Dodaj do ulubionych

Legal English

31.07.09, 17:08
Właśnie czytam sobie fragment konstytucji stanu New Hampshire z 1784 roku i mam problem ze słowem void.

W jednym z artykułów stoi: "When men enter into a state of society, they surrender some of their natural rights to that societ, in order to insure the protection of others; and without such an equivalent, the surrender is void".

Co w tym kontekście oznacza słowo 'void' - czy użyte tu wyrażenie is void mam uznać za równoznaczne (w tym kontekście) z 'becomes null and void', czyli (abstrahując od poprawności przekładu reszty zdania): "Kiedy ludzie poczynają tworzyć społeczeństwo, zrzekają się na jego rzecz niektórych swoich praw dla zagwarantowania ochrony innym ludziom, jeśli zaś nie ma zapewnionego równoważnika w postaci takiej ochrony, zrzeczenie się własnych praw traci moc prawną" [ewentualnie "ulega unieważnieniu"], czy też oznaczać ma ono tyle co 'useless, vain', czyli: "[...] zrzeczenie się własnych praw jest bezprzedmiotowe [lub: "bezcelowe"]?

Jestem w kropcesad
Obserwuj wątek
    • mukidwie Re: Legal English 31.07.09, 17:11
      Oczywiście powinno być: "When men enter into a state of society, they surrender some of their natural rights to that society [...]".
      Przepraszam za literówkę.
    • ampolion Re: Legal English 03.08.09, 03:05
      The surrender nie liczy się, nie ma znaczenia, jest "pustką" (void).
      "Of no legal force or effect, null"
      • mukidwie Re: Legal English 03.08.09, 16:25
        Dziękuję, ampolion, rozjaśniłeś mi w głowiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka