daariaa1 27.04.06, 13:36 Macie jakieś pomysły: DOKSIĘGOWAĆ -............???? WYKSIĘGOWAĆ _ write-off JAk rozmiecie doksięgować? CZy to znaczy zaksięgować dodatkowo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakas Re: doksięgować 27.04.06, 13:56 Jako nieksięgowy rozumiem "doksięgować" jako: 1. Zaksięgować po czasie coś, czego zaksięgować się o czasie zapomniało 2. Zaksięgować rożnicę między czymś, co się błędnie zaksięgowało a tym, co powinno być zaksięgowane. A w ogóle jaki język Cię interesuje? Bo nie wiem czy wiesz, ale jest jeszcze kilka innych poza angielskim... Odpowiedz Link
daariaa1 Re: doksięgować 27.04.06, 14:23 Angielski NO to jak to ująć? Ja rozumiem "doksięgować" jako po prostu "zaksięgować"-->post, enter in the books Napisz jaką wersję proponujesz? Odpowiedz Link
geel Re: doksięgować 04.05.06, 01:23 to list or register in a book or sth I would just say "to book" Odpowiedz Link
hanula Re: doksięgować 12.05.06, 22:59 Pozwolę sobie przekleić wyjaśnienie z zaprzyjaźnionej niusgrupy (pl.hum.tlumaczenia); odpowiadający nie jest tłumaczem, ale ekonomistą, dlatego jego odpowiedzi są na pewno warte rozważenia. > rozksięgować L: Trudna sprawa, bo to jest raczej księgowy żargon. Może oznaczać: a) rozpisanie na jakich kontach ma być zaksięgowana operacja/dokument - wtedy dekretacja, był taki wątek niedawno na forum. b) rzeczywiste zaksięgowanie operacji na właściwych kontach - wtedy chyba zwykłe "to post", "to enter", "to record". > doksięgować L: Podobnie - oficjalne zasady księgowości nie uzywają takiego terminu. Może oznaczać: a) zaksięgowanie dokumentu do istniejącej już bazy - zwykłe "to post", b) uzupełnienie, korekta zapisu księgowego wcześniej zaksięgowanego dokumentu - może "additional post", "adjusting post". groups.google.co.uk/group/pl.hum.tlumaczenia/msg/5df25c1972bc672f I innego wątku z tejże niusgrupy - poprawność tych sugestii musisz sama ocenić: wyksięgować: charge off; write off; reverse/write back an entry przeksięgować: charge over; post an entry; transfer; move skocz.pl/bjwc Do kompletu jeszcze sugestie z ProZu: wyksięgowanie derecognition www.proz.com/kudoz/294132 derecognition; reversal www.proz.com/kudoz/709232 reversal www.proz.com/kudoz/1122812 write off www.proz.com/kudoz/899936 przeksięgowanie reclassification; cross-post; refiling www.proz.com/kudoz/750290 www.proz.com/kudoz/750290 reclassification www.proz.com/kudoz/251351 reclassification; transfer; move www.proz.com/kudoz/140932 refiling; re-entry www.proz.com/kudoz/251321 cross-post www.proz.com/kudoz/719179 Odpowiedz Link
liloom Re: doksięgować 17.05.06, 10:35 strasznie duzo tego napisala moja przedmowczyni, a dlaczego nie TO ADD (on) ? w leo znalazlam TO ASIGN ale nie wiem czy to pasuje wogole, jakos mi nie brzmi. Odpowiedz Link