Dodaj do ulubionych

Wszystko o DELF, poprosze

07.04.04, 16:59
Zamierzam zdawac w czerwcy. Prosze o info. Warszawski instytut nie informuje
na stronie kiedy wlasciwie egzaminy sie odbywaja, jaki jest ich rozklad. Czy
ktos cos wie na ten temat? Osoby ktore zdawaly: ile czeka sie na wyniki?
Latwe czy trudne? Ktora czesc przysparza najwiekszych problemow? Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: Wszystko o DELF, poprosze 07.04.04, 18:20
      jesli chodzi o czesc, ze tak powiem, administracyjna ,to niewiele Ci powiem, bo
      ja zdawalam w krakowie. chociaz wiem jedno- wyniki sa raczej szybko, czasem
      pare tygodni, natomiast dlugo sie czeka na dyplomy... ale to nic smile
      wszystko zalezy do tego, jak jestes przygotowana.ja chodzilam na kursy, ktore
      mi duzo daly, wiec Tobie tez polecam. dla mnie najtrudniejsza byla ustna (chyba
      a5 to jest albo a6)- ustne compte- rendu jest trudne, nawet jesli sie ma
      notatki. no i wybierz sobie specjalizacje do drugiego stopnia taka, jaka Ci
      naprawde odpowiada- nie idz na latwizne. ja tak zrobilam- wzielam vie
      quotidienne i trafilam na arykul o kamerach w strasburgu uncertain a moglam wziac
      culture et art i dostalabym np o festiwalu albo o malarstwie... naucz sie pisac
      listy formalne, to jest bardzo wazne przy a3 chyba. i staraj sie pisac zwiezle,
      bo limity sa tragiczne dla kogos, kto ma troche wyzszy poziom... nie mozna sie
      wykazac smile)) do pisemnej (a5 albo a6 to jest) naucz sie czytac dobrze tekst. te
      pytania sa straszne i jesli nie zrozumiesz jednego slowka, to mozesz nie
      zorzumiec calego pytania uncertain. natomiast pierwszy stopien nie jest trudny.
      polecam ksiazke wydawnictwa "cle internationale" z kaseta- jest fenomenalna,
      jesli chcodzi o cwiczenia za sluchu - i inne zreszta tez. z podobnej uczylam
      sie do dalfa i nie narzekam smile przepraszam, ze tak chaotycznie smile jak masz
      jeszcze jakies pytania, to pisz smile
      pozdrawiam
      • gwiazdkaznieba Re: Wszystko o DELF, poprosze 08.04.04, 12:16
        Chodzę do klasy przygotowującej do DELF, a moja mama jest romanistką, więc
        trochę się orientuję. W czerwcu zdaję dopiero A1, ale wiem, że coś takiego jak
        limit słów w praktyce nie istnieje (nie tracisz żadnych punktów za jego
        przekroczenie, możesz najwyżej popełnić więcej błędów). Koniecznie idź na kurs
        (najlepiej do Alliance Francaise), dowiesz się dokładnie co musisz umieć na
        którą część, na której piszesz list formalny, a na której przyjacielski, jak
        wygląda egzamin ustny etc. Bardzo pozdrawiam.
        • klymenystra Re: Wszystko o DELF, poprosze 08.04.04, 13:16
          co do limitu slow ,to jestes pewna ? pamietam przeciez, ze na ktorejs z czesci
          trzeba bylo napisac list do znajomego- limit- 150 slow. i ciezko sie bylo
          zmiescic... jest chyba 10% marginesu...
          • aniasmail Re: Wszystko o DELF, poprosze 12.04.04, 11:23
            Dziekuje bardzo za wskazowki i podpowiedzi.
            Tak szczerze, to w czerwcu planuje zdac "tylko" A1A2A3i A4. Te dwie trudniejsze
            zostawiam na zime.
            Ucze sie francuskiego 6 lat, zdawalam mature ustnie, ale na uczelni mam
            lektorat na bardzo wysokim poziomie, lektorka strasznie nas mobilizuje, bardzo
            duzo wymaga a przy tym cudowna babka. W sumie onamnie namowila zeby zdawac i
            mowi ze bez problemu sobie poradze. Boje sie tylko tych listow, musze nad nimi
            posiedziec.
            A ktory jest gorszy A3 czy A4?
            • ballerinapl Re: Wszystko o DELF, poprosze 13.04.04, 12:22
              Czesc,
              Dla mnie zdecydowanie gorszy byl A3, trzeba bylo napisac ten okropny list czy co
              to bylo, juz nie pamietam, pamietam ze duzo pisalam smile A4 bylo przyjemne,
              polegalo glownie na uzupelnieniu slow piosenki Edith Piaf i jakos tak
              bezstresowo sie zrobilo podczas tej czesci...
              A co ciekawe, na dyplomie podsumowujacym 1er degre byly moje pkty z kazdej
              czesci i okazalo sie ze zdalam minimalnie ustny na a2 a a3 i a4 zdalam calkiem
              dobrze. Interesujace smile Zdawalam w Warszawie przy liceum Zmichowskiej, to byl
              zamkniety egzamin dla szkol z Delfem, wiec nie wiem czy moje informacje na temat
              egzaminatorow na cos Ci sie przydadza... Poza tym to bylo 5 lat temu smile
              Pozdrawiam,
              • pudliszka Re: Wszystko o DELF, poprosze 17.04.04, 11:26
                Ballerinalp,
                Czy chodziłaś do klasy dwujęzycznej, czy do tej, która kładzie nacisks glównie
                na przygotowanie do DELFa?
                • ballerinapl Re: Wszystko o DELF, poprosze 18.04.04, 17:13
                  Chodzilam do klasy dwujezycznej ale angielskiej smile Ale z francuskiego mielismy dosc intensywny program przygotowywania do DELF.
                  • pudliszka Re: Wszystko o DELF, poprosze 22.04.04, 16:25
                    Piszę dopiero teraz, bo mam w domu francuza na wymianie, czyli utrudniony
                    dostęp do mojego pokoju (czytaj: internetu).
                    To musiała być fajna klasa. Teraz nie ma takiej. W klasach angielskich
                    francuski jest dodatkowy i w sumie bardzo niewiele go jest sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka