Dodaj do ulubionych

Dziwny odruch...

06.12.12, 13:03
Witam. Niepokoi mnie zachowanie mojej 3.5 miesiecznej coreczki. Nagralam to na filmie. Na filmiku wykonuje bardzo delikatnie uniesienie raczek w gore, przypomina to odruch moro. Bywa, ze nocami ma takie serie ruchow przypominajace ktore sa, bardzo gwaltowne, co kilka sekund, az wybudza przy tym mnie. Naczytalam sie o zespole Westa i panikuje. Oczywiscie zapisalam sie do neurologa. Czy na filmiku widzi Pan cos niepokojacego? Minuta 1.11, 3.25, 3.50. Czasem drzy jej takze brodka. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz: Filmik: www.facebook.com/video/video.php?v=518926644793159¬if_t=video_processed
Obserwuj wątek
    • ajszus Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 15:21
      w110.wrzuta.pl/film/6RzR5IMCbjW/corka
    • libretinka Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 15:32
      Mój synek tez tak miał. Już mu przeszło, nawet nie wiem od kiedy juz tak nie robi. Mnie to nigdy nie niepokoilo. Teraz zaczyna 6 mc.
    • verycherry Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 16:25
      Mnie to by nigdy nie zaniepokoiło. Syn robił różne dziwne rzeczy przez sen :) do tej pory akrobacje w łóżeczku to jego mocna strona.
      A może to jakiś odruch spowodowany tą huśtawką, dziecku się wydaje, że spada?
      • ajszus Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 16:49
        Trwa to od jakichs 2 tyg, nigdy wczesniej tak nie miala. Nie tylko na hustawce. zasypia, robi cos na ksztalt moro i tak co kilka sekund. Godzinka przerwy i znowu to samo. Naczytalam sie o zespole padaczkowym westa...
        • libretinka Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 17:53
          Ale przy tym zespole rozwój dziecka jest często opóźniony. Jak rozwija sie mała? Miała robione usg główki?
          • ajszus Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 18:00
            W pozycji na brzuchu trzyma glowke, opiera sie na przedramionach, wykonuje naprzemienne ruchy nozek, gluzy, odpowiada usmiechem na usmiech, sklada raczki, bierze je do buzi, trzyma grzechotke - jesli jej podam w raczke. Te ruchy ktore nagralam sa delikatne, czasem noca robi takie zrywy ze az ja podskocze...powtarza taki jakby odruch moro po 2- 5 razy i zasypia. Jakis czas przerwy, np godzina czy dwie i znowu to samo...Czatuje zeby nagrac te gwaltowniejsze... ale wizyta za 2 tyg, wiec pytam na forum...
            • libretinka Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 19:36
              Rozwija sie super, zreszta na podstawie tych ruchów i tak nikt nie potwierdzi ani nie wykluczy choroby, bo byłoby to nierozsądne, nawet neurolog tego nie zrobi. To mogą potwierdzić lub wykluczyć specjalistyczne badania więc na forum nie znajdziesz zadowalajacej Cie odpowiedzi. Tak jak pisałam, mój synek robił podobnie, w dodatku zdarzało mu sie machać główką przez sen bardzo energicznie na boki, co dziwnie wyglądało i tez mu przeszło. Nie martw sie na zapas :)
              • ajszus Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 19:43
                bylam dzis u lekarza. lekarka napisala tak: nieznaczne zaburzenia kontroli glowy (czasem wodzila za grzechotka, czasem nie), tendencja do rotowania do wewnatrz - jedna raczka jest zawsze dlonia do srodka, i zawodzenia reki lewej (czesciej jest wyprostowana i zostaje w tyle). Nieznaczna asymetria ulozeniowa.

Ale to bylismy z innego powodu niz te odruchy bo lekarka podejrzewala krecz szyi.
                • libretinka Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 20:13
                  I jakie dostałas zalecenia w związku z tym? Czy to świadczy o chorobie? Co powiedział pediatra? Przepraszam, ze tak dopytuje, ale jestem młoda mama i wole wiedzieć, co powinno ńiepokoic, aco nie.
                  • ajszus Re: Dziwny odruch... 06.12.12, 21:16
                    Bylismy z innego powodu niz te odruchy, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Po prostu mala robila mi lekki luczek jak kladlam ja na plecach, a po 3 miesiacu bodajze juz nie powinna. Mamy rehabilitacje metoda Bobath. Pediatrze zglaszalam to juz w pierwszym miesiacu, ale stwierdzila ze wszystko jest ok, to sie nie klocilam. Poszlam do innej pediatry i dostalam skierowanie do rehabilitanta, przebadali dzisiaj i to stwierdzili.
    • ajszus Re: Dziwny odruch... 17.12.12, 20:45
      Podnosze. Corka wykonuje czesto kilka odruchow moro pod rzad w odstepie kilkunastosekundowym... w pokoju panuje cisza. Nie wiem czy zapisywac sie prywatnie do neurologa, mam 35 km.
      • kaetchen Re: Dziwny odruch... 03.01.13, 14:46
        Nadal problem występuje?

Jak dla mnie - to był efekt rozwoju, który przypada na ten czas. To, co widziałam na filmiku nawet nie jest efektem Moro. I radziłabym pozwolić dziecku spać na statycznym podłożu. Bo szczerze mówiąc takie bujanie moze dobre do zasypiania jest, ale nie do spania...
      • paulinadominik30 Re: Dziwny odruch... 01.12.21, 20:07
        Jak się to u pani dziecka rozwiązało synek wyrzuca rączki w górę co kilka sekund byliśmy na pogotowiu powiedzieli że nie mamy panikować że tak się zdarza że odruch prawidłowy jednak jak dla mnie to źle wygląda
        • kochampaproc Re: Dziwny odruch... 13.02.24, 18:47
          Dzień dobry, mam podobny problem, czy mogłaby Pani napisać, jak skończyło się to dla Pani dziecka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka