sofijufka 09.02.09, 18:28 "curator" może oznaczać zarówno kuratora jak i kustosza. Tu - osoba organizująca wystawy w muzeum. A under-curator? Asystent kuratora/kustosza? jakoś nie udało mi się znaleźć spisu stanowisk muzealnych... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe a wikipedia na to :-) 09.02.09, 18:58 POniższy wpis odnosi się do kustosza, może Ci pomoże: Określenie to także dotyczy pracowników muzeów. Stanowiska muzealnicze: * asystent muzealny * starszy asystent muzealny * adiunkt muzealny * kustosz * starszy kustosz * kustosz dyplomowany Wikisłownik Zobacz hasło kustosz w Wikisłowniku Odpowiedz Link
sofijufka Re: a wikipedia na to :-) 09.02.09, 20:23 dzięki za informacje, może je wykorzystam! Ale znalazłam też informację, że kurator jest w wielkich muzeach w hierarchii drugim po dyrektorze. Więc under-curator to może wice-kurator? Odpowiedz Link
nobullshit Re: under-curator - odpowiednik polski 11.02.09, 02:04 Jest kłopot, bo w polskich muzeach można być tylko kuratorem konkretnej wystawy. Bywają nim osoby zatrudnione na etacie i osoby z zewnątrz. Jeśli twój bohater/-ka pracuje w muzeum na stałe, trzymałabym się stopni z podlinkowanej hierarchii. Czyli byłby to młodszy kustosz. Odpowiedz Link
nobullshit Re: under-curator - odpowiednik polski 11.02.09, 20:54 sofijufka napisała: > dzięki! tak zrobię! Yyyy... Tylko że ja się rąbnęłam Nie spojrzałam w zestawienie wyżej i stopnia "młodszy kustosz" akurat u nas nie ma. Ale, cholera, dobrze to brzmi... I jest zrozumiałe. Więc bym zostawiła. Ale to moje zdanie. Odpowiedz Link