citizen.net 06.07.09, 13:26 Additional research has shown that regular, intense stretching for a minimum of 10 minutes will bring some major beneficial changes in the neuromuscular-tendon units. - Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: neuromuscular 06.07.09, 13:52 Ścięgna posiałeś. "nerwowo-mięśniowych i nerwowo-ścięgnowych" Tak mi wychodzi z gramatyki, aczkolwiek są jeszcze "mięśniowo- ścięgnowe. Te "units". Imho są to "łącza". Jest też coś takiego jak "wrzecionka n-m", ale w tym momencie to już się za mało znam. Widzę, że nadal walczysz z tym samym tekstem. Radziłabym Ci poprosić o konsultację jakiegoś "żywego" lekarza albo popytać na forach medycznych, nie translatorskich. Przy tekstach specjalistycznych bardziej potrzebny jest fachowiec, nawet nieznający języka, niż tłumacz. Odpowiedz Link
citizen.net Re: neuromuscular 06.07.09, 14:11 Dzięki za odpowiedź i za link. W rodzinie mam fizjoterapeutę, tak więc pytam Pozdrawiam Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: neuromuscular 07.07.09, 00:03 nobullshit napisała: > Ścięgna posiałeś. > "nerwowo-mięśniowych i nerwowo-ścięgnowych" > Tak mi wychodzi z gramatyki, aczkolwiek są jeszcze "mięśniowo- ścięgnowe. Te > "units". > Imho są to "łącza". IMHO nie bardzo. Łącze / złącze n-m to płytka motoryczna, synapsa. A tu chodzi o całkiem dużą jednostkę strukturalno-czynnościową obejmującą część mięśnia, odchodzące ścięgno i unerwiające ją gałązki nerwowe. Natomiast nie wiem, czy istnieje już ugruntowana nazwa polska; nigdy nie spotkałem. > Jest też coś takiego jak "wrzecionka n-m", ale w tym momencie to > już się za mało znam. A to już w innej skali, mikro, niestety. AdamS > Widzę, że nadal walczysz z tym samym tekstem. Radziłabym Ci poprosić o > konsultację jakiegoś "żywego" lekarza albo popytać na forach medycznych, nie > translatorskich. Przy tekstach specjalistycznych bardziej potrzebny jest > fachowiec, nawet nieznający języka, niż tłumacz. Howgh! Jednak to tutaj bardzo wąska dziedzina i nowotwórstwo językowe; nie będzie łatwo znaleźć zorientowanego w tym nazewnictwie fachowca, choćby i ortopedę. AdamS Odpowiedz Link