20.09.15, 12:18
robię kotlety mielone i zamiast bułki, dodałam ugotowaną kaszę jaglaną,pychotka
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Dziś 20.09.15, 12:50
      Super Halusia ! Soczewice wczoraj, a dzis steczki suroweczki i mlode ziemniaczki. Obiad bezmyslny.
      • super.halusia Re: Dziś 20.09.15, 13:13
        I jeszcze dodałam,dwie łyżeczki musztardy
      • super.halusia Re: Dziś 20.09.15, 13:14
        kanuk napisał:

> Super Halusia ! Soczewice wczoraj, a dzis steczki suroweczki i mlode ziemniaczk
        > i. Obiad bezmyslny.

Pysznie brzmismirk
    • kanuk Re: Dziś 20.09.15, 15:51
      Gotowalem wode na kaszke manne. Zadzwonil telefon. Zgasilem. Potem woda nie wrzala juz tak intensywnie jak kiedy mielismy 20 lat i kiedy dodalem kaszke ,to zrobily sie klumpy. Czy jak to Niemcy chca abysmy toto nazywali. Udalo mi sie jakos je rozbic ,dodalem troche smietanki i wpylam ze smakiem.
      • super.halusia Re: Dziś 20.09.15, 18:08
        Smakowało?
      • kanuk Re: Dziś 20.09.15, 18:58
        pszesz napisale ,ze wpylam ze smakiem.
        ale to juz historia, bo nowy apetyt mam.
        i koperek pachnie.
        • daxter Re: Dziś 21.09.15, 17:53
          To spróbuj następnym razem dodać 3 ugotowane ziemniaki i (ubite na pure )i 2 łyżki musztardy ostrej na 500 g mielonego najlepiej samemu zmielonego lub u rzeznika ,reszta według uznania -przyprawy .
          A ja miałam dzisiaj zupę dziecinną jak ja u mnie nazywają czyli rosół zabielany z koperkiem i kasza manną i też mi sie klompy zrobiły bo zapomniałam najpierw kasze wymieszac z woda a potem do rosołu a ja sobie tak sypnełam z biegu smile
          • super.halusia Re: Dziś 21.09.15, 19:07
            Smakowało?
          • daxter Re: Dziś 21.09.15, 20:42
            tak pomimo glutów smile
            • super.halusia Re: Dziś 21.09.15, 20:52
              czyli nie za bardzobig_grin
              • kanuk Re: Dziś 21.09.15, 22:50
                Moja babcia wylewala kasze manne na blache ,kroila potem w kostke i podawala z rosolem.
                A potem szedlem do cukierni na ptysia za dwa zlote. Ktore dawal mi dziadek.
                • czekolada72 Re: Dziś 26.09.15, 17:41
                  Moja babcia tez robiła grysikowa kostke do rosolu smile
                  Moja mama serwowala nam grysik z kostką ciemnej czekolady - powolutku die roztapiajac tworzyla esy-floresy
                  Tata mojego pierwszego kolegi z zza plota na podwieczorek serwowal grysik na gesto oblany sokiem
                  Zas Teściowa-Lwowianka - takiz z koglem-moglem smile
                  • kanuk Re: Dziś 27.09.15, 02:31
                    z koglem moglem dobre byc musi. z pobytow na pomorskiej wsi w dziecinstwie pamietam "legumine" w ktorej byly chyba jaja cukier kasza manna i cytryna ?
                    • super.halusia Re: Dziś 28.09.15, 10:14
                      Ugotuję,te pyszności
                      [img]http://i57.tinypic.com/ajwmyw.jpg[/img]
                      • daxter Re: Dziś 28.09.15, 19:05
                        U mnie dziś surówka colesław, kasza gryczana z smażoną cebulką i klopsiki z szynki wieprzowej z sosem czosnkowym smile
                        • czekolada72 Re: Dziś 28.09.15, 20:24
                          U nas byl gotowiec czyli krem szparagowy + kasza gryczana, fladry smażone, salatka ogorkowo-marchewkoea
                          • daxter Re: Dziś 02.10.15, 17:33
                            Zupa krem z cukinii krokiety z gotowanym miesem kurczaka w nalesnikach .
    • roseanne Re: Dziś 02.10.15, 17:14
      zupa jesienna - slodki ziemniak, acorn squash i cukinia, na wywarze jarzynowym

a potem wsadze kawal swini z crockpot na pol dnia, a potem porozdzieram widelcem - rodzina bedzie zachwycona, jak zwykle zreszta - pulled pork jest jednym z ulubionych dan
      • super.halusia Re: Dziś 03.10.15, 20:01
        Na śniadanko usmażyłam sobie omlet kakaowy z płatkami owsianymi,po usmażeniu posmarowałam jogurtem naturalnym z różnymi owocami,pychotka
    • roseanne Re: Dziś 03.10.15, 21:51
      dzis mi odbilo - skrzynka pomidorow rozpieczona z cebula, czosnkiem i bazylia, plus odrobina oliwy i soli,
      w woreczki i do skrzyni mrozacej - akurat dzis mam dzien, ze sie moge ruszac, wiec robie na zapas
    • roseanne Re: Dziś 09.10.15, 01:20
      Thanksgiving, czyli swieto dziekczynienia, ze lokalsi nakarmili najezdzcow, by owi przezyli i wymasakrowali darczyncow....

ale ad rem
      pieczony kurczak bez kosci, mlode ziemniaczki, marchewka z brokulami z pary
      biale winko w winnincy ontaryjskiej, ulubionej - czekalo rok

na deser mufinki jablkowe bezglutenowe i ostatnie maliny w sezonie
      • daxter Re: Dziś 09.10.15, 09:52

roseanne smile brzmi pysznie to ja sie zapraszam smile
        u mnie gulasz wieprzowo drobiowy czyli odtłuszczoną karkówkę i piers z kurczaka pożeniłam i wyszło dobre w papryce,pomidorach, cebuli i cukinii z makaronem szeroka wstązka kompot z truskawek i mizeria z ogórków plus małosolne taka wersja tzazikowasmile
        • kanuk Re: Dziś 09.10.15, 15:52
          Ale uczta(y) !
          Indianie ,Roseanne, tez mieli w pln Ameryce problem z imigrantami. A teraz zyja w rezerwatach.
        • czekolada72 Re: Dziś 09.10.15, 20:06
          U nas zupa rybna z okoni i flader + włoskie spiralki z duszonymi porami, tartym oscypkiem i grubo mielonym pieprzem
          • super.halusia Re: Dziś 10.10.15, 08:37
            Gulasz z indyka,kasza jaglana,buraczki,sałatka z ogórków kiszonych
    • roseanne Re: Dziś 13.10.15, 17:49
      mozna by to nazwac paella, ale i plec nie ta, i nie na otwartym ogniu z galazek winorosli robione
      mozna rosotto, ale bez sera i caly ply od razu
      mozna by pilau, ale ma plasterki wieprzowej kielbasy - czyli co to wlasciwie jest?
      ryz arboilo z dodatkami (malze, kielbasa baskijska, wywar warzywny, cebula, czosnek, fenkul, marchewka, pomidory)

na deser magdalenki bezglutenowe, corka mi upiekla, z mieszanki 1za 1 - niestety smak maki z ciecierzycy przytlacza specyficzna delikatna slodycz ciastka - liczy sie chec i zapal, nie ? smile
      • kanuk Re: Dziś 14.10.15, 01:58
        tak ,sie liczy. wyglada mi ,ze ugotowalas bardzo smaczna jambalaye.
    • czekolada72 Re: Dziś 14.10.15, 16:02
      Szczawiowa z ryzem i jajkiem + paprykarz ze śledzi , kasza jeczmienna i ogórki w kolendrze
    • roseanne Re: Dziś 15.10.15, 20:31
      jedna z moich ulubionych zup - woda bagienna, czyli caldo verde, na bazie jarmuz, miksowane do konsystencji ciemnizielonej brejki

na drugie losos , fasolka i marchewka
      • super.halusia Re: Dziś 17.10.15, 08:32
        zamierzam,przygotować kiełbaski warzywne.
        • daxter Re: Dziś 17.10.15, 09:38
          o ciekawe smile wrzuć przepis smile
          • super.halusia Re: Dziś 18.10.15, 08:14
            daxter napisała:

> o ciekawe smile wrzuć przepis smile

Seler,por,korzeń pietruszki,ziemniaki,marchew,kalafior,brokuł-z blanszować
            kukurydza,cebula,czosnek,natka pietruszki,papryka czerwona,jajko,wszystko łączymy blenderem dodając niewielką ilość mąki,sól pieprz,curry do smaku.

formujemy kształt malutkich kiełbasek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.

S M A C Z N E G O
            • daxter Re: Dziś 18.10.15, 10:12
              o dzieki za przepis smile ja znam pod nazwa "bachor" czyli kiszka ziemniaczana , robi sie ciasto jak na placki ziemniaczane ,odciska wode dodaje słoninke lub boczek wedzony pokrojony w drobną kosteczkę cebulke podsmazona mnóswo majeranku i pieprzu czarnego nadziewa sie tym jelita wieprzowe i piecze na grillu lub smazy na patelni smile
              • super.halusia Re: Dziś 18.10.15, 10:23

• czekolada72 Re: Dziś 17.10.15, 11:49
      U mnie dzis niezbyt pieknie brzmiacy - dzien utylizacji resztek zw z przegladem lodowki wink
      min wariacja nt klusek slaskich z dziurka, czyli z lyzka ugotowanej kaszy jeczmiennej i siekaną natką pietruszki. Do tego klopsy w sosie koperkowym i buraczki z jabłkami.
      A na marginesie - niedawno spotkalam sie z przepisem na >kluski krakowskie< i jakie bylo moje rozczarowanie gdy sie okazalo, ze chodzi wlasnie o kluski slaskie...
      • daxter Re: Dziś 17.10.15, 18:41
        U mnie dziś tez utylizacja resztek- ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę 1 usmażona cebulką, kostka ok 50gr sera żółtego startego na tarce 2 jajka surowe 2 łyżki tartej bułki sól pieprz łyżka maki pszennej wszystko wyrobić ręka kulać zgrabne kotleciki jak mielone obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoto. podałam z sałatka z kiszonych ogórków i pomidorów smile
    • czekolada72 Re: Dziś 19.10.15, 17:45
      Otworzyłam słoiczek kupnego, lidlowego, sosu mietowego, angielskiego i ... rozczarowal mnie.
      Choc M spozyl z apetytem do mieska. Ja tez, choc z mniejszym (apetytem) - wlasciwie adekwatne byloby tradycyjne "jak pies trawe", no ale akurat moje kudłate uwielbiaja pasc sie na trawniku czy lace i zra trawe jak kozy...
    • roseanne Re: Dziś 22.10.15, 23:34
      wczorajsze mielone byly z ryzem - bo od kilku miesiecy nie ma na rynku rice crispies bezglutenowych , ktore uzywalam wszedzie, jako zamiennika bulki tartej - zniknely rownie szybko, co typowe smile

dzis leczo - teraz jeszcze resztki papryki gruntwej na targowiskach, kosz (wielka reklamowa) 5$
    • czekolada72 Re: Dziś 23.10.15, 18:35
      Kapusta, juz nie mloda co prawda, ale.... z dodatkiem przesmazonej szynki, podsamzonej cebulki, garsci kopru i kilku lyzek marchwi z sokowirowki. Chyba nie zdazy sie do konca poddusic, bo podjadam na biezaco... nawet bez planowanej zasmazki...

Na deser - szare renety pod kruszonka.
      • roseanne Re: Dziś 23.10.15, 19:09
        niam, pieczone renety - poezja

w rmach slodkosci mam dzis mufinki bananowe, na mace ryzowej i tapioce
    • czekolada72 Re: Dziś 25.10.15, 15:39
      Dzis tradycyjny obiadek w wykonaniu M - rosol z makaronem, pieczony kurczak, ziemniaki z wody, surowka z bialej kapusty (moja), piwo grzane z syropem imbirowym i miodem (ja) lub sokiem malinowym (M)
    • roseanne Re: Dziś 26.10.15, 19:25
      dzis ryzanka na zoladkach - mialy byc a'la flaczki, ale dziecie sie pochorowalo
      i na przeziebienie zdecydowanie woli w postaci bulionu
    • mhr2 Re: Dziś 27.10.15, 13:01
      golonka cielęcawink
    • roseanne Re: Dziś 06.11.15, 17:40
      propos dodatkow do mielonych - od kilku miesiecy nie ma w sklepach rice krispies bezglutenowych, ktore mi zastepuja bulke tarta
      wczoraj wiec dodalam sparzone platki owsiane - tez dobre

ciekawe, ze producent rice krispies zapewnial mnie telefonicznie, ze owsem, zwolnienie produkcji bylo, ale niedoborow juz nie ma... - czyzby sklepy sie obrazily i mi klamia w szczere oczy?
      • super.halusia Re: Dziś 10.11.15, 11:30
        Gołąbki z sosem pomidorowym i chilli
      • mhr2 Re: Dziś 10.11.15, 12:39
        roseanne napisała:

> wczoraj wiec dodalam sparzone platki owsiane - tez dobre

tez kiedys dawała, zapomnialam dlaczego, smacznegowink
    • salsadura Re: Dziś 11.11.15, 00:44
      Gołąbki ze spiczastej kapusty i sos pomidorowy.

Pytanie padło kiedyś na innym forum, może tu też, może się powtarzam, ale czy ktoś widział szpickola w Pl?
      www.youtube.com/watch?v=azfJ3bxFb34
    • super.halusia Re: Dziś 12.11.15, 22:54
      Są pyszne,ale z przewagą mięsa.
      • super.halusia Re: Dziś 15.11.15, 08:43
        Miała być karkówka,ale wczorajszy zakup jej wylądował w koszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka