diana.j 22.03.05, 09:33 Niestety nie znam (jeszcze) francuskiego i nie moge sobie poradzic ze zdaniem zawartym w tytule. Bede bardzo wdzieczna za przetlumaczenie. Z gory dziekuje!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Je ne comprends pas ce que vous souhaitez. 22.03.05, 11:08 Dosc pompatycznie powiedziane: nie wiem, czego Pan(i) sobie zyczy. Odpowiedz Link
koralka Re: Je ne comprends pas ce que vous souhaitez. 22.03.05, 19:24 Raczej: Nie rozumie, czego Pan(i) sobie zyczy. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Je ne comprends pas ce que vous souhaitez. 22.03.05, 20:41 Nie rozumieM czego Pan(i) sobie zyczy - istotnie, przeklamal mi sie czasownik. Odpowiedz Link
koralka felinecaline 23.03.05, 08:41 rozumiem = poszlem , to slownictwo typowo wiesniackie rozumie = poszedlem Co z Twoja ortografia?! Odpowiedz Link
felinecaline Re: felinecaline 23.03.05, 09:24 krytykujesz Arabow a o swojej polszczyznie masz takie pojecie, ze gdzies dzwoni. Rozumiem, poszedlem to wersja slownikowa, zalecana. Rozumie, umie, poszlem to wersja "prymitywna", co nie przeszkadza prymitywom zyc nawet w srodowisku wielkomiejskim ze stolycom wloncznie. Posluchaj czasami Pana Profesora Miodka (lub Bralczyka) jesli regulamin Twojego HLMu dopuszcza zainstalowanie sobie anteny satelitarnej. jesli nie, to Twoja Société d'HLM POWINNA ci zezwolic w ramach ustawy o nieskrepowanym dostepie do kultury i informacji, zreszta Polonia emituje tez we Francji w systemie kablowym. Odpowiedz Link
koralka Re: felinecaline 24.03.05, 10:24 Przyznaje sie, ze sie pomylilam, faktycznie pisze sie rozumiem. Pardon Co do telewizji, to nie oglagam, dodam ze nie posiadam w ogole tv z wyboru, bo od razu rzucisz sie na mnie, jaka to jestem biedna itp. Co do arabstwa zdania nie zmieniam, zniszcza Francje! O ile sami durni Francuzi glosujac non podczas przyszlego referendum tego nie zrobia! Odpowiedz Link
felinecaline Re: felinecaline 24.03.05, 18:51 Mylisz sie, Karolko. Nie jestem "percepteur des Impôts i jest mi dokladnie obojetny stan Twojego konta bankowego i fakt czy i ile odprowadzasz podatku od dochodow.W ogole bylabys mi obojetna jako "jakas tam Pani Karolka Xinska mieszkajaca gdzies en France profonde" gdybys nie pisywala na forum. Mam jedna dobra i szczera rade: zanim napiszesz cokolwiek sprobuj najpierw sie czegos sama nauczyc, do tego tv czasem sie przydaje, pod warunkiem, ze nie oglada sie w niej tylko "soap oper" i Big Brothera. Sa swietne kanaly tematyczne, ktore zapewne pomoglyby Ci poszerzyc troche Twoje widzenie swiata. Moze nawet sprowokowac czasami do zmiany pogladow i nabrania szacunku do ludzi, ktorymi dotad z braku znajomosci sie pogardzalo nazywajac np "arabstwem". Wyrazajac sie tak o nich sama znizasz sie do poziomu ktory moznaby nazwac zawzietym, ograniczonym i zadufanym w sobie "polactwem" (na przyklad a juz nacjonalizmem na pewno). Odpowiedz Link
koralka Re: felinecaline 25.03.05, 12:49 Otworz oczy czytajac czasem... nie jestem zadna Karolka tylko Koralka. na pewno nie xinska... Odpowiedz Link
koralka Re: felinecaline 25.03.05, 12:56 Moze tez zastanowisz sie nad poszerzeniem Twojego widzenia swiata, gdyz tylko jak ktos ma inne poglady niz Ty, az trzesiesz sie z nienawisci! Odpowiedz Link