Dodaj do ulubionych

Zawod Pédicure (Médicale) w Polsce

03.08.11, 17:13

Witam,

Mam problem z "ongle incarné". Tutaj moja "pédicure" zakladala mi "mèches", a teraz zalozyla mi taka "languette", ale moze sie sie odkleic. I mam problem.

Do kogo udac sie w Polsce w razie problemu? Jesli mi sie ta "languette" odklei, albo trzeba bedzie zalozyc nowa "mèches" to do koge moge sie udac w Polsce?

Tutaj w duzych miastach "pédicures" sa co 100m. Po za tym maja wyksztalcenie medyczne, sa po 3-letniej pomaturalnej szkole medycznej. Innych pedikurzystow nie ma.

W Polsce natomist pedikurzysci pracuja w salonach kosmetycznych. Polski "pédicure" nie jest odpowiednikem francuskiego pédicure (médicale), a raczej tzw."beauté de pieds", proponowanych we Francji "chez l'esthéticienne", czy "manicure".

Moze ktos ma jakis pomysl?

Dziekuje z gory i pozdrawiam

nowaewa
Obserwuj wątek
    • a_gneskka Re: Zawod Pédicure (Médicale) w Polsce 04.08.11, 01:43
      W Polsce o ile wiem (bo nie miałam takiego problemu wink) robią to kosmetyczki, one ogólnie mają o wiele więcej "uprawnień" niż ich koleżanki we Francji. I może ewentualnie jakieś kliniki medycyny estetycznej.

Najprościej wrzucić w google "wrastające paznokcie" plus interesujące Cię miasto i zobaczyć, kto tam takie klamry (bo chyba o to chodzi) wykonuje, a potem zadzwonić i dopytać smile
      • fedorczyk4 Re: Zawod Pédicure (Médicale) w Polsce 05.08.11, 23:45
        Trzeba szukać podologasmile
        • nowaewa Re: Zawod Pédicure (Médicale) w Polsce 06.08.11, 18:12
          Witam,

Dziekuje serdecznie za odpowiedzi.
          Tak, w Polsce takimi dolegliwosciami zajmuja sie podolodzy.

Choc polecono mi salon kosmetyczny "Maxima" Zdrowe Nogi w Poznaniu, gdzie, zakladaja taka " languette". Nazywaja to w Polsce klamra, jesli sie nie myle.
          Jest tam mozliwosc skonsultownia lekarza, przypuszczam podologa.

www.instytut-maxima.pl/stopy.php
          A ja wlasnie bede przez 10 dni w Poznaniu, podczas mojego 3 tygodniowego urlopu.

Pozdrawiam

nowaewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka