Dodaj do ulubionych

12 grudnia,poniedziałek

12.12.11, 06:01

kartka z kalendarza

wspomnienia
Matka Indian Najświętsza Maria Panna (link) warto przeczytać o mordach w imię świętości

kursy walut
USD - 3.3875
EUR - 4,5195
CHF - 3,6653
GBP - 5,2959
Obserwuj wątek
    • sakral Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 06:05
      https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/302229_197903946957473_127997970614738_455674_380203708_n.jpg
      • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 06:25
        o....! Jak przyjemnie! Nowe drzewko! Czesc Sakral, witam reszte Spiochow!big_grinsmirk
        • izydor88 Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 08:07
          Witajciesmile
          Mróz chwycił,podwórzowemu Albinowi woda w misce zamarzła,ale za to budę ma ocieploną.
          • izydor88 Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 08:28
            Już prawie wychodzę,a tu biała głucha zrzuciła butelkę z olejem z dzikiej róży...
            Masakra...
            Posprzątałam szkło,a wielką plamę oleju nakryłam gazetami.Na więcej nie mam czasu...
            • zuza_anna Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 08:32
              Masz się z tymi kotkami, ale bez nich było by nudno. Spokojnej pracy Klaro smile
              • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 09:27
                u mnie wiosna. Krokusy,, tulipany, zonkile wychodza....Paranoja!smirk
            • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 20:33
              izydor88 napisała:

> Już prawie wychodzę,a tu biała głucha zrzuciła butelkę z olejem z dzikiej róży.
              > ..
              > Masakra...
              > Posprzątałam szkło,a wielką plamę oleju nakryłam gazetami.Na więcej nie mam cza
              > su...
              >

BUTELKĘ?????
              To znaczy, że nie jakaś malutka buteleczka tylko rzeczywiscie butelka. Skąd Ty tyle tego masz...i do czego używasz?
              • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 21:06
                Aaaa, no widzisz - o tym nie pomyslalam smile
                Miejmy nadzieje, ze Klara udzieli nam odpowiedzi... Tylko pytanie powinnas byla postawic w czasie przeszlym, big_grin tzn. skad Ty tyle tego mialas i do czegouzywalas... noooo...chyba, ze Klara, ma tego wiekszy zapas - bo tej butelki to juz nie ma, a zawartosc wsiakla w GW big_grin
    • zuza_anna Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 08:31
      Dzień dobry Wszystkim! U mnie też jest przymrozek i piękne słońce świeci. Zapowiada się ładny
      dzień, i dobrze, bo zaraz muszę wyjść, ważną sprawę załatwić. Niech ten tydzień będzie dla
      Was spokojny i dobry. Pozdrawiam smile
    • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 11:11
      Hej, hej, hej... Wszyscy w drodze.... a ja przez chwilke jedna bede, ale czytanie pozostawie sobie na spokojny wieczor mimo, ze nie mam pojecia czegoz nowego moglabym sie dowiedziec.
      To czego Hiszpanie dokonali z imie wiary - ale nie tylko oni - straszne.

Mam, mam, mam pomysl - tak mnie dzisiaj z rana dopadlo... smile

Klaro!...kto ma pszczoly, ten ma miod smile

Dnia pelnego usmiechow... smile
    • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 12:26
      A teraz Moi Mili odmeldowuje sie... obowiazki wzywaja - moze znajde chwile, zeby zajrzec... ale tego akurat pewna nie jestem...
      Komu w d.... temu c.... - a zebyscie nie mieli zlych skojarzen to wyjasnie te tajemnicze kropeczki big_grin.... Komu w droge temu czas... big_grin

do napisania wiec big_grin
      • maja-z-podworka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 16:59
        Witajcie smile
        Klaro - koteczki są słodkie - nawet jeśli psocą (szczególnie, jeśli nie ja muszę sprzątać smile)
        ale w końcu to okres świąteczny bardziej nasilone porządki sa normą smile

Mój piesek kiedyś ukradł sobie kostkę masła - postanowił ją schować i zakopał najpierw w swoim poslaniu, potem (to co się jeszcze dało - pod dywanem, a na zakońcenie zamaśloną mordkę starannie wytarł w sukienkę mojej Mamy, która właśnie wróciła do domu. Przywitał się radośnie smile jakoś się dopralo. jestem pewna, że ten olej tez jakoś zbierzesz smile Nałogowo kradł maslo, choć go nie zjadał - nie wiem czemu.
        • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 17:06
          Maju...a juz myslalem ze pomór jakis albo co....big_grin
          • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 17:21
            1zorro-bis napisał:

> Maju...a juz myslalem ze pomór jakis albo co....big_grin

Nic z tego, Zorro, żaden pomór, nie każdy pracuje jako kafelkarz i może sobie do kompa między fugowaniem zaglądać. Ja miałam dzień tak intensywny, że muszę przydrzemać godzinkę, bo i inaczej padnę na nos ( wstawanie też miałam dzisiaj o 5-ej).
            Majeczko, mój piesek kradł guziki, odgryzał je od wszystkiego, co się dało, żółte fascynowały go szczególnie. Podejrzewaliśmy, że mniejsze połykał, bo w jego kryjówce były tylko te większe.
            • izydor88 Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 17:31
              GW jest jednak doskonałą gazetą - wszystko w nią wsiąkło.I całe szczęście,że śmieci wyrzucają we wtorek.Miałam więc gazety z całego tygodnia i mogłam zobaczyć oblicze Angeli Merkel w oleju różanym...
              • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 17:49
                smirk
            • maja-z-podworka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 17:59
              Zorro, przecież wiesz, że złego diabli nie biora. smile

Klaro - to Pani Angela niektóre zabiegi pielęgnacyjne per procura ma załatwione smile. Natłuszczona jest, może jechać na narty smile.
              • sakral Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 21:54

maja-z-podworka napisała:

> Zorro, przecież wiesz, że złego diabli nie biora. smile
                >
                > Klaro - to Pani Angela niektóre zabiegi pielęgnacyjne per procura ma załatwione
                > smile. Natłuszczona jest, może jechać na narty smile.

-----------------------------------------------------------------

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/166915_10151014735835422_606775421_21784176_72513285_n.jpg
                • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 21:57
                  Saaaaaaaaaaaaakral.... nie za duzo jej na jeden raz? przeciez tego sie nie da....brrrrr....
        • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 19:51
          Ha...
          Mielismy owczarka podhalanskiego....
          Pewnego dnia, Mama przyniosla 20 jajek, zostawila je w salaterce na stole w kuchni...staly sobie... po jakims czasie weszlam do kuchni, w salaterce byly 4 jajka a nasz ukochany piesek jedno kulal po posadzce... chyba zdazyl sie juz nimi przejesc... nigdzie nie bylo pozostalosci, ani kawalka skorupki...
          • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 19:58
            15 jajek połknął!!!!!!!!!!!! DOBRE big_grin
            • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 20:23
              Połknęła....? bo to suczka byla...no cos Ty, na ewpno je rogryzala, ale co sie rozlalo, to wylizywala do czysta... tylko widac, chyba jednak po 15 miala juz dosyc... i co psu zrobisz? nic...
              Zwykle niczego ze stolu nie sciagal - a tutaj taki numer...
              • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 20:28
                Podejrzewam, że nie mogla się oprzeć, pokusa była zbyt wielka. Mój Brat twierdzi, że po jajkach pies ma ładniejszą sierść.
                • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 21:08
                  Owszem i ona dostawala raz albo dwa tygodnie cale jajko do miski wraz ze skorupka - wiedziala na co poszla i wiedziala co jest w srodku... w przeciwnym wypadku pewnie by nie ruszyla wink
    • mr.sajgon Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 18:01
      sakral
      >
      >
      > kursy walut
      > USD - 3.3875
      > EUR - 4,5195
      > CHF - 3,6653
      > GBP - 5,2959

