Dodaj do ulubionych

Telekomunikacja + internet

05.05.07, 16:38
Temat poczty i przelewów chciałem rozszerzyć o telefony i internet.
Pytam bo zamierzam sie przeprowadzić i zmienić operatora. Od dwóch lat
korzystam z telefonu i internetu w sieci ORANGE.
Rozmowy na tel. stacjonarne: cała Europa + USA + Kanada, na komórki 600 minut
limitu/mc. Za to wszystko płacę ryczałtem 98 €/miesiąc. Słyszałem o tańszych
operatorach i innych opcjach - Tele2, inne?
Macie jakieś informacje?
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: Telekomunikacja + internet 05.05.07, 17:27
      ja ci polecam freebox
      sama mam od tamtego roku, tylko raz miałam przerwę w dostawie "prądu" wink przez
      co ani TV ani netu nie było ale trwało to zaledwie 6 godz
      tu jest link to dyskusji o internecie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10129&w=48892418&a=48892418
      do PL wprawdzie połączenia sa płatne ale kosztują grosze znaczy centymy wink na
      tel stacjonarne i na komórki tez jest z freeboxa taniej niz z Alice czy Tele2 (
      przynajmniej tak było pol roku temu)

już nie place wcale haraczu France Telecom bo poddałam sie całkowitemu
      "degroupage total"

jeśli chodzi o komórkę to ci nie pomogę bo jestem w orange i nie zamierzam
      zmienić na razie smile
      • narval Re: Telekomunikacja + internet 05.05.07, 18:58
        nimeska napisała:

> do PL wprawdzie połączenia sa płatne ale kosztują grosze znaczy centymy wink

Nimeska od stycznia tego roku telefon do Polski z Free juz za darmo; ale zebys
        mogla korzystac z teh formuly trzeba pogrzebac na twojej stronie Free i
        uaktywnic te opcje.
        wczesniej minuta kosztowala 0.03cts/ht czyli prawie nic no a teraz to juz
        naprawde nic wink)

• nimeska Re: Telekomunikacja + internet 05.05.07, 22:05
          Oo ! to juz lece sprawdzić smile

a gdzie mam szukać tej opcji ? mogłabyś mi podpowiedzieć ? smile
          • nimeska Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 17:25
            mam !!
            dla innych posiadaczy freeboxa smile przed 1.02.2007
            adsl.free.fr/tel/tarifs/
            Jeszcze raz ci dziekuje za informacje
            • wojtech451 Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 20:08
              Ja również dziękuję za odzew i linki.
              Jeszcze tylko się przez to musze przebić.
              Z moja znajomością francuskiego, ech...
              • nimeska Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 20:47
                to jest proste zamawiasz doki przez siec, czekasz az ci przyślą, odsyłasz
                dostajesz modem i to wsio, sami za ciebie rozwiązują umowe z FT
                • wojtech451 Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 21:44
                  WOW! Nawet rozwiazują za mnie umowę z France Telecom? Dziękuję za informacje.
                  Na pewno skorzystam, szukam w tej chwili odpowiedniego mieszkania i po
                  przeprowadzce zapewne przejde na freeeeee.
                  PS
                  Czy "nimeska" to od Nimes?
                  • nimeska Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 21:49
                    > Czy "nimeska" to od Nimes?

tak jakoś wyszło :p
                    • wojtech451 Re: Telekomunikacja + internet 06.05.07, 21:58
                      Byłem w Nimes w zeszłym roku właściwie z konieczności. Syn chciał zobaczyć
                      niemiecką grupę Rammstein i namówił mnie na wyjazd. Mimo że bilety można było
                      kupić od ludzi tuż przed koncertem nie zdecydowałem się i koncert przeczekalem
                      spacerując po mieście. Bardzo podobał mi sie obiket (Arena?) w ktorym
                      występował zespół. Samo miasto nie wywarło na mnie większego wrażenia.
                      W sumie zrobiłem 300 km w jedną stronę.
                      Ale czego się nie robi dla dzieci....
                      • nimeska Re: Telekomunikacja + internet 07.05.07, 09:34
                        masz racje,to miasto nic specjalnego, gdyby nie arena, ogrody czy Maison i pare
                        jeszcze zakamarkow nie bylo by nic specjalnego w Nimes.
                        ale to dobry punkt do "zaliczenia" bedac w okolicy wink
                  • ela.tu-i-tam Re: Telekomunikacja + internet - UMOWY 07.05.07, 12:48
                    wojtech451 napisał:

> WOW! Nawet rozwiazują za mnie umowę z France Telecom?

NIE !!! Nikt Twoje kontraktu z FT nie rozwiaze za ciebie. To Ty piszesz zgodnie
                    z formularzem FT list z accusé de réception (polecony po polsku? ), ktory jest
                    z dowodem doreczenia i dowodem daty.

Free dostaje od Ciebie pozwolenie aby zalozyc linie, z tym pozwoleniem free
                    dostanie pozwolenie of FT aby kable przestawic w centrali (albo FT te kable
                    przestawi).

Jesli Ty nie rozwiazesz kontraktu z FT to mozesz sie znalezc w dziwnej ale
                    legalnej sytuacji, gdzie placisz przez miesiace FT, i placisz Free.
                    Z doswiadczenie, zmiana prowajdera to znaczy ze jest jeden miesiac, gdzie
                    placisz dwoch.
                    • nimeska Re: Telekomunikacja + internet - UMOWY 07.05.07, 13:05
                      Elu, ale za mnie Free rozwiazalo umowe z Ft
                      • nimeska Re: Telekomunikacja + internet - UMOWY 07.05.07, 18:27
                        nawet przeniesienie numeru z FT do Free za nas free zrobiło .... na prawdę
                        zdanego kroku w stronę FT nie robiłam smile chyba ze sie cos zmieniło smile
                        a przerwa w dostawie netu trawala tylko jeden dzień smile
                    • wojtech451 Re: Telekomunikacja + internet - REAKTYWACJA ! 01.04.08, 18:35
                      ela.tu-i-tam napisała:

> wojtech451 napisał:
                      > > WOW! Nawet rozwiazują za mnie umowę z France Telecom?

> NIE !!! Nikt Twoje kontraktu z FT nie rozwiaze za ciebie. To Ty
                      piszesz zgodnie z formularzem FT list z accusé de réception
                      (polecony po polsku? ), ktory jest z dowodem doreczenia i dowodem
                      daty.
                      > Jesli Ty nie rozwiazesz kontraktu z FT to mozesz sie znalezc w
                      dziwnej ale legalnej sytuacji, gdzie placisz przez miesiace FT, i
                      placisz Free.

Wracam do tej "starej" sprawy.
                      Dostałem ostrzeżenie od ela.tu-i-tam ale zleceważyłem i mam za swoje!
                      Przez pół roku dostawałem faktury od obydwu operatorów. Zablokowałem
                      automatyczną płatność dla FT co poskutkowało wyłączeniem telefonu po
                      dwóch miesiacach, potem wyłaczeniem internetu a po nastepnych dwóch
                      odcięciem linii.
                      W "międzyczasie" krążyły pisma miedzy mną - France Telecom - Free.
                      FT - jest głuche na wszelkie wyjaśnienia, wychodza z załozenia:
                      płać kliencie bez wzgledu na to czy otrzymujesz usługę czy nie.
                      Chcą pieniedzy także za okres po odcięciu linii! Napisali do mnie że
                      dostali informacje od Free że chcę korzystać z ich usług ale to
                      niczego nie zmienia, nadal jestem klientem France Telecom bo NIE
                      WYPOWIEDZIAŁEM UMOWY !!!
                      Free - chcieliby pomóc ale nie mogą nic zrobic bez zgody FT.
                      Dodzwonić się do jednego i drugiego aby wyjasnic sprawę przez
                      telefon to tylko strata czasu i nerwów.
                      W końcu po wielu pismach, kilkunastu telefonach i propozycji ugody,
                      France Telecom - service national consommateurs wyraził zgodę abym
                      zapłacił TYLKO za okres korzystania z internetu i telefonu.
                      Moze to juz koniec przepychanek?
                      Sprawa ciągnie się od sierpnia ubiegłego roku.
                      Ech, naiwny jam człowiek!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka