 Re: Mam pytanie 21.03.07, 12:36 Sądzę że wymaga osłuchania, trudno nauczyć się "na sucho". Trudne bywa przełożenie "mowy" na "pismo" ze wzgledu na różnicę alfabetów, oraz akcentowanie - zdarza się że słowa mają w zależności od akcentu zupełnie inne znaczenie, no i są aż trzy rodzaje akcentu. Garamatyka nie należy do łatwych, ale bez przesady. Generalnie jednak jest to bardzo piękny język. Nie zniechecałabym sie trudnościami. Odpowiedz Link
anka.olimpias Re: Mam pytanie 21.03.07, 15:54 Jakie trzy rodzaje akcentu? To chyba w starogreckim były trzy ;) Odpowiedz Link
edorka1 Re: Mam pytanie 21.03.07, 21:38 Ten starogrecki czesto jednak w nowogrece przebija :)))Pamiętam jak mi Grecy usiłowali wytłumaczyć gravis - niby nieużywany a jednak...udowadniali mi że owszem :). Ευτυχώς που ξέχασα να μεγαλώσω... :). Odpowiedz Link
anka.olimpias Re: Mam pytanie 25.03.07, 16:14 Dzieki za wyjaśnienie, ja się nie spotkałam z "innymi" akcentami. Pozdrawiam Odpowiedz Link
eridan Re: Mam pytanie 26.03.07, 08:37 Proponuję zacząć się po prostu uczyć. Po roku będziesz wiedzieć, co dla ciebie jest trudne i odwrotnie. Gramatyka jest podobnie jak polska - skomplikowana, ale za to szyk wyrazów w zdaniach jest dość dowolny, więc trzeba tylko wkuwać rodzajniki, koniugację i potem można spokojnie układać zdania - jak w polskim.Pzdr Odpowiedz Link