Dodaj do ulubionych

Medyczne :((

25.02.07, 21:19
Czy ktoś mógłby mi pomóc w "rozebraniu" tego fragmentu ?

"...propriospinal heterosegmental antinociceptive system..."

Nie daję rady ani po kawałku, ani w całości - nie mam dostępu do medycznego
słownika sad
Będę bardzo wdzięczna za pomoc...

B.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Medyczne :(( 25.02.07, 22:29
      A własnie, że masz!
      www.ling.pl/
      • ampolion Re: Medyczne :(( 25.02.07, 22:34
        Masz chyba też dostęp do Googla:
        www.google.com/search?q=%22propriospinal+heterosegmental+antinociceptive+system%22&hl=en&ie=UTF-8&filter=0
        Tamże możesz spróbować pojedyńcze słowa.
        • beata_ Byłam i tu i tu... gdyby nie to, że... 25.02.07, 22:57
          ... znalazłam tam dokładnie to samo, czyli nic - nie zawracałabym głowy.

Rozgryzam teraz "antynocyceptywny", ale to wszystko mało

Zwracam też uwagę, że angielski tekst MAM... mało tego, mam nieudolne
          tłumaczenie na polski i usiłuję z tego zrobić zrozumiały tekst, poprawny
          merytorycznie...ergo - potrzebuję POLSKIEJ interpretacji tego zestawienia słów.

Ale dziękuję za zainteresowanie smile
    • la_dolce_vita Re: Medyczne :(( 26.02.07, 04:34
      propriospinal - wlasciwy dla rdzenia kregowego
      • la_dolce_vita Re: Medyczne :(( 26.02.07, 04:56
        www.univie.ac.at/brainresearch/Neurophysiology/down/pdfdat/10548.pdf
        • milusiaa Re: Medyczne :(( 26.02.07, 13:02
          może podaj szerszy kontekst, łatwiej będzie poskładac to w jakąś sensowną całość
          • milusiaa Re: Medyczne :(( 26.02.07, 13:18
            Propriospinal – dot. Kręgosłupa, odnoszący się do...

Heterosegmental – z obcymi częściami, elementami
            Elementy pochodzące z zewnątrz

Antinociceptive system – układ antynocyceptywny

teraz sklej do kupywink

myślę, że chodzi o osteoporozę i problem bólu
            spójrz tutaj:

www.osteoforum.org.pl/mm8_2004_5.html
            najlepiej, żeby Ci podpowiedział specjalista, może spróbuj zapytać na forum na
            tej stronie
            • beata_ Forum na Osteoporozie nie działa :( 26.02.07, 20:06
              Nie zapytam niestety...
    • milusiaa Re: Medyczne :(( 26.02.07, 13:20
      znalazłam jeszcze coś takiego:
      www.if-pan.krakow.pl/bol/pdf/2003/01/28.pdf
    • beata_ Dziękuję wszystkim :-) 26.02.07, 18:07
      Zaraz to poskładam do kupy z tym, co sama wynalazłam i powiem, co wyszło - w
      razie nieszczęścia, albo dla weryfikacji podam całe zdanie, ale mam nadzieję,
      że już nie będę musiała zawracać gitary smile

Rzeczywiście chodzi o ból, ale nic z osteoporozą akurat... cały artykuł dotyczy
      sposobu znieczulenia podczas pobierania oocytów do zapłonienia in vitro smile
    • beata_ Wyszło mi takie coś ... 26.02.07, 19:58
      Oryginał:
      Other potential mechanisms include the activation of descending inhibitory pain
      control systems, activation of the propriospinal heterosegmental
      antinociceptive system leading to down-regulation of pain-induced changes in
      signal transduction in the spinal cord and the release of endogenous opioid
      peptides.

Coś w rodzaju tłumaczenia:
      Inne potencjalne (możliwe) mechanizmy obejmują aktywację zstępujących układów
      hamujących ból, aktywację heterosegmentalnego systemu antynocyceptywnego
      właściwego dla rdzenia kręgowego, prowadzącą do redukcji spowodowanych bólem
      [negatywnych] zmian w przenoszeniu sygnałów w rdzeniu kręgowym oraz wydzielania
      endogennych opioidalnych peptyd.

Od razu powiem, że nic z tego nie rozumiem... nie udało mi się też sensownie
      spolszczyć tego heterosegmentalnego sad W ogóle nie wiem, czy to się kupy
      trzyma... Ratunkuuuu!
      • zlota.sowa Re: Wyszło mi takie coś ... 28.02.07, 00:20
        Witam i pozdrawiam serdecznie Wszystkich!
        Jestem tu nowy; od dłuższego czasu zaglądam czasem po sąsiedzku z
        pl.hum.tlumaczenia, ale po raz pierwszy zdecydowałem się tu napisać. Bardzo
        sympatyczna Grupa smile
        Moją specjalnością są właśnie tłumaczenia medyczne, więc postaram się trochę
        pomóc:

beata_ napisała:

> Oryginał:
        > Other potential mechanisms include the activation of descending inhibitory
        > paincontrol systems, activation of the propriospinal heterosegmental
        > antinociceptive system leading to down-regulation of pain-induced changes in
        > signal transduction in the spinal cord and the release of endogenous opioid
        > peptides.
        >
        >
        > Coś w rodzaju tłumaczenia:
        > Inne potencjalne (możliwe) mechanizmy obejmują aktywację zstępujących układów
        > hamujących ból,
        OK

> aktywację heterosegmentalnego systemu antynocyceptywnego
        Dokładnie tak. Heterosegmentalny znaczy obejmujący różne segmenty/odcinki
        rdzenia (mają konkretne nazwy). Antynocyceptywny = przeciw szkodliwym bodźcom.
        System czy układ, jedno licho, chociaż ja bym tu jednak też napisał układ, tak
        intuicyjnie.

> właściwego dla rdzenia kręgowego,
        To "właściwego dla" jest opisowe (słownikowe) i IMHO lepiej tu
        pominąć. "Rdzenia kręgowego" (albo "rdzeniowego") i już.

> prowadzącą do redukcji spowodowanych bólem
        > [negatywnych] zmian w przenoszeniu sygnałów w rdzeniu kręgowym oraz
        > wydzielania endogennych opioidalnych peptyd.
        Prowadzącą do redukcji zmian w przenoszeniu sygnałów w rdzeniu kręgowym oraz
        _uwalniania_ endogennych _peptydów_ opioidowych.
        "Negatywnych" byłoby nadinterpretacją w stosunku do zmian. Uwalnianie jest
        innym etapem niż wydzielanie.

HTH
        AdamS
        • beata_ Wielkie dzięki :-) 28.02.07, 00:47
          zlota.sowa napisał:

> Dokładnie tak. Heterosegmentalny znaczy obejmujący różne segmenty/odcinki
          > rdzenia (mają konkretne nazwy). Antynocyceptywny = przeciw szkodliwym
          > bodźcom.

Rozumiem, że ten fragment mogę zostawić, bo panowie doktorzy zrozumieją, a ja
          nie muszę smile

> System czy układ, jedno licho, chociaż ja bym tu jednak też napisał układ,
          > tak intuicyjnie.

Dałam system, zeby nie powtarzać układu przy układzie. ale jak się nie
          będzie "żarło", to dam dwa układy obok siebie smile

> To "właściwego dla" jest opisowe (słownikowe) i IMHO lepiej tu
          > pominąć. "Rdzenia kręgowego" (albo "rdzeniowego") i już.

Tak zrobię...

> Prowadzącą do redukcji zmian w przenoszeniu sygnałów w rdzeniu kręgowym oraz
          > _uwalniania_ endogennych _peptydów_ opioidowych.

Wydawało mi się, ze peptydy odmieniają się inaczej niż "pestycydy", ale nie
          upieram się smile

> "Negatywnych" byłoby nadinterpretacją w stosunku do zmian. Uwalnianie jest
          > innym etapem niż wydzielanie.

"Negatywnych" dałam w kwadratowym nawiasie, jako rzecz ode mnie, aczkowliek
          wynikających z tego, że mowa jest o zmianach wywołanych bólem jednak... też na
          tę (nad)interpretację się nie upieram smile

Wydzielanie... mój błąd... wstydzę się...

Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję Złota.sowo smile

• beatanu jeszcze kilka komentarzy... 28.02.07, 09:39
            Nie jestem tłumaczką z angielskiego, tylko szwedzkiego i zajmuję się prawie
            wyłącznie przekładem literatury pięknej.... ale studiowałam (po szwedzku)
            fizjologię i anatomi bólu, więc chciałabym dodać komentarz, szczególnie do
            stwierdzenia:
            > "Negatywnych" dałam w kwadratowym nawiasie, jako rzecz ode mnie, aczkowliek
            > wynikających z tego, że mowa jest o zmianach wywołanych bólem jednak... też
            na
            > tę (nad)interpretację się nie upieram smile

Tak zwana "teoria bramkowania" (gate control theory) zakłada istnienie
            hamujących( ale i stymulujących, żeby zagmatwać sprawę wink systemów na poziomie
            i rdzenia kręgowego i bardziej centralnie. Tak więc przebiegające sobie wzdłuż
            określonach tras bodźce bólowe (wstępująca impulsacja bólowa) zbiegając się w
            rogu tylnym ulegają modyfikacji przez inne bodźce, z których część pobudza, a
            część hamuje ich dalszą transmisję. Tak więc "wpływ wywołany bólem" w tym
            wypadku nie jest niczym negatywnym, destrukcyjnym, wręcz przeciwnie!
            Po prostu istnieją mechanizmy przeciwbólowe na poziomie rdzenia kręgowego.
            W wielkim uproszczeniu - bodziec bólowy w drodze do mózgu, gdzie
            zostanie "odczytany" ulega modyfikacji - w tym wypadku zostanie zahamowany.

W goolach znalazłam tylko "Układ antynocyceptywny" a nie system, więc
            zmieniłabym system na układ właśnie.

Już się nie mądrzę, bo jeżeli chodzi o polską terminologię, to jestem dętkasmile
            Ale wspólnymi siłami itd...
            Powodzenia! Ciekawy artykuł zresztą! Czytałam kiedyś pracę na temat
            elektroterapii, nie mogę jej teraz znaleźć. W zamian coś też ciut "w temacie" -
            może ci się przyda...
            www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/04.html
            • beata_ Re: jeszcze kilka komentarzy... 28.02.07, 12:03
              Dzięki Imienniczko (jak sądzę) smile)

Twój komentarz dodatkowo rozjaśnił mi sprawę. Mnie jest trudno dotrzeć do
              właściwych publikacji, a bez tego daleko się nie zajedzie smile Sporo znalazłam
              sama, ale też i odbijam się wielkrotnie od artykułów niedostępnych bez
              rejestracji w serwisach itp. Nie ukrywam, że na dogłębne "studia" tematu
              brakuje mi czasu...
              Nie jest to tłumaczenie "komercyjne", ja też nie jestem zawodowym tłumaczem,
              stąd i możliwości mam ograniczone, ale na oko widzę że tekst polski, który
              dostałam jako bazę nie nadaje się do pokazania komukolwiek. A ma być pokazany,
              chociaż nie jako oficjalna publikacja smile

Ten artykuł z linka bardzo mi pomoże, dziękuję

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka