Dodaj do ulubionych

Tylko pełza

23.06.10, 21:11
Moja prawie 10 miesięczna córka świetnie sobie radzi z przemieszczaniem się ale zamiast raczkować na czworaka to czołga się. Wygląda to tak, że wyciąga przed siebie rączki i przyciąga resztę ciała na przedramionach, przypomina gąsienicę. Robi to bardzo sprawnie i szybko. Nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia po której pełźnie, czy to będzie trawa, karimata, materac czy dywan.
Od jakiegoś tygodnia zaczyna podciągać się w łóżeczku i po meblach i staje. Potrafi też samodzielnie usiąść. Brzuch podnosi tylko w tedy gdy musi przejść nad poduszką lub jakąś inną przeszkodą, ale jak tylko ją minie od razu kładzie brzuch i pełźnie do przodu.
Czy ta moja glizdeczka zacznie raczkować?? Może powinnam ją jakoś ćwiczyć?

Gdy podnoszę jej tyłek za biodra to chwilę postoi na czterech ale nie da "kroka" do przodu tylko położy się i zacznie czołgać.
Powinnam ją zachęcać do raczkowania czy dać spokój i poczekać a z czasem zacznie sama "chodzić na czterech"?
Obserwuj wątek
    • zmorapotwora Re: Tylko pełza 24.06.10, 14:54
      u nas to samo z ta roznicą, ze kuba pełza nieco inaczej, na przemian reka noga,
      jak zolnierz na manewrach;-)doskonale sie utrzymuje na czworaka od ponad
      miesiaca to cwiczy, ale wciaz porusza sie tylko pelzaniem, jakby nie zakumał
      jeszcze ze na czworaka tez mozna
      • georgia83 Re: Tylko pełza 24.06.10, 17:59
        u mnie jest podobnie. Z tym ze Gabrys (9 miesiecy) byl wczesniej rehabilitowany
        z powodu wzmozonego napiecia miesniowego i asymetrii. Dzis bylismy na kontroli,
        i na tym etapie Gabrys mial bujac sie do przodu i do tylu na czworakach. Tak
        jest, ale Mały nie rusza do raczkowania. Natomiast ostatnio nauczyl sie pelzac i
        spodobal mu sie taki sposob przemieszczania. Pani neurolog powiedziala ze jest
        to nieprawidlowe i ze jeszcze go trzeba porehabilitowac zeby zaczal raczkowac.
        Dodam ze jego pelzanie wyglada tak ze jedna nozke trzyma w gorze.
        • georgia83 Re: Tylko pełza 24.06.10, 18:03
          aha, dodam ze Gabrys sam jeszcze nie usiadl
          • assiia82 Re: Tylko pełza 24.06.10, 20:34
            moj kawaler pełzał tak do 12 miesiąca podnosił się do raczkowania wieku 11
            miesięcy gdy coś było blisko tylko po 12 miesiącu tylko raczkuje i zapomina ze
            można inaczej tez wcześniej wstawał siadał niż raczkował już myślałam ze nie
            będzie ze ominął sobie raczkowanie
            a jednak nie i świetnie sobie radzi
    • mama_natusi_09_01_07 Re: Tylko pełza 29.06.10, 20:37
      Lenka ma prawie 10 m-cy i przemieszcza sie w pozycji podobnej do
      raczkowania, tzn obie dlonie na ziemi , jedno lokanko i jedna
      stopka. my bylysmy u rehabilitanta i pokazal nam kilka fajnych
      cwiczen bo lenka pelzala tylko do tylu i nie umiala sama siadac, po
      3 tyg zrobil ogramne postepy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka