mr.sajgon 10.02.12, 04:58 Wspomnienie sw. Scholastyki, dziewicy. Wszystkim zycze milego piatku, trzymajcie sie cieplo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuza_anna Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 07:45 Dzień dobry Mister S, Zorro, i WK. Musiałam poszukać w google, co to za święta, iii.... św. Scholastyka, Patronka Dobrych Rozmów, żyła w cieniu brata św.Benedykta z Nucji. Była siostrą bliźniaczą. Naśladowała go we wszystkim co robił. Towarzyszyła w podróży...... Myśl: Dobra rozmowa umacnia ludzkie więzi bardziej niż cokolwiek innego. I tego trzymajmy się. Ciepłego piątku życzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 09:54 Dzień dobry Pięknie, Sajgonie, że Scholastykę wspomniałeś, chociaż natychmiast dziwny niepokój poczułam, jako że takie informacje zamieszcza zawsze Sakral.....gdzie się On podziewa???!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 14:42 Witam Panstwa... w przelocie.... nieobecnosc Sakrala, jest niepokojaca...i nie podoba mi sie Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 14:43 Zorro... Tobie i Donii Zorro z najlepszymi zyczeniami przyjemnego urlopu... www.myvideo.de/watch/6240312/Laid_Back_Sunshine_Reggae_Extended_Version Odpowiedz Link
sakral Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 14:45 mr.sajgon napisał: Wspomnienie sw. Scholastyki, dziewicy. Wszystkim zycze milego piatku, trzymajcie sie cieplo ------------------------------------- kol.Sajgonie pięknie napisałeś,będzie Tobie wynagrodzone --------------------- kartak z kalendarza czytanie 1Krl 11,29-32,19; Psalm 81; Ewangelia,Marek 7,31-37 święta,dziewica i rozmowa (link) kurysy USD - 3,1703 EUR - 4,2048 CHF - 3,4752 GBP - 5,0216 prognoza pogody Prognoza Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 14:52 nie było mnie dwa dni,opiszę jak było a teraz trochę muzyczki JEZU UFAM TOBIE to też piękne PIJ TEN KIELICH wyk. muz. Zygi Szymański Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 14:52 Saaaaaaaakral.... uffff.... A teraz spokojnie znikam... prosze nie wporwadzac na przyszlosc niepokoju i sie "ordnungsgemäß abmelden!" Odpowiedz Link
sakral Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 16:46 radosny pan Motyl (link) zobacz10 fotek i tą radosna część artystyczną z okazji Parady Bożego Ciała w Łodzi zaskarżono z art.196 Kodeksu karnego i chcieli dobrego i miłego pana Motyla zamknąć do pierdla cdn. Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 16:53 ciąg dalszy z panem Motylem (link) i nie poszedł do więzienia pan prokurator z Łodzi jest dobrym człowiekiem a mógł zamknąć Motyla Odpowiedz Link
izydor88 Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 18:25 "Latanie wokół procesji nie jest przestępstwem" "Człowiek-motyl nie latał złośliwie" To jest...boskie! Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 18:31 facet ma poczucie humoru - genialne.... Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 20:02 ale Krawczyk (piosenkarz) też jest uroczy WYWIAD K.KRAWCZYK.mpg Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:16 Krawczyk jak Krawczyk... ale ten, ktory prowadzil z nim ten wywiad... straaaaszny... facet mial chyba traume zamiast tremy... "turba duży"? chyba, ze sobie jaja robil. Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:44 Masko spróbuj odsłuchać to jeszcze raz a znajdziesz: "żeby Chrystus nowonarodzony wam błogosławił zawsze na pamiątkę narodzenia swojego" Krawczyka za te słowa, wybiorą na przewodniczącego episkopatu oni też mają taką gadką Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 18:17 Z serii: szkoda tracic czasu z ludzmi, ktorzy znaja odopwiedzi na wszystkie pytania I znowu jest zima i znowu, jak juz przed rokiem to samo przedstawienie - wysiadam z samochodu, szyby sie nie domykaja, pozostaja otwarte na szerokosc palca... Otwieram samochod, odpalam, otwieram automatycznie szybe, zamykam - wysiadam - zamykam samochod - szyba pozostaje uchylona i tak trzy czy cztery razy... mechanizm zmarzl, glupia sprawa... Taki mam samochod, taki sobie wybralam, nie myslalam o tym, ze nie ma w nim korbki na szyby i... nie ma ramy, ktora szybe od gory ogranicza. Szyba przy otwieraniu drzwiczek lekko obsuwa sie w dol, zwalniajac docisk do ogumienia - nie daloby sie na korbke dokrecic bo drzwi nie mozna byloby otworzyc... Podobnie bylo w ubieglym roku - wtedy pojawila sie pewna nautka, ktora mi napisala, ze to na pewno wina systemu alarmowego... nooooo... ta to wiedziala - ale guuuuupio wyszlo, bo jesli wina systemu alarmowego, to ja bym chciala wiedziec od kiedy ja taki system mam - bo nic mi na ten temat nie wiadomo... ale Ona wiedziala lepiej... ach i tak jakbym widziala jej pogardliwa mine, bo ja taka nieuswiadomiona jestem, taki ze mnie byle jaki kierowca... sek w tym, ze najwyrazniej ta znajaca odpowiedz na wszystkie pytania persona, nie zrozumiala o czym ja pisalam.... uffff... Masz racje kol.Sakral, szkoda czasu na ludzi, ktorzy znaja odpowiedzi na wszystkie pytania.... po czterech podejsciach mechanizm sie rozruszal - ciekawe, ze kiedy bylo zimniej nie robil takich numerow..... Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 18:29 nooo i zeby nie bylo watpliwosci o co chodzi... to tak to wyglada... drzwi na gorze koncza sie szyba a nie jakas rama.... Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 20:06 Masko masz rację,ale posłuchaj tego pana Mol książkowy Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:32 hihihi.... no sliczne... Ja to staram sie nie kupowac ksiazek, zeby nie zawalac sobie mieszkania - nie wychodzi mi to Efekt - rozsadzone polki... Jesli dziennikarz zadaje takie trudne pytania, to co sie dziwisz, ze facet ma trudnosci z odpowiedziami... nooooo moze tez mial treme Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:36 Wlasnie weszlam na poczte i widze, ze mam nowy mail z www.derclub.de i co? nooooooo.... odczekam jeszcze, do nast. kwartalu, ale juz i tak wiem co zamowie. Tyle, ze raczej nie jest to beletrystyka...ta wymieniamy sie z Basia, ktora kiedy jedzie do kraju tez zwozi mnostwo nowosci, ktorymi jest obdarowywana... Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:42 A bildderwissenschaft.de przyslal mi reklame o....tego www.wissenschaft-shop.de/Themenwelten/Forschung-Technik/Philips-Sonicare-AirFloss-Sanfte-Reinheit-fuer-den-Zahnzwischenraum.html i to mnie nawet zainteresowalo, bo przydaloby mi sie zamiast tych durnych nitek, przy okazji wyjazdow...bo na miejscu w domu, oczywiscie stoi cala "stacja obslugi" ale takiej turystycznej jeszcze nie bylo... cala dyche taniej mozna kupic na amazon.de Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 10.02.12, 23:58 dwa dni mnie nie było a mój PC był u kol.doktora komputerowego wstawili 64 Gb SSD do tego dodali (link) tylko proszę tego nie komentować teraz mam 124 GB Jeszcze raz,proszę tego nie komentować ale ma być ładnie Odpowiedz Link
sakral 11 lutego,sobota 11.02.12, 00:06 kartka z kalendarza czytanie 1 Krl 12,26-32;13,33-34;Psalm 106; Ewangelia,Marek 8,1-10 Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 00:11 czasami było 4 Gb wolnych stąd mój pomysł. ma być szybki i mądrzejszy niż ja z szybkością PC może mieć problemy, a na pewno nie z tym drugim te moje pomysły wynikają z kompleksów to nadrabianie czasu PC mam dopiero ca.2,5 roku Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 00:20 Kol.Sakral.... ja mam w sumie slaby net - bo teoretycznie tylko 6000 a w praktyce, pewnie mniej - bo tutaj po prostu lacza nie daja mozliwosci na szybszy - moglabym przejsc na ten mobilny, ale tego uzywam tylko "wyjazdowo"...bo to co mam mi wystarcza... Kol.Sakral - mozemy juz w takim razie zaczyna z Magixem.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 00:22 A jesli mam slaby net, to po co mi szybki komputer? na moje potrzeby wystarcza mi laptop... Pamiec moge przepelnic fotkami... ale to z czego mam chleb, akurat duzo miejsca nie zajmuje... Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 00:17 sakral napisał: > dwa dni mnie nie było > a mój PC był u kol.doktora komputerowego > wstawili 64 Gb SSD > > do tego dodali (link) > tylko proszę tego nie komentować > teraz mam 124 GB > > > Jeszcze raz,proszę tego nie komentować > ale ma być ładnie Jak mam nie komentowac? no jak? A czytales watek pt. Internet?... …twoj komputer jest drozszy niz twoje auto. pewnie, zaraz napiszesz, ze nie masz auta... no to powiedzmy, ze drozszy niz moje auto....O! Odpowiedz Link
sakral sobota 11.02.12, 00:48 m.maska napisała: pewnie, zaraz napiszesz, ze nie masz auta... no to powiedzmy, ze drozszy niz moje auto....O! ----------------------------------------------------(m.podkreślenia)--------------- ogłoszenie(link) auta nie posiadam i nie mam telefonu komórkowego to są przedmioty zbyteczne w moim życiu Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 00:33 lepszy tekst (link) razem 124 Gb prędkość mam do 1600 i jest to odczuwalne pamiętam 6000 mnie to bawi,jak dziecko z klockami i bardzo dobrze Odpowiedz Link
sakral sobota 11.02.12, 00:44 już było,ale warto jeszcze raz odsłuchać rozmowa..............(link) Odpowiedz Link
m.maska Re: sobota 11.02.12, 00:46 to jest sliczne... ja to musze umiescic pod naszymi "muzycznymi" linkami - zeby Nam nie zginelo... Odpowiedz Link
m.maska Re: sobota 11.02.12, 00:51 aaaa i te przez Ciebie wybrana wersje Libertango... Odpowiedz Link
sakral Re: sobota 11.02.12, 00:55 m.maska napisała: > aaaa i te przez Ciebie wybrana wersje Libertango... ------------------------------ Masko bądź tak dobra i wstaw link z piosenkami ,teraz,w piękną zimową noc dobranoc Odpowiedz Link
m.maska Sakralowi - special 11.02.12, 00:45 Ksiadz nigdy nie klamie…. Pewna kobieta siedzi w samolocie obok ksiedza, „Ojcze” zwraca sie do niego, „czy moglby mi ojciec zrobic przysluge?” „Chetnie corko, jesli tylko bede mogl” „Kupilam sobie bardzo droga golarke dla kobiet, jest calkiem nowa i obawiam sie, ze bede musiala zaplacic ogromne clo. Nie moglby ksiadz ukryc jej pod sutanna?” „Moja corko, oczywiscie, ze moge, ale problem polega na tym, ze nie wolno mi klamac – ale niech pani da to urzadzenie, cos wymysle.“ Kobieta pomyslala sobie, ze jakos to bedzie i dala mu te golarke. Na lotnisku ksiadz zapytany przez celnika, czy ma cos do oclenia odpowiada: „Od czubka glowy do polowy, nie mam nic do oclenia, moj synu!”, zapewnia ksiadz. Troche zdziwiony celnik pyta...”a od srodka do stop?” „Tam na dole, mam urzadzenie dla dam, ktore jeszcze nigdy nie bylo uzywane“ odpowiada ksiadz. Celnik rozesmial sie tylko glosno i zawolal: „Nastepny prosze...!” Odpowiedz Link
zuza_anna Sobota 11 lutego 2012 11.02.12, 08:23 Dzień dobry WK. Melduję się i znikam na małe zakupy. Miłego dnia. Pozdrawiam Basia New Day for You Odpowiedz Link
sakral Re: Sobota 11 lutego 2012 11.02.12, 08:58 fotka nr 1 fotka nr 2 fotka nr 3 i tym optymistycznym akcentem,życzę Koleżeństwu pięknego dnia Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Sobota 11 lutego 2012 11.02.12, 09:43 Ha, a ja muszę dzisiaj tu i tam, i pewnie będę to robić po omacku, jako że do pierwszej w nocy bawiłam się z moimi Klientami na corocznym balu karnawałowym. Oni byli przebrani za greckich bogów, my, pracownicy, jako grecki lud pospolity Wszyscy mieliśmy wieńce z bluszczu na głowach. Zgrzałam się i wyskakałam nz cały rok. Niesamowite, jak cudownie i szczerze nasi Klienci potrafią się bawić, jest to dla nich wielka atrakcja, od dzisiaj zaczęło sie czekanie na następny raz....za rok A teraz muszę się jakoś zorganizować, bo inaczej z niczym nie zdążę Ciepłego dnia Odpowiedz Link
izydor88 Re: Sobota 11 lutego 2012 11.02.12, 11:00 Witajcie! U mnie mrozu ciąg dalszy + piękne słońce.Za szybą,jak zwykle Rychu i Piksel,który usiłuje przekonać Rycha,żeby sp...ewakuował się w inne miejsce. A teraz - czas na las Odpowiedz Link
m.maska Re: Sobota 11 lutego 2012 11.02.12, 11:51 No dobra, wszyscy juz byli i sobie poszli - jacy to wszyscy rozbiegani przy tej sobocie, chyba nawet bardziej niz w zwykly dzien... A dzien za oknem piekny, chociaz kiedy otworzylam okno i mna wstrzasnelo zimno, jakos dziwnie stracil na uroku i tak codziennie przesuwaja to ocieplenie o kolejny dzien. Poniedzialek mam zawalony, jak juz od dawna zaden dzien nie i to akurat poniedzialek a ja tak nie lubie poniedzialkow... a do tego juz(!) zapowiadaja 1 stopien na plusie - ciekawe, jak to bedzie i lac ma - wlasnie wtedy kiedy ja akurat mam tyle terminow, ze musze sie przenosic nieustannie z miejsca na miejsce. Lac? ale jesli to ma byc na pograniczu zera to moze i sypac - eeeh... niechby juz byla jakas ludzka temperatura. To korzystajmy teraz, ze chociaz przez okno ladnie jest.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 15:00 Czy wiecie ile czasu potrzebowałam dzisiaj na przejechanie 8km?(a to było tylko w jedną stronę) 1:15godz. W mieście i na jego krawędziach straszne korki, wszystko zapchane, a miałam nadzieję, że przy takim mrozie wszyscy siedzą w domowym ciepełku. Maseczko, u mnie tez ciągle to ocieplenie przesuwają, właściwie miało być ono już dzisiaj, a tu klapa...i do tego, pod wieczór, znowu wyjść z domu muszę. Na kolację, która pewnie się przeciągnie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 16:30 Ledwo odzipnęłam, a tu ju muszę znowu w świat...mam nadzieje, że chociaż jedzenie będzie dobre Zorro, czy to już jutro? Jeżeli tak, to szczęśliwej podróży i zamelduj się z Gwadelupy albo przynajmniej z Santa Lucia Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 17:13 jutro o 12.22 najpierw do Frankfurtu.... A rano w poniewdzialek...... Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 17:21 zrobisz fruuuuuuuuuu.... na tych wszystkich krazownikach sa internetowe kafejki... sprawdzilam, na Twoim tez jest...wiec sie odezwij aaaa i najlepiej wez kabelek, Doña Zorro bedzie miala wiecej czasu, bedziesz mogl podeslac jakies fotki - do mnie, a ja je wkleje Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 18:20 aparat biore.... Moze Ci wysle dzisziaj cos z Korsyki.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 18:29 nic z tego. zawiesilo sie dziadostwo. Ide sie dalej pakowac.... Do jutra. Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 18:33 Do jutra.... moze sie jeszcze odwiesi... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 18:45 Niech się odwiesi,bo na Korsykę jesteśmy bardzo napaleni .Byliśmy tylko w Bonifacio - promem z Sardynii. Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 19:56 Zorro byl na Korsyce w ub.roku w czerwcu i moglabym go udusic, bo wciaz mi odpowiada, ze nie potrafi wgrac fotek... to musi uczynic Doña Zorro, a Doña nie ma na to czasu... Tak wiec, jak widzisz Klaro - nasz Zorrek jest jeszcze lepszy w kompie niz Ty - bo Ty mi fotki podsylasz a Zorrek nawet z tym ma problem. Oczywiscie, w przypadku laptopa, to bardzo prosta zabawa, ja wyjmuje chip z aparatu, wsadzam do laptopa i juz mam - Zorrek ma pc i musialby podlaczyc kamere kabelkiem i tu sie zaczynaja schody Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 19:58 Ale, jakby nie bylo - Korsyka byl zachwycony....gorzej z portem wyjsciowym... juz nie pamietam, chyba z Genui plyneli i mimo, ze mieli rezerwacje na prom to uprzedzono Ich, ze kto pierwszy ten lepszy.... Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 21:53 1zorro-bis napisał: > nic z tego. zawiesilo sie dziadostwo. -------------------------------------------------------------------(m.podkreślenia) i proszę słówko dziadostwo to chyba też mój wynalazek Odpowiedz Link
sakral Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 22:08 jestem w trakcie układania książek na regały na kosz do śmieci trafiło dziadostwo intelektualne 1.Antoni Dudek "PRL bez makijażu" (stron 280) 2.Antoni Dudek.Zdzisław Zblewski "Historia Peerelu" (stron 363,format A5) typowe teksty propagandowe,a nie książki historyczne a to szczególnie głupie, i pisane na kolanach prof.Wojciech Roszkowski "Najnowsza Historia Polski 1945-1980" to modlitewnik, anie książka historyczna (stron 830) Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 22:20 Czy muszę się bardzo wstydzić, Sakralu, gdy przyznam się, że nie tylko tych książek nie czytałam....ja w ogóle nie miałam pojęcia ich egzystencji. Właśnie wróciłam z proszonej kolacji. Stwierdzam, że naprawdę potrafię zjeść!!!!!!! Tego typu talenta wprawiają mnie w podziw nad samą sobą A w telewizji leci końcówka "Powrotu do przyszłości"....milutka komedyjka, której każdą powtórkę z przyjemnością oglądam Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 22:39 AL jest tyle książek i ludzi na świecie, że jest w czym i kim wybierać a w/w książki poleciały na śmietnik bo to dziadowskie i nie chcę by inni to czytali,w każdym razie ja do tego ręki nie przyłożę Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 11.02.12, 22:47 A tak a propos...dziadostwo, to ulubiony wyraz mojego Brata, zwykle określa tym mianem zachowanie przeciętnego Polaka (pomimo, że sam mieszka we kraju) Odpowiedz Link
sakral 12 lutego,niedziela 12.02.12, 02:51 kartka z kalendarza słowa:Wisława Szymborska,śpiewa Łucja Prus Łucja Prus - Nic Dwa Razy (Sopot 1965) czytanie Kpł 13,1-2.45-46;Psalm 32;Ewangelia,Marek 1,40-45 co w prasie ..........Watykan(link) kursy USD - 3,1703 EUR - 4,2048 CHF - 3,4752 GBP - 5,0216 Odpowiedz Link
zuza_anna Re: 12 lutego,niedziela 12.02.12, 09:31 Spokojnej podróży Zorrku, i dobrego wypoczynku Wam życzę. Do napisania! Odpowiedz Link
zuza_anna Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 09:30 Dzień dobry WK. Ciepłego dnia. Pozdrawiam Przykra wiadomość z samego rana, a mogłaby nas jeszcze pieścić, swym pięknym głosem. Whitney Houston - Run To You Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 10:55 Wczoraj oglądaliśmy "Ja don Giovanni" Carlosa Saury.W połowie zorientowaliśmy się,że już ten film widzieliśmy.Skleroza jest bossska,bo można kilka razy zachwycać się tym samym filmem lub książką. Odpowiedz Link
sakral Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 11:33 mają usuwać ołtarzyki,krzyżyki,medaliki czy hostie pokładowe i różnych świętych,błogosławionych z polskich samolotów warto czytać wariatkowo (link) lecisz samolotem,a tu leci Radio Maryja z głośnika pokładowego i to bez dodatkowej dopłaty,w ramach promocji PS. przeczytajcie jednak ten artykuł w ciekawy sposób jest napisany jak z oblężonej twierdzy.Spece. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 12:45 Takich speców się teraz namnożyło Mam dzisiaj zwolnienie z biegania po lesie.Po prostu katar.NL przywiózł mi Gripex i dwa wagoniki chusteczek,bo były w promocji.A pod naszą furtką znalazł 10 zł. Wdzięczny pacjent zostawił? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 12:59 izydor88 napisała: > Takich speców się teraz namnożyło > Mam dzisiaj zwolnienie z biegania po lesie.Po prostu katar.NL przywiózł mi Grip > ex i dwa wagoniki chusteczek,bo były w promocji.A pod naszą furtką znala > zł 10 zł. Nie wiem jakie są teraz ceny chusteczek w Polsce, ale wychodzi na to, że masz je za darmo. Katar to wstrętna rzecz, Klaro. U mnie w ten sposób zaczyna się najczęściej zapalenie oskrzeli Odpowiedz Link
sakral Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 12:46 czas coś kupić,ale co ? samochód ? lepszy rower Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 13:04 sakral napisał: > czas coś kupić,ale co ? samochód ? > lepszy rower > > ....a ogon będzie służył jako ster Odpowiedz Link
sakral Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 13:11 przed kliknięciem w link zapewniam,że tancerz jest mi raczej nieznany boski taniec (link) Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 13:25 Mój katar to drobiazg w porównaniu do cierpień Albina.Przed chwilą przywlókł się biedak na taras.Ma chyba przetrąconą i na pewno zamarzniętą szczękę.Trudno mi w tej chwili to ocenić.Siedzi biedak pod fotelem i usiłuje pić ciepłe mleko. To wygląda dramatycznie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 13:43 izydor88 napisała: > Mój katar to drobiazg w porównaniu do cierpień Albina.Przed chwilą przywlókł si > ę biedak na taras.Ma chyba przetrąconą i na pewno zamarzniętą szczękę.Trudno mi > w tej chwili to ocenić.Siedzi biedak pod fotelem i usiłuje pić ciepłe mleko. > To wygląda dramatycznie. Klaro, przecież sam sobie tego nie zrobił!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Strasznie się tym przejęłam. Trzeba z nim co prędzej do lekarza!!!!!!!!! Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:03 Szczęka już mu odmarzła i widać,że uszkodzona,noga też.Weterynarze poszli już do domu,schronisko mówi,żeby przetrzymać do jutra. To nie jest przypadek nagły i zagrażający życiu.Myślę,co zrobić.Albin cuchnie,pewnie leżał gdzieś biedak.Boję się,żeby nie zaraził czymś innych kotów i nas.Wymoszczę mu górną łazienkę,a jutro zobaczymy.W schronisku nie będą go chcieć,bo nie opanował kuwety,życie na wolności jest już dla staruszka za trudne.Eutanazja? Na razie tuli mi się do nóg i oczekuje pomocy... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:06 Bardzo to smutny opis.... zwierzeta sa takie bezbronne... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:16 izydor88 napisała: > Na razie tuli mi się do nóg i oczekuje pomocy... On wie dobrze, do czyich nóg ma się tulić, biedaczek Klaro Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:26 Wykonałam swój plan.Albin przebywa w izolatce,ma ciepło,posłanie,jedzenie i...kuwetę.Może w końcu zrozumie,do czego służy. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:36 Trzyłapka zwymiotowała na widok (i zapach ?) Albina.pomyślałam,hej piękna,nie bądź taka wrażliwa.Ale teraz myślę,że to nie wstręt,to strach.Cztery miesiące temu trafiła w moje ręce w podobnym stanie. Przepraszam za te okropności,ale NL nadal biega po lesie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:50 Nie masz co przepraszac... to Cie zajmuje a mnie przygnebia...zawsze przygnebiaja mnie smutne wiadomosci o zwierzaczkach - sa takie bezbronne Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:53 izydor88 napisała: > Przepraszam za te okropności,ale NL nadal biega po lesie. W porządku, Klaro, rozumiem Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:34 Już wrócił. I potwierdził moje przypuszczenia - sprawcą takich urazów mógł być tylko człowiek. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:45 izydor88 napisała: > Już wrócił. > I potwierdził moje przypuszczenia - sprawcą takich urazów mógł być tylko człowi > ek. > Tak podejrzewałam Okropne barbarzyństwo! Potwora, która krzywdzi bezbronne stworzenie i to obojętne; człowieka czy zwierzę, potrafiłabym z zimną krwią bardzo dotkliwie pobić. Jestem w tej chwili bardzo, bardzo wściekła. Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:31 A ja Klaro, poprosze o wiadomosci na biezaco - bo jakos tak sie stalo, ze Twoje koty to juz czesc Kalejdoskopu... Odpowiedz Link
sakral Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 22:44 m.maska napisała: > A ja Klaro, poprosze o wiadomosci na biezaco - bo jakos tak sie stalo, ze Twoje > koty to juz czesc Kalejdoskopu... ------------------------------ ja jestem za Koty naszej koleżanki Klary są integralną częścią Kalejdoskopu niech żyją koty !!! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 13:36 sakral napisał: > > > mają usuwać ołtarzyki,krzyżyki,medaliki czy hostie pokładowe > i różnych świętych,błogosławionych z polskich samolotów > lecisz samolotem,a tu leci Radio Maryja z głośnika pokładowego > i to bez dodatkowej dopłaty,w ramach promocji No i co teraz będzie??? Zapewne wszyscy pozwalniają się z pracy. W takiej sytuacji wypadałoby przecież w taki sposób zamanifestować swoją religijność Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:09 Dzien Dobry, jest niedziela pogoda cudna, na zewnatrz tylko -5°... idzie cieplejsze... Zorrku...macham Wam z daleka - a juz jestescie coraz blizej... Miejcie piekne dni.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:11 Heeeej, ciągle jeszcze odleniuchowuję wczorajszą kolację, ale przede wszystkim piątkowy bal karnawałowy. Właśnie obejrzałam zdjęcia, które zrobiłam, także te podesłane przez koleżankę z pracy. Są niesamowite, cudowne, dla mnie dodatkowo satysfakcjonujące, ponieważ widoczne jest na nich, jak bardzo nasi Klienci do mnie lgną, jak bardzo zależy im, aby być blisko mnie. Moja szefowa widząc to (nie pierwszy już zresztą raz) stwierdziła, że mają nieomylny instynkt, a potem dodała, że oprócz mnie zna jeszcze tylko jedną Polkę i obie jesteśmy wyjątkowymi kobietami. Hihi...chyba robię krajowi dobrą reklamę Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:29 Moze zrobilabys lepsza reklame, gdybys latala po ulicach z jakimis transparentami, nosila koszulki z napisem "I love Poland... bo to ze jestes prawym czlowiekiem, ze dobrze wykonujesz swoja prace, przez co wystawiasz Polsce dobre swiadectwo, to troche za malo - powinnas to glosno krzyczec, wolac, pisac, rozglaszac.... bo jak sie duzo gada, zwlaszcza frazesow, to wlasnie swiadczy o tym, ze jestes dobra Polka...i bron Boze, jesli mieszkasz za granica, to zapamietaj sobie: niczego co polskie nie krytykuj!!!!!! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:50 m.maska napisała: > Moze zrobilabys lepsza reklame, gdybys latala po ulicach z jakimis transparenta > mi, nosila koszulki z napisem "I love Poland... bo to ze jestes prawym czlowiek > iem, ze dobrze wykonujesz swoja prace, przez co wystawiasz Polsce dobre swiadec > two, to troche za malo - powinnas to glosno krzyczec, wolac, pisac, rozglaszac. > ... bo jak sie duzo gada, zwlaszcza frazesow, to wlasnie swiadczy o tym, ze jes > tes dobra Polka...i bron Boze, jesli mieszkasz za granica, to zapamietaj sobie: > niczego co polskie nie krytykuj!!!!!! Tu, gdzie mieszkam, żaden Austriak nie usłyszał ode mnie najmniejszego słowa krytyki tego, co polskie. Na forach jednak potrafię skrytykować pewne polskie zachowania, które narodowi chluby nie przynoszą i negatywnie go stemplują, śmieję się z oczywistych niedorzeczności jak święcenie włazów kanałowych w Łodzi....bo przecie każdy normalny człowiek z czegoś takiego śmiać się po prostu MUSI Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:53 no wlasnie, tak jak smiejemy sie z tego ze w Idaho nie wolno siedzac na zyrafie lowic pstragow - i to jest w porzadku... z tego smiac sie wolno a z poswieconych wlazow - nie wolno, bo one sa polskie.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 14:56 Ale najbardziej wzruszajacy jest dla mnie fakt, ze ktos nawoluje glosno do WOSP...i Owsiaka, ale slowem nie wspomni, ze ktos z zagranicy oddaje 6 tygodni swojej pracy, tylko po to zeby wspomoc Dom Dziecka w kraju... to taki drobiazg z ta zlotowka ktora wrzuci sie do skarbonki Owsiaka... drobiazg wart kilka dobrych tysiecy, ktore przynosi aukcja.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:02 Oczywiscie, ze ta organizacja nie jest medialnie tak naglosniona i nikt o niej nie mowi, ba podejrzewam nawet, ze wielu "lokalnych patriotow" o niej nawet nie slyszalo... bo to nie Owsiak i nie WOSP... ale... do informacji tych, ktorzy sie tak glosno podniecaja... Kalejdoskop ma niewielki, ale zawsze swoj udzial w tej aukcji.... www.blizniemuswemu.pl/ Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:02 p.s.bo nie sztuka jest operowac pustymi slowami i tylko slowami... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:14 m.maska napisała: >Kalejdoskop ma niewielki, ale zawsze swoj udzial w tej aukcji.... Maseczko, co Ty tu opowiadasz. My NIE MOŻEMY NIKOMU W POLSCE POMAGAĆ, bo natychmiast jest to interpretowane, że chcemy się dowartościować!!!! Nie możemy żadnemu Polakowi zwracać uwagi, aby się zachowywał zgodnie z prawem, bo to jest równoznaczne z brudzeniem własnego gniazda i wyśmiewaniem patriotyzmu. Paranoja!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:15 Ladnie to nazwalas, "kulturalni, ktorzy nie wyszli z marginesu" uzywaja innego jezyka.... jezyka godnego wlasnie tego marginesu....bleeeeeeee Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:17 p.s. nawet jezeli uzywaja tylko skrotu a reszte wykropkowali to juz samo myslenie jest brudne!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:21 m.maska napisała: > p.s. nawet jezeli uzywaja tylko skrotu a reszte wykropkowali to juz samo mys > lenie jest brudne!!!!!!!!!! ...co na monitorze, to i w duszy Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:30 margines....ale w przypadku nuworyszy, to normalne.... nie nadazyli z kultura podczas dorabiania sie... moze w kolejnym pokoleniu, o ile takowe maja... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 15:54 Przez Albina ten wątek mi umknął. Klienci się do Ciebie AL garną,bo Ty jesteś wspaniała.Czy polskość ma tu jakieś znaczenie? Podobnie z Austriakami.Moje doświadczenia są żadne.Dziecko gościło w Wiedniu u dwóch austriackich studentów i było zachwycone. Dla mnie Austria,to kino Michaela Haneke.Zwłaszcza "Biała wstążka".Przeczytałam na ten temat wiele recenczji,artykułów - narodziny nazizmu w Austrii i Niemczech... Ale my z NL mieliśmy trochę inne wrażenia. To było takie znajome! Po pierwsze - miejsce akcji - wsie wielkopolskie i dolnośląskie wyglądają tak samo.I metody wychowawcze doskonale znane.Zwłaszcza ze szkoły... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 16:58 izydor88 napisała: > Przez Albina ten wątek mi umknął. > Klienci się do Ciebie AL garną,bo Ty jesteś wspaniała.Czy polskość ma tu > jakieś znaczenie? Zawstydzasz mnie, Klaro. Jestem zwyczajna, a czasami nawet nudna. Oczywiście, że polskość nie ma tutaj żadnego znaczenia. Często jednak ma się z tylko paroma osobnikami danego narodu do czynienia (np. moja szefowa) i często te właśnie doświadczenia mają wpływ na postrzeganie całego kraju. Jeżeli moja szefowa zechce pojechać do Polski i ktoś zdewastuje jej samochód, łatwiej będzie jej zrozumieć, że zrobił to wandal, jakich wielu w każdym państwie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 17:12 Bo wlasnie przez pryzmat tych ktorych znamy postrzegamy ich kraj... jesli tutaj spotykalabym tylko tureckich bandziorow, pewnie takie zdanie mialabym o calym tym kraju... ale spotykam tez ludzi pracowitych i uprzejmych a takze tureckich biznesmenow... To wlasnie codzienne postepowanie i zachowanie w obcym kraju sprawia, ze jest taka a nie inna o nim opinia... jesli powiedzmy jakis obywatel kraju X latalby i zachwalalby, jaki jego kraj jest ach i och, bylabym zaalarmowana, ze cos jest chyba nie tak - skoro probuje zakrzyczec wszystkich i wcisnac im, ze tak wlasnie jest... W kazdym wypadku, obojetnie czy to dotyczy kraju czy czlowieka... wyrabiam sobie opinie na podstawie wlasnych obserwacji i doswiadczen... nigdy nie powiem: bo inni tak mowia, pisza - to ja tez tak mysle... nooooo chyba, ze samemu sie nie mysli, wtedy niestety trzeba sie poddawac psychozie tlumu.... bezmyslnie poddawac...a juz najlepiej jesli ta psychoza oblana zostanie wazelina z dodatkiem lukrecji. Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 13.02.12, 10:13 al-szamanka napisała: > m.maska napisała: > > >Kalejdoskop ma niewielki, ale zawsze swoj udzial w tej aukcji.... > > Maseczko, co Ty tu opowiadasz. My NIE MOŻEMY NIKOMU W POLSCE POMAGAĆ, bo nat > ychmiast jest to interpretowane, że chcemy się dowartościować!!!! Nie możemy ża > dnemu Polakowi zwracać uwagi, aby się zachowywał zgodnie z prawem, bo to > jest równoznaczne z brudzeniem własnego gniazda i wyśmiewaniem patriotyzmu. Pa > ranoja!!! > Noooooooo... bo najlatwiej jest latac po forach i krzyczec....jestem dobra, jestem patriotka, wywieszam flage a przy okazji lamie przepisy, ktore obowiazuja w tym "moim ukochanym kraju"... bo jak jade po autostradzie na ktorej dozwolona jest predkosc 110km/h, to ja pruje 160km/h.... szkoda, ze nie pisza, ze jeszcze na dodatkowym gazie, jesli lamie sie jedne przepisy to dlaczego nie drugie i trzecie? - kto tam wie.... noooooooo i jeszcze daje takie indywiduum te zlotowke na Owsiaka.... to jest juz prawdziwy "patriotyzm"... jakie to szczytne - a ide o zaklad, ze sa tam i tacy, ktorzy nawet pol zlotowki nie dadza - przeciez znam i wiem.... ale za to jakich "kulturalnych" udawac beda...jakich "obiektywnych"... a jakich "uczciwych" ciiiiii, naciagaczy - w slowach - tylko, ze slowa nic nie kosztuja, poza wklepaniem tych deklaracji w klawiature.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 17:51 A jeszcze najlepiej jak z ta zlotowka dla Owsiaka, obleca przez kilka for i sie pochwala, ze sie zrujnowali i dali... to akurat jak ten co sie bawil u Lidla... tyle mial zabawy za jedno euro i na koniec jeszcze mogl je zabrac... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 13.02.12, 09:52 m.maska napisała: > Oczywiscie, ze ta organizacja nie jest medialnie tak naglosniona i nikt o niej > nie mowi, ba podejrzewam nawet, ze wielu "lokalnych patriotow" o niej nawet nie > slyszalo... bo to nie Owsiak i nie WOSP... ale... do informacji tych, ktorzy s > ie tak glosno podniecaja... Kalejdoskop ma niewielki, ale zawsze swoj udzial w > tej aukcji.... > www.blizniemuswemu.pl/ O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wlasnie sprawdzilam liste darczyncow i sponsorow.... Sasnala tam nie zauwazylam...... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 13.02.12, 09:55 za to takie nazwiska jak Abakanowicz, Beksinski, Setowski, Mitoraj, Yerka, Lipowczan, Bakula, Siudmak.... ten "najslawniejszy", nie moglby przeciez ot tak wspanialomyslnie dac owocow swojej pracy dla tych najbiedniejszych... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 13.02.12, 11:52 m.maska napisała: > za to takie nazwiska jak Abakanowicz, Beksinski, Setowski, Mitoraj, Yerka, Lipo > wczan, Bakula, Siudmak.... ten "najslawniejszy", nie moglby przeciez ot tak wsp > anialomyslnie dac owocow swojej pracy dla tych najbiedniejszych... I tu prawdę mówiąc, nie dziwię się. Chyba zdawał sobie sprawę, że w takim towarzystwie będzie niezauważalny Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 13.02.12, 11:48 m.maska napisała: > m.maska napisała: > O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wlasnie sprawdzilam liste darczyncow i sponsorow.... Sa > snala tam nie zauwazylam...... Co za pech!!!! Może z obawy, że nikt by go nie kupił? Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 20:42 No niech sie ciesza, niech sie raduja, niech podskakuja, tylko utwierdzaja tym moja o nich opinie.... margines, nuworysze, alles nur möchtegern... a jak sie moga dzieki temu dowartosciowac, jacy sa "szlachetni" jacy wspaniali i wspanialomyslni, kiedy obnosza sie z ta zlotowka.... niech wszyscy uslysza, ze podarowali zlotowke... nie ten ktory siebie chwali i wywiesza flagi i glosno krzyczy... ale ten ktory robi swoje i nie obnosi sie z tym, bo nie o poklask chodzi a o to co naprawde jest wazne... ale to dla niektorych za trudne jest, nie zrozumieja.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 21:33 A co powiesz o tym? analogie nasuwaja sie same.... linia.com.pl/indeks.php?d=17&w=273&p=07 Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Niedziela 12 lutego 2012 12.02.12, 21:51 m.maska napisała: > A co powiesz o tym? analogie nasuwaja sie same.... > > linia.com.pl/indeks.php?d=17&w=273&p=07 Hm, nazwa małpia miłość jest bardzo trafna Odpowiedz Link
m.maska Re: Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 16:59 Wiadomosci z podrozy... Wlasnie mialam krotka rozmowe z Doñą Zorro i z Zorro takze... pierwszy, najkrotszy etap podrozy maja juz za soba - tzn. osiagneli hotel polozony przy lotnisku - jutro zrobia fruuuu... o 9:30. Wlasnie dostalam jeszcze sms: Pozdrow Kalejdoskopowiczow! - co niniejszym czynie Odpowiedz Link
sakral Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 22:41 już za dziecka,albo wcześniej w Dyskusyjnym Klubie Filmowym widziałem japoński film Imperium zmysłów Nagisy Oskimy dzisiaj była okazja i zobaczyłem film po raz drugi w czasie stosunku pani panu obcina penisa ---------------------- czasami warto wracać do przeczytanych książek i filmów ciekawe i sympatyczne towarzystwo ja tam chyba robię za dziwadło,ale za dziwadło lubiane zaproszenie i karnet do kina studyjnego,miło mi jest powiedziano mi,że mam specyficzne poczucie humoru coś dzieje się z moim czasem czuję się coraz młodszy duchem i to jest początek drogi jest dobrze,a będzie jeszcze lepiej Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 22:56 sakral napisał: > > już za dziecka,albo wcześniej > w Dyskusyjnym Klubie Filmowym > widziałem japoński film > Imperium zmysłów Nagisy Oskimy O jeny, o jeny, o jeny!!! (i nie mam wcale na myśli japońskiej waluty) Bo jeżeli Ty w latach siedemdziesiątych wcześniej niż dzieckiem byłeś, to maturę musiałeś robić na przełomie tysiącleci chyba. Ja muszę się przyznać, że gdy oglądałam ten film byłam zupełnie dorosła > powiedziano mi,że mam specyficzne poczucie humoru Bo masz Odpowiedz Link
sakral Re: Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 23:19 dziękuję,AL lubię bawi się słowem wstaję z radością,wiem że mam cały dzień przed sobą jeszcze muszę tyle książek przeczytać, odsłuchać i zobaczyć muzykę,teatr czy film dobrze,że z domu wyrzuciłem telewizor to ogłupia i zabiera czas Wam może trudno w to uwierzyć, ale dzięki radiu Tok.Fm i Koleżeństwu z Kalejdoskopu jest mi przyjemniej a moje specyficzne poczucie humoru (jak Ty,Al piszesz) wynika z poprzedniej cywilizacji tygodniki Polityka, Kultury,Zycie Literackie,Tygodnik Powszechny,Szpilki miesięczniki: Dialog,Twórczość,Odra czy Literatura na Swiecie (te miesięczniki chyba już nie istnieją) ukształtowały mnie.Zawsze miałem głód czytania. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 23:30 sakral napisał: > ale dzięki Koleżeństwu z Kalejdoskopu > jest mi przyjemniej No bardzo Ci w to wierzę > Zawsze miałem głód czytania. Ja nie tylko czytania. Całe życie jestem w pogoni za informacją, szczęściem już dawno sobie przetłumaczyłam, że nie jestem w stanie wiedzieć wszystkiego, inaczej byłabym okropnie znerwicowana Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Piątek 10 lutego 2012 12.02.12, 23:44 A teraz to ja już bardzo grzeczniutko do łóżeczka potruchtam Dobranoc Odpowiedz Link