Ok ale ja prosze o prognoze beda zwyzki cay spade ?
      smile)
      • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 18:03
        zlotowka w dol....smirk
        Tak czuje.cool
        • 1zorro-bis Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 19:11
          nie ma nikogo wiec......znikam.smirk
          • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 19:20
            1zorro-bis napisał:

> nie ma nikogo wiec......znikam.smirk

Bo dzisiaj dzień jakiś takisad
            Mnie osobiście wczesne wstawanie i pogoda dosłownie zwaliły z gon. Czuje się tak jakbym w ogóle ciśnienia nie miała, a spać i tak nie mogę...tylko patrze się bezmyślnie przed siebie.
      • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 22:06
        mr.sajgon napisał:

> sakral
        > >
        > >
        > > kursy walut
        > > USD - 3.3875
        > > EUR - 4,5195
        > > CHF - 3,6653
        > > GBP - 5,2959
        >
        > Ok ale ja prosze o prognoze beda zwyzki cay spade ?
        > smile)

Witaj Mister!....wlasnie dostrzeglam, ze przeleciales...lotem blyskawicy raczej. big_grin Macham z daleka.... big_grin

Mnie tam wlasciwie to roznicy nie robi ten kurs waluty - tak czy inaczej, zatankowalam w ub.tygodniu pod sam korek a dzisiaj, benzyna byla o 10centow na litrze tansza - to po co mi sie tym zajmowac?... nooooooooo... na 45 litrach byloby az 4,50€ oszczednosci... to czy warto sie zloscic za takie pieniadze? eeeetam....
        • maja-z-podworka Re: 12 grudnia,poniedziałek 13.12.11, 00:01
          Dobranoc, Kalejdoskopie smile

Nestety przez następne dwa lub trzy dni z przyczyn technicznych, będę pozbawiona dostępu do sieci.
          • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 13.12.11, 02:02
            Dobranoc Majeczko.... smile
            Dobrze wiedziec, ze przynajmniej zakup prezentow masz z glowy big_grin jednym slowem, po sklepach biegac nie musisz big_grin
    • al-szamanka Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 20:58
      Jako że przez następne dwa dni także wstaję o 5-ej, muszę więc zadbać o przepisową ilość snu.
      Dobranocsmile
      • m.maska Re: 12 grudnia,poniedziałek 12.12.11, 21:09
        Dobrej Nocy AL... wyspij sie... smile
    • sakral 13 grudnia 13.12.11, 00:00

kartka z kalendarza do końca 18 dni

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/168962_181080861934006_180822955293130_374813_1948706_n.jpg
      • sakral Re: 13 grudnia 13.12.11, 00:17

czytania
        So 3,1-2.9-13;Psalm-34;Mateusz-21,28-32

Benedykt XVI powiedział:
        "przed Wielkanocą będę w Meksyku i na Kubie"

kursy walut
        USD - 3,4117
        EUR - 4,5255
        CHF - 3,6694
        GBP - 5,3038

wspomnienia
        św.Łucji - dziewicy i męczennicy (III/IVw.)

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/374951_254946694564757_100001482851008_719432_1774743870_n.jpg
        • m.maska 13 grudnia Dzień Świętej Łucji 13.12.11, 01:43
          To wyjatkowo interesujace Swieto z ktorym zwiazanych jest wiele rytualow...

Dzień Świętej Łucji – święto światła obchodzone 13 grudnia w Szwecji na pamiątkę jego patronki św. Łucji z Syrakuz. Tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą orszakowi dziewczynką przybraną w wianek z płonącymi świecami.

Historia

Kult św. Łucji wywodzi się z jej rodzinnych Włoch. Do Szwecji przybył z Niemiec. Święta Łucja, która nie chcąc porzucić swojej wiary, pozbawiła się oczu, stała się patronką dnia uchodzącego za najkrótszy dzień w roku. 13 grudnia wyznaczał też początek adwentu, w związku z którym jeszcze przed nastaniem świtu zasiadano po raz ostatni przed świętami Bożego Narodzenia za suto zastawionym stołem. "Świętą Łucją" w rodzinie zostawała najstarsza córka, ubrana na biało, w wianku z zapalonymi świecami, budziła rodziców, śpiewając tradycyjną włoską piosenkę "Santa Lucia", podając kawę, czerwone grzane wino (glögg) i pszenne, specjalne na tę okazję przygotowywane, ciastka z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter.

