Dodaj do ulubionych

studia we francji a samochód

22.08.04, 13:35
hej,
mam pytanie - w październiku najprawdopodobniej wyjezdzam do Nicei na studia
magisterskie (FLE) i chciałabym pojechać tam samochodem, i miec go tam przez
rok do swojej dyspozycji. Czy bede musiała go tam rejestrować/zmieniać
tablice/ubezpieczenie itd? Czy przez te 9 miesiecy bede mogła tam nim jezdzic
bez zadnych klopotow?
z gory dzieki za odpowiedz

A teraz jeszcze jedno pytanie
jak to jest z praca we Francji dla studentow? Czy chcac pracowac ponad te
kilkanascie godzin tygodniowo bede musiala miec wize/pozwolenie na prace itd?
strasznie to wszystko skomplikowane...

smile

-
* milou *
Obserwuj wątek
    • melmire Re: studia we francji a samochód 22.08.04, 15:07
      Co do samochodu - nie mam pojecia.
      Jako studentka mozesz pracowac na "mi temps annuel". Moim zdaniem studiujac i
      tak wiecej czasu nie wyskrobiesz smile Ale na przyklad zakladajac ze w wakacje nie
      pracujesz , to te godziny ktore pracowalabys w wakacje mozesz przepracowac w
      ciagu roku (albo odwrotnie).
    • prevostiere Re: studia we francji a samochód 23.08.04, 08:53
      Obawiam sie ze niewielu bedzie Ci w stanie odpowiedziec... Od 1 maja czesciowo
      zmienily sie przepisy.
      Przed 1 maja:
      trzeba bylo wymienic prawo jazdy na francuskie przed uplywem 6 miesiaca pobytu
      we Francji (robilo sie to automatem na prefekturze). Po tym terminie trzeba
      bylo podobno zdawac egzamin francuski...
      samochod trzeba bylo przerejstrowac i byl to caly cyrk na kolkach bo trzeba
      bylo udowadniac zaplacenie Vatu i trzeba bylo przejsc przez clo. Ja sie
      przestaszylam formalnosci i zwiozlam samochod do Krakowa.
      Teraz na pewno nie ma juz cla a quitus fiscal zalatwia sie w urzedzie skarbowym
      miejsca zamieszkania. Ale to dla tych co placa tu podatki...
      Jednym slowem nie jestem Ci w stanie wiele pomoc...
      Zapytalabym w dziale prawnym konsulatu polskiego. Oni powinni najlepiej
      wiedziec.
      • leonn Re: studia we francji a samochód 23.08.04, 10:08
        Czesc, moze nie niewielu, ale konkretnie, francuskie przepisy niezbyt się
        zmienily , nawet dawniej mozna to bylo obejsc: jak? po prostu nie majac wbitej
        pieczatki do paszportu a teraz dodatkowo mozna jezdzic na dowod osobisty, wiec
        problem odpada przepisy ue mowia ze nalezy wymienic prawo jazdy i
        przerejstrowywac auto po roku pobytu lub uzyskaniu statusu rezytenta a karta
        pobytu czasowego nie jest za taka uwazana wiec spokojnie mozna jezdzic ile sie
        da, nie ma problemu, przerejstrowywac w Twoim wieku sie nie oplaca zakladam ze
        masz okolo 25 lat, mnienp audi kosztowlaoby w Lyonie/Grenoble powyej 1000
        euro, gdy bywalem we Francji bylo to jakies 10.000 ff za rok ale bylem nieco
        mlodszy, wiec suma bylaby inna poza tym nikt poza oficerem policji nie ma prawa
        sprawdzac Twojego statusu imigracyjnego wiec problem z glowy, ogólnie znajomi z
        WNP juz e3 rok jezdza na soich numerach i nie maja klopotu. Musisz jedynie miec
        ubezpieczenie i to najlepiej ZielonaK bo nasze ogladaja z niedowierzaniem,
        przerejstrowywanie auta sie nie oplaci, jezeli Twoj pobyt trwa dluzej niz rok,
        to rejstruj w Pl na kogos z rodziny i niech Ci da upowaznienie notarialne do
        uzywania w Europie, i wtedy mozesz powiedziec ze Ci zostawili tydzien przed
        kontrola, w ogole nie ma problemu, jeszcze przed akcesja sie tak robilo w
        Niemv\czech, Wloszech i gdzie sie tylk o dalo bo ubezpieczenie w Polsce i tak
        bylo tansze. Pozdrawiam jako nieliczny facet tutaj.
        • milou_milou Re: studia we francji a samochód 24.08.04, 11:05
          dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Ubezpieczenie oczywiście mam (0C, AC, NW)
          samochód co prawda dziesięcioletnie twingo, ale mam wzystkie przeglądy itp.
          Zielona Karta to też nie problem... Chyba sie przekonalam do tego, zeby jednak
          jechac samochodem, tym bardziej ze jade na niecaly rok (studia magisterskie) i
          nie trzeba bedzie go przerejestrowywać.
          Ale może jednak na wszelki wypadek wyrobić międzynarodowe prawo jazdy?
    • joannadark1 prawo jazdy we francji 24.08.04, 12:14
      Witam.
      Mam pytanie trochę odbiegające od głównego wątku, ale również związane z prawem
      jazdy. Ukończyłam niedawno w Polsce kurs nauki jazdy, ale nie zdazylam zdac
      egzaminu praktycznego (teorię zaliczyłam). Za kilka dni jadę do Francji na
      studia i nie wiem, jak często będę wracać do kraju i czy uda mi się w końcu
      zdać ten nieszczęsny egzamin na prawko. Czy ktoś się orientuje, jak wyglądaja
      tego typy egzaminy we Francji? Ile kosztują? Czy trudno je zdać? Jak wygląda i
      ile godzin obejmuje sam kurs?
      Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zmotoryzowanych...
      • koralka1 Re: prawo jazdy we francji 24.08.04, 13:49
        Najpierw milou, masz racje, nie baw sie w przerejestrowanie samochodu, co do
        prawka, zrob sobie miedzynarodowe w Polsce. W czasie kontroli pokazuj je i
        paszport polski, bo jak pokazesz karte pobytu, bedziesz musiala co najmniej
        zarejestrowac swoje prawko na prefekturze, co trwa m-c. Tera"z co do prawka we
        Francji. Lepiej je zrobic w Polsce, jest duzo taniej i szybciej. Tu to kosztuje
        co najmniej 1000 euro... I pewnie polski teoretyczny sie nie liczy, tr"zeba
        rozpoczac od poczatku. A jezdzic w Lyonie nie jest latwo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka