Gość: mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:39 czyli jaka? doszukałam się, że to od średnowiecza do oświecenia, a polonistka wyskakuje z romantyzmem i pozytywizmem. czy ktoś wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alek Re: literatura dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:04 To tylko daje odpowiedz na to pytanie. Literatura dawna to pojęcie względne - przynajmniej dla mnie. Bo jeżeli komuś chodzi o literaturę romantyczną, albo pozytywistyczną to nazywa to, tak jak ja teraz, po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: literatura dawna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:24 ok. ale jeśli temat pracy ma w sobie sformułowanie "literatura dawna i współczesna", to jak to potraktować? współczesność i wszystko co przed nią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: literatura dawna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:29 cd, bo za szbko wysłałam: jeśli tak, to po jakie licho w temacie jest tak, a nie, że w literaturze w ogóle? czy w necie jest gdzieś fachowa informacje, dotycząca takich właśnie nieszczęsnych klasyfikacji literatury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: literatura dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:40 To najlepiej zdefiniować w takim wypadku literaturę współczesną, a to co wcześniej to dawna. Współczesna jest chyba od 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: literatura dawna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 08:12 ponawiam więc pytanie: skoro miałoby być tak, jak piszesz, to nie rozumiem sformułowania w temacie: "Cierpienie w literaturze dawnej i współczesnej". w takiej "niedodefininowanej" sytuacji powinno być: "Cierpienie w literaturze" i basta, bez żadnych rozróżnień. Czyli na jekiej epoce zakończyć rozważania dotyczące literetury dawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: literatura dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 14:06 Nauczyciele wcale nie specjalizują się w wymyślaniu tematów. Powinnaś spytać co autor miał na myśli. Ja miałem podobne obiekcje na inny temat. Zapytałem i nauczycielka odpowiedziała mi, że temat powinien mieć "ręce i nogi". W związku z tym zbędne słowa w tym Twoim temacie są jakimiś kończynami, tylko po to, aby było dłużej. Czyli na jekiej epoce zakończyć rozważania dotyczące literetury dawnej? Nie mam pojęcia. Ale , żeby już utrzymać jednolite stanowisko powiem, że dawna to wszystko przed współczesnością. Zaraz sprawdzę jeszcze w słowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: literatura dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 14:08 W Leksykonie Humanisty Lisieckiej i Okuniewskiego taki termin nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia84 Re: literatura dawna 30.10.04, 00:59 No to rzeczywiście masz problem. Studiuję polonistykę i nie spotkałam się do tej pory na zajęciach z historii literatury z takim terminem. Mamy literaturę staropolską - średniowiecze, renesans, barok (na niektórych uniwersytetach dochodzi do tego oświecenie) - dalej literaturę oświecenia i romantyzmu, następnie literaturę poromantyczną - pozytywizm, Młoda Polska - i literaturę XX wieku. Literaturę współczesną liczymy mniej więcej od 1947 roku. Jeżeli masz porównać współczesną z dawną, to być może Twojej polonistce chodzi o wszystkie epoki przed współczesnością. Kierując się tylko i wyłącznie własnym wyczuciem, za literaturę dawną uznałabym staropolską. Najlepiej zapytaj polonistki, co ona miała na myśli:)Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: literatura dawna 02.11.04, 04:57 literatura dawna = lit. staropolska + lit.oswieceniowa Odpowiedz Link Zgłoś