09.05.11, 18:02
Już któryś raz z kolei złapałem się na tym że bardzo podobają mi sie artykuły pani Magdy Środy. Kiedyś jej nie doceniałem. Myślałem że to szmata w stylu Szczuki (wróg facetów i sojuszniczka pedałów/lesb przede wszystkim). Myliłem się. Bardzo trafnie się wypowiada nie tylko w sprawach kobiet (o nich gada coraz rzadziej ku mej uciesze), ale i polityki, kultury, nauki, społecznych, obyczajów czy kościoła. Zupełnie jakbym czytał swoje myśli. Jest przy tym oczywiście radykalna i twarda (dla przeciętnego, tradycyjnego i konserwatywnego polskiego katolika) ale mnie się podoba bo myślę dokładnie tak samo (w większości przypadków).
Co sądzicie o poglądach i komentarzach owej pani?
Wypowiada się często na temat obecnej polityki więc stali bywalcy forum na pewno się zetknęli z jej wpisami.
Obserwuj wątek
    • strefas Re: Środa 09.05.11, 18:10
      a publikuje coś w necie ?daj linka
      • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 18:12
        Dzisiejszy wpis. Nie wiem czy akurat cię zaciekawi ale ja się z nią zgadzam (znowu) w 200%:
        wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Najpopularniejszy-prezent-na-komunie-inne-sie-nie-licza,wid,13388060,komentarz.html
        • strefas Re: Środa 09.05.11, 18:24
          Ten fragment podoba mi się najbardziej
          "Co na to Jezus, który głosił pochwałę ubóