anetunia1 27.10.04, 19:03 Jaka to tkanina? W słowniku figuruje jako atłasek ale ścieg, tymczasem z kontekstu wynika, iz chodzi o materiał. Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leonn Re: plumetis? 28.10.04, 10:52 Wydaje mi sie ze chodzi o tkanine podobna do pluszu,tylko o grubszej nitc, wuglada jak siersc,lub niciane oczka,kiedys byly z tego plaszcze Odpowiedz Link
pluskat Re: plumetis? 28.10.04, 13:52 wg slownika jest to: 1)haft wypukly 2) tkanina ozdobiona takim haftem. jest tez slowo: plumeté, ktore oznacza puchate kropki a takze wzor w formie pior w googlu jest tego mnostwo, ale w znacznie szerszym znaczeniu, np ciapki na tiulu i mase innych rzeczy : www.festivita.com/z-tuldra48.htm Odpowiedz Link
harissa Re: plumetis? 28.10.04, 16:58 Ja mam biustonosz dim plumetis i jest to taki drobniutki hafcik na tkaninie, takie drobniutenkie kropeczki, mysle ze par extention nazywa sie tak nie tylko ten haft ale wszelkie tak ozdobione tkaniny przy czym plumetis mozesz znalezc na atlasie, na koronce, na bawelnie etc. PLUMETIS: Tissu fin broché,brodé ou floqué présentant des motifs en relief à la fois petits et espacés (souvent des pois). Le tissu peut être en toutes matieres. Pour chemisiers, robes d'enfant, rideaux, linge de maison etc. Odpowiedz Link