Tradycja w Polsce

W dzień świętej Łucji zwyczajowo rozpoczynano przygotowania do świąt. Według wierzeń ludowych, nieprzestrzeganie tego terminu mogłoby wywołać niezgodę w rodzinie. Tradycje te szczególnie silne były u górali podhalańskich. Uważali oni, że od Łucji na wschodzie przestaje ubywać dnia (a tylko na zachodzie skraca się on jeszcze do 21 grudnia), zatem dzień świętej Łucji był porą graniczną, sprzyjającą czarom i mocom nieczystym. Dlatego okadzano tego dnia dom i obejście, pieczono placki z zielem, które podawano zwierzętom, aby czarownice i guślarze podczas długiej nocy nie mogli wyrządzać szkód. Z tradycją egzorcyzmów tej nocy wiąże się utwór Opowieść zimowa zespołu Armia.
          Z 13 grudnia związany był też zwyczaj przepowiadania pogody na cały następny rok. Każdy z dwunastu dni, jakie pozostały do świąt, przynosił pogodę dla kolejnych miesięcy nadchodzącego roku.

W roku liturgicznym Kościoła katolickiego dzień św. Łucji ma rangę wspomnienia obowiązkowego. Kolekta na ten dzień zawiera frazę: "Wszechmogący Boże, ożyw w nas gorliwość za wstawiennictwem świętej Łucji, dziewicy i męczennicy, abyśmy za jej przykładem postępowali na ziemi jak dzieci światłości, a w niebie oglądali jej chwałę".

Tradycja w Syrakuzach

Dzień św. Łucji również uroczyście obchodzony jest w Syrakuzach we Włoszech, którego święta jest patronką, w którym urodziła się i została ścięta mieczem w wieku 23 lat.

zerzniete z wiki
          • zuza_anna Re: 13 grudnia Dzień Świętej Łucji 13.12.11, 09:24
            Dzień dobry Wszystkim! Nie mogę się dobudzić, kawa nie pomaga, a muszę wyjść.
            Dobrego dnia. Pozdrawiam smile
            • sakral Re: 13 grudnia Dzień Świętej Łucji 13.12.11, 11:17
              https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/374772_10150431446734834_225441274833_8384142_1552287190_n.jpg
              • m.maska Re: 13 grudnia Dzień Świętej Łucji 13.12.11, 11:28
                hihihi....
          • m.maska Re: 13 grudnia Dzień Świętej Łucji 13.12.11, 11:29
            Witajcie... znowu musze drgnac z ciepla. Baaaardzo nie lubie sie ruszac z domu o tej porze roku.
            Zorro - czy u Ciebie dalej wiosna?
      • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 15:02
        Ja sie teraz ulatniam... mam jeden termin i musze jeszcze wpasc do sklepu, rozejrzec sie, czy dostane juz karpia no i zajaca, obowiazkowo szpikowane "plecki" zajaca.... swiatecznie bedzie "zajac w buraczkach"...zadna kaczka smile
        • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 18:16
          Karpia nie dostalam, bo jeszcze nie ma... zapewne bedzie od czwartku, zajaca dostalam - jest zawsze, prawie nie ma chetnych - powiedzmy, ze tani nie jest... ale tak przy okazji kupilam cherimoye i mangostan. To dopiero drugi raz, kiedy zdarza mi sie trafic na mangostan tutaj... Mangostan jest uwazany za "krolowa owocow".

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/itqm-8y-7588.jpg
          • al-szamanka Re: 13 grudnia 13.12.11, 18:29
            cherimoye uwielbiam, chociaż w tym roku jeszcze w sklepie nie spotkałam, mangostanów nie lubię
            ...dlatego popijam właśnie zieloną herbatę i zajadam rodzynki wink
            • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 18:31
              Cherimoyi jest u nas od wielu tygodni na kazdym stoisku pelno... oczywiscie, ze swoja cene ma... a mnie znowu bardzo smakuje mangostan...
              • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:03
                Maderskie jabłka budyniowe...
                Były super,podobnie jak mango.U nas tego nie kupuję,bo smakuje zupełnie inaczej...
                • al-szamanka Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:13
                  Ja zasadziłam pestkę i rośnie mi roślinabig_grin
                  • al-szamanka Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:17
                    a nazwa jabłko budyniowe jest śmieszna, tak samo jak druga nazwa tego owocu - flaszowiec peruwiański
                    • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:23
                      Ale przecież smakuje,jak pudding smilesmilesmile
                      • al-szamanka Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:26
                        Zobacz jakie różne są odczucia smaku, mi bardziej przypomina mus z gruszki, truskawki i kwaskowatego banana
                        • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 19:51
                          Myślę,że trudno porównywać.Ja mówię o owocu zerwanym prosto z drzewa i sprzedawanym na targu w małym miasteczku na Maderze.A to jest owoc bardzo nietrwały i obawiam się,że poddany konserwacji traci smak.Ale oczywiście,trzeba by porównaćsmilesmile
                          • al-szamanka Re: 13 grudnia 13.12.11, 20:00
                            No oczywiście, że musi być różnica, owoce są zrywane jeszcze niedojrzałe. Pamiętam, jak po raz pierwszy jadłam banana prosto z drzewa, nie mogłam uwierzyć, że mają tak bardzo inny smak od tego sklepowego
                            • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 20:34
                              A te male maderskie banany... to tez cos zupelnie innego, niz znane w Europie banany...

Klaro smile a probowalas owoc filodendrona?
                              Na Maderze zasmakowaly mi owoce maracuji, kupowane tutaj wydawaly mi sie zawsze, potwornie kwasne i cierpkie.
                              • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 20:45
                                Wszystkiego próbowałam,a NL wyrywał mi to "wszystko" z rąk.Ciężkiego zatrucia pokarmowego nie uniknęłam,ale warto byłosmile.
                                Maderskie banany były fantastyczne.
                                • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:02
                                  Zatruuuucia pokarmowego???? u mnie obylo sie bez....
                                  • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:12
                                    Bo ja uwierzyłam miejscowemu przewodnikowi.Hermes twierdził,że woda w lewadach jest czyściutka,bo spływa prosto z górsmilesmile
                                    • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:19
                                      Iiiiiiiiiiiiiiii? chyba nie chcesz powiedziec, ze sie jej napilas?... to nie widzialas jaka jest?...hihi
                                      • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:21
                                        Owszem splywa z gor... to ten deszcz, ktory tam w gorach pada i nie tylko, troche zrodlanej pewnie tez tam jest, nawet nie wiem czy maja tam jakas rzeczke... kiedy ja bylam w gorach a byl to poczatek lipca, na dole byl upal a na Rio de Areeiro tylko czubek z mgly wystawal...
                                        • izydor88 Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:35
                                          My byliśmy na początku czerwca i oczywiście,że się napiłam,bo NL nie chciało się nosić butelki z mineralną.Skutki były opłakane....Ale po dwóch dniach w wysokie góry ruszyłam.Najwyższy szczyt zdobył tylko NL,a ja zalegałam w pobliskim schronisku.
                                          Wczoraj wrócili z Peru nasi znajomi.
                                          Moje zatrucie przy ich zatruciu,to mały pikuś...
                                          • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:42
                                            Nie wiem, moze mialam do tej pory szczescie, ale podczas zadnej podrozy, mnie nie dopadlo... to chyba trzeba splunac przez lewe ramie, zeby nie zapeszyc na przyszlosc... to taka strata czasu jest...
                                            NL wszedl na Pico Ruivo?... tam podobno przejscia bywaja karkolomne i ostrzegali, ze jesli ktos z lekiem wysokosci, to niech sie nie pcha smile nie poszlam...
                                            • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:44
                                              z tego samego powodu nie poszlam do "stu wodospadow"... strasznie tego zalowalam - ale juz rok pozniej znalazlam sposob na ten lek wysokosci - jezdzilam po "wysokosciach" w Barcelonie jak mistrz...na prochach big_grin
          • m.maska Re: 13 grudnia 13.12.11, 21:46
            A tak wyglada ten manogstan w srodku przy czym pestka w nim jeszcze niemala - jedzenia niewiele, za to drozyzna okropna.

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-90-ad13.jpg
            • 1zorro-bis Re: 13 grudnia 13.12.11, 22:52
              ja tam wole chodzic po rownym....big_grin
            • m.maska Re: 13 grudnia 15.12.11, 00:40
              A tak ten przesmieszny owoc wyglada od spodu, jakby mial przygotowany stempelek....

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-97-5737.jpg
          • sakral 13 grudnia 13.12.11, 22:51
            m.maska napisała:

Karpia nie dostalam, bo jeszcze nie ma... zapewne bedzie od czwartku

--------------------------------------------(m.podkreślenia)-------------------------

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/383622_1999256040251_1809030376_1366168_2116046782_n.jpg
            • sakral środa - 14 grudnia 14.12.11, 00:00

kartak z kalendarza do końca 17 dni

czytania
              Iz 45,6b-8.18.21b-25;Psalm 85;Łukasz 7,18b-23

piosenka (kochani,przeczytajcie o Aniołach)
              Traktat o Aniołach rozdział I

dzisiejszy święty
              Ekspert od nocy ....św.Jan od krzyża (link,wiara.pl)

• sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 00:07

dzisiejszy numer Tygodnika Polityka

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/381637_10150429295043946_255100403945_8715908_2063274421_n.jpg
                • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 00:29
                  Kaczyński: To chory kraj (link)

na wczorajszej procesji Jarosława Kaczyńskiego
                  transparent:

"Nie ma Europy sprawiedliwej bez Polski niepodległej.Jan Paweł II"

to są słowa Józefa Piłsudskiego,
                  a Jan Paweł II je tylko zacytował

dzicz Kaczyńskiego jeszcze podpali piękny kraj nad Wisłą

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/387672_287452774630154_113221208719979_761748_63528500_n.jpg
                  • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 05:13
                    Nie podpali, takim mamy patrzą na ręce czy czasem nie bawią się zapałkami.

Pięknego dnia życzę, u mnie właśnie 6°C, a ja do pracy szykować się muszę.
                    • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 07:39
                      Witam... ha AL, dzieli nas 700km - ale temperatury chyba wszedzie teraz podobne... u mnie tak samo smile
                      Jak ja nie lubie rannego wstawania - w zimie to juz zupelna tragedia - ale jesli trzeba, nie mam wyjscia....
                      • 1zorro-bis Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 07:58
                        dziendoberek!smirk
                        • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 08:02
                          Hej.... big_grin
                          • 1zorro-bis Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 08:07
                            spac nie mozesz?big_grin
                            • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 08:09
                              Ja...? shock ja zawsze moge.... nigdy nie mam problemow.... smile tak wyszlo, ze musze dzisiaj wczesniej zaczac.... smile
                              • izydor88 Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 08:21
                                Witajcie!
                                Wracając do Pico Ruivo,ja też mam lęk wysokości,ale wyprawa w maderskie góry to tylko męczący spacer.NL pokonał ostatnie schody na szczyt,ja nawadniałam się w schronisku pod samym szczytem.
                                Koniec wakacyjnych marzeń,ruszam do pracy.
                                • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 08:40
                                  Wszyscy na posterunku z samego rana. Niecodzienny to widok. Dzień dobry Wszystkim.
                                  Miłego dnia. Pozdrawiam smile PS. Do wyjazdu do Wrocka, zostało 10 dni, jak ten czas leci smile
                                  • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 09:01
                                    Witaj Zuza smile Klaro smile...macham tym, ktorych nie ma i znikam.... do napisania smile
                                    • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 09:18
                                      Witaj Maseczko. Tylko całkiem nie zniknij wink
                                      • sakral środa - 14 grudnia 14.12.11, 10:16
                                        Jarosław Kaczyński,o.Rydzyk,Zbigniew Ziobro jeszcze dużo,dużo przepowiedzą.

z dzisiejszej Polityki

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/96/54/9654252a-98ed-4d5c-9291-7079f96b30a7_665x665 rysował Mleczko
                                        • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 10:56
                                          środa
                                          w Kalejdoskopie tradycyjnie

felieton
                                          Stanisław Tym
              • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 17:06
                Klimat zwariowal i wlasnie u mnie od zachodu nadciaga potezna burza...przeszlam na wszelki wypadek na baterie.
                I to nie jest burza sniezna....bo sniegu nie ma nawet sladu...
                • 1zorro-bis Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 18:42
                  u mnie krokusy, zonkile i tulipany wchodza....smirk
                  • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 18:47
                    Gdzie jest nasza koleżanka Klara ???

zaniepokojony
                    kol.Sakral + Koleżeństwo z Kalejdoskopu

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/385125_306975572666862_158502954180792_1017160_596911271_n.jpg
                    • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:02
                      Klara, jak widac ma obowiazkow huk... tylu lokatorow smile
                      Wczoraj byla Klara - to Ciebie nie bylo... smile
                      • 1zorro-bis Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:07
                        a teraz znikam. Mam zaliczone 200 km.....big_grin
                        • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:11
                          Za to ja się pojawiam, ale w opłakanym stanie; jakieś fatalne przeziębienie mnie dopadło, z minuty na minute temp. na 38 mi skoczyła, a ja cała z zimna się trzęsę. Moze ulży bo paruje przede mną wielka filiżanka gorącej wody z syropem z kwiatów czarnego bzu...wypije i zacznę się pocić jak w saunie - nie znoszę tego, ale muszę bo jutro do pracy trzeba
                          • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:26
                            No to jak juz sie troche wykurowalas, po spadaniu ze schodow - to dopada Cie teraz cos nowego?
                            • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:55
                              m.maska napisała:

> No to jak juz sie troche wykurowalas, po spadaniu ze schodow - to dopada Cie te
                              > raz cos nowego?

Dobrze, że nie jednocześnie, bo po upadku nie mogłam nawet kichać bez bólu w plecach, a teraz to kaszel położyłby mnie na łopatki.
                          • izydor88 Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:34
                            Kol.Sakral,wzruszenie odjęło mi mowę...
                            Środa,to bardzo pracowity dzień,bo i przed i popołudniu.No i jeszcze sandacza szukałam,ale "zamówienia będziemy przyjmować dopiero w piątek".
                            A przed domem kurier z dwoma wielkim kartonami kociego jedzenia.Otworzyłam i oniemiałam - Meereskrebsen...Następnym razem NL zamówi ostrygi albo kawior.
                            Siedem kotów opróżnia właśnie siedem miseczek,a NL podłączony do prądu wypróbowywuje podgrzewane skarpetki.Ponoć można je również podłączyć do motoru...
                            • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:59
                              kotek jest boski,ale na pewno nie pod choinkę kol.Klary
                              Klara też człowiek,i swoją cierpliwość na tą okoliczność
                              posiada.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/378123_307462162618203_158502954180792_1018230_2090545799_n.jpg

ja też mam anielską cierpliwość.
                              krzyż na kółkach,boskie

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/380004_136371943139581_100003003291165_162095_1800548529_n.jpg
                              • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:07
                                sakral napisał:

> kotek jest boski,ale na pewno nie pod choinkę kol.Klary
                                > Klara też człowiek,i swoją cierpliwość na tą okoliczność
                                > posiada.
                                >
                                > https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/378123_30746216261820
> 3_158502954180792_1018230_2090545799_n.jpg
                                >
                                > ja też mam anielską cierpliwość.
                                > krzyż na kółkach,boskie
                                >
                                > https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/380004_13637194313958
> 1_100003003291165_162095_1800548529_n.jpg

No a co, po co nosić jak można toczyć, trzeba dbać o własny krzyż.
                              • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:45
                                sakral napisał:

> ja też mam anielską cierpliwość.
                                > krzyż na kółkach,boskie
                                >
                                > https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/380004_13637194313958
> 1_100003003291165_162095_1800548529_n.jpg

Kazdy ma swoj krzyz... chociaz kiedy jest na kolkach, to mozna sie z nim przynajmniej wozic...
                                • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:51
                                  nie widzę na Twoim i kol.AL wpisie zdjęć
                                  tylko litery i cyfry

ale widzę
                                  tekst naszych uroczych Koleżanek

• m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:57
                                    bo w adres obrazka wskoczylo o to ">" i adres nie jest calkowity....

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/380004_136371943139581_100003003291165_162095_1800548529_n.jpg
                                    • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:12
                                      https://chmurak.pl/pictures/111608d_obroncy-krzyza.jpg
                                      • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:15

Zuza

dziękuję,to jest urocze
                                        mam uśmiech na twarzy,Bóg zapłać
                                        • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:20
                                          Twój uśmiech, bezcenny big_grin
                                      • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:20
                                        Nawet nie powinien krzyża oddawać, przecież go sobie w sposobi poważny wywalczył
                          • sakral Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:04
                            al-szamanka napisała:

Moze ulży bo paruje przede mną wielka filiżanka gorącej wody z syropem z
                            kwiatów czarnego bzu...wypije i

--------------------------------------(m.podkreślenia)------------------------

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/392138_290400681002030_113221208719979_767778_2105322128_n.jpg
                            • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 20:11
                              sakral napisał:

> al-szamanka napisała:
                              >
                              > Moze ulży bo paruje przede mną wielka filiżanka gorącej wody z syropem
                              > z
                              > kwiatów czarnego bzu...wypije i
                              >
                              > --------------------------------------(m.podkreślenia)------------------------
                              >
                              >
                              >
                              > https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/392138_29040068100203
> 0_113221208719979_767778_2105322128_n.jpg

Myślisz, że ci panowie muszą się wzmocnić przed zrywaniem tych leczniczych kwiatków?big_grin
                        • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 19:24
                          papa Zorro... smacznego Wam... smile
                          • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:27
                            Dobranoc Moi Drodzy, dobrych snów, a Al, Zdrówka życzę. Do jutra. Pa! smile
                            • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:31
                              Dobranoc Zuza....kolorowych snow... smile
                              • zuza_anna Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:34
                                Jeszcze na koniec, dla Sakrala wink

https://statichg.demotywatory.pl/uploads/201008/1280840355_by_estrella_500.jpg

a tu pozostałe fotki...

Dobranoc Maseczko! Pa!
                          • m.maska [...] 14.12.11, 21:33
                            Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                          • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 21:34
                            A ja wlasnie przed chwila zobaczylam.... spadala nawet nie za bardzo szybko...jasna byla za to bardzo...jak to sie mowi? spadajaca gwiazda - mimo, ze byl to tylko meteor.. big_grin
                            • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 22:51
                              Do łoża już biegnę, snu zdrowotnego zaznać.
                              A żeby wygodnie było to wszystkim poduszeczek do przytulania życzę.

https://www.ridia.at/_oscommerce/images/Samtpolster.jpg https://www.ridia.at/_oscommerce/images/Samtpolster.jpg https://www.ridia.at/_oscommerce/images/Samtpolster.jpg

PS. Takie poduszeczki są bardzo przydatne, po pierwsze - wygodnie się na nich śpi, po drugie - można trzymać na nich cenne rzeczy, przez co bardzo rzucają się one w oczy
                              • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 22:52
                                A najcenniejsza rzecza sa nasze glowy.... smile
                                • al-szamanka Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 22:54
                                  ...jak dla kogo wink
                                  Dobranoc smile
                                  • m.maska Re: środa - 14 grudnia 14.12.11, 23:01
                                    Dla Ciebie na pewno tak... wiec zloz sobie glowke na takiej pluszuowej poduszeczce...Dobranoc smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka