Dodaj do ulubionych

VAT a literackie

16.04.07, 13:15
Jeśli taki temat już był, to przepraszam, wgryzę się dokładniej w archiwum. Ale jeśli nie było:

Jak wygląda rozliczanie tłumacza z DG, VAT-owca, z wydawnictwem? Przy UoD sprawa była prosta: 50% KUP, przekazanie praw na zawsze albo na trochę. A przy DG? Faktura wyłącznie na tłumaczenie, a kwestia praw osobno w umowie, przy ewentualnym wznowieniu kolejna faktura? Podpowiedzcie, proszę, jak to u Was wygląda.

pzdr,
Aga
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: VAT a literackie 16.04.07, 13:38
      Nie ma 50% k.u.p. przy działalności gospodarczej !

Nie jestem tłumaczem, za to jestem doradcą podatkowym.
      • aga.p.p Re: VAT a literackie 16.04.07, 13:46
        Wiem, że nie masmile)
        Interesuje mnie jak to wygląda jeśli chodzi o przekazanie praw autorskich i jak to rozegrać przy fakturze VAT.

pzdr,
        Aga
    • jck.x Re: VAT a literackie 16.04.07, 14:32
      Są 2 możliwości:

- udzielasz licencji na wykorzystanie Twojego utworu (tj. tłumaczenia) -
      określonej zazwyczaj co do miejsca, sposobu wykorzystania, okresu
      wykorzystywania itp.

- przekazujesz (zbywasz) prawa do utworu - tj. tracisz definitywnie prawa
      majątkowe, które nabyłaś przez stworzenie utworu.

Obie metody łączą się ze stawką 7% VAT. Nie ma znaczenia, czy zawrzesz 1 czy 2
      osobne umowy (pod warunkiem, że nie ma wątpliwości, że tworzą one "integralną"
      całość).
      • aga.p.p Re: VAT a literackie 16.04.07, 14:58
        No dobrze, a dalej co? Mogę się z wydawnictwem umówić na tłumaczenie za stawkę X zł, a faktura idzie za całośc na X + 7% VAT? (I jak to się ma do normalnych tłumaczeń za X+22%?) Czy może to ma być tłumaczenie za Y + 22% VAT i przeniesienie Z + 7% VAT?

To nie tyle umowa stanowi dla mnie problem, co sposób ujęcia tego na fakturze.
        (Właściwie to nawet nie jest problem, tylko takie dywagacje, ale jak mam z kimś negocjować to wolę wiedzieć na czym stoję. I dziękuję za dotychczasowe wyjaśnieniasmile

pzdr,
        Aga
        • jck.x Re: VAT a literackie 16.04.07, 15:41

ten pierwszy sposób ! dzielenie nie ma sensu (jest "sztuczne")
          • aga.p.p Re: VAT a literackie 16.04.07, 20:49
            Dzięki bardzo za podpowiedź. Zastanawiam się tylko czy w US nikt się nie doczepi, że technicznie usługę za VAT 22% robię z VATem 7%. I czy w takim przypadku tłumaczenie zwykłych tekstów też by można oVATować na 7% dorzucając do każdego zlecenia odpowiednią klauzulę.

pzdr,
            Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka