Dodaj do ulubionych

Usg bioderek

04.07.11, 15:03
Ile razy należy wykonywać usg bioderek u niemowląt? Byliśmy na wizycie w 5 tyg. życia synka, kiedy kolejne badanie?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Usg bioderek 04.07.11, 16:50
      Witam,
      częstotliwość, czas i zakres badania określa ortopeda na pierwszym badaniu. Ocenia też, czy niezbędne jest usg bioder i czy potrzebne są następne.
      Jeżeli nie zaprosił Państwa do siebie na badanie kontrolne, to znaczy, ze wszystko jest ok. i nie trzeba...
      Ortopeda, dlatego, że to on bierze na siebie odpowiedzialność za kontrolowanie dojrzewania aparatu kostno-stawowego.
      Zazwyczaj to jednorazowe badanie w okresie 4-6 tyg. życia dziecka (w tym badanie usg, choć nie zawsze), a potem jedynie wizyta po rozpoczęciu przez dziecko chodzenia samodzielnego.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • agalma Re: Usg bioderek 04.07.11, 21:44
        Witam,
        dziękuję za szybką odpowiedź. Lekarz w trakcie wizyty powiedział, że wszystko jest w porządku ale już umówił nas na kolejną wizytę i mówił że trzeba powtórzyć badanie 4 razy. Nie wiemy czy chce nas "naciągnąć" czy faktycznie taka ilość jest konieczna zakładając, że dziecko rozwija się prawidłowo.

Pozdrawiam
        MU.
        • maltry Re: Usg bioderek 04.07.11, 22:24
          Ja z synem też byłam koło 5 tyg, bioderka zostały ocenione na IIa, dostaliśmy zalecenie kontroli ok. 6 m-ca. Byłam w 6 m-cu, bioderka Ib, zalecenie kontroli w 10 m-cu. Pójdziemy w 10 i jak znam życie dostaniemy zalecenie kontroli kiedy młody będzie chodził ;) Ze starszą córką nie było takich cudów, kontrola ok. 6 tyg a potem kiedy chodziła (ale jej bioderka ortopeda - inny niż u syna - od razu ocenił na Ia). I muszę przyznać, że też mi przez myśl przemknęło, że może lekarz nas naciąga na wizyty ;)
        • pawel.zawitkowski Re: Usg bioderek 04.07.11, 23:31
          Witam,
          Przykro mi. Nie znam takiej procedury, by przy zdrowych biodrach konieczne były 4 kolejne badania usg...
          W końcu jestem tylko fizjoterapeutą...
          Rozumiem, że po prostu tak sobie Pani sprawdzała, co powie ktoś inny...
          A ja myślałem, że lekarz nic Pani nie powiedział i się Pani niepokoi...
          Tak się pewnie pomyliłem.
          Pozdrawiam
          Paweł Z.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka