liloom 02.12.02, 22:51 "Metafizyka rur" napisana przez Belgijke wychowana w...Japonii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzcina Re: Polecam ksiazke 03.12.02, 22:54 "Metafizyki" jeszcze nie napoczęłam, najbardziej mi przypadła pierwsza polska Nothomb, "Higiena mordercy". Mimo mini rozczarowania końcem, starczyło oddechu złapanego pierwszymi, rewelacyjnymi dialogami. pozdrawiam t.)) Odpowiedz Link
brombeer Re: Polecam ksiazke 04.12.02, 00:11 Jak nazywa sie autorka? Pamietam ten tytul, chetnie bym przeczytala. Odpowiedz Link
liloom Amelie Nothomb 04.12.02, 18:36 Ksiazka zaczyna sie troche specyficznie, nie "przeraz" sie)) Odpowiedz Link
agnieszkaefka Re: Amelie Nothomb 05.12.02, 09:52 Czytałam "Z pokorą i uniżeniem". Można przeczytać czysto informacyjnie (różnice kulturowe, itd..) ale styl tej pani mi w ogóle nie odpowiada (w tym duchu pisałam wypracowania w liceum ) Odpowiedz Link
malwinamalwina Re: Amelie Nothomb 05.12.02, 23:32 no to sobie wyobrazam masakre tlumacza ! bo to nie styl to cud nad cudy a ten co tak w liceum wypracowania pisal dzis ma nagrode nobla ! Odpowiedz Link
agnieszkaefka Re: Amelie Nothomb 06.12.02, 09:28 A, no właśnie, książka była po polsku (mówię o "z pokorą"). Nic jej w oryginale nie czytałam, niestety. Jesli twierdzisz,że p. N. dobrze pisze (ja tam nie jestem noblistką :oP ), to tłumaczowi, mówiąc delikatnie, nie wyszło. Jesli ktos ma pod ręką pol. tłumaczenie, to niech rzuci nazwiskiem, zlinczujemy publicznie Odpowiedz Link
agnieszkaefka Re: Polecam ksiazke 05.12.02, 09:54 a, jeszcze jedno cztałam ostatnio (po polsku) "Czystość i brud". Polecam. Jak ktoś z Wawy ma w oryginale to BARDZO chcę pożyczyć ) Odpowiedz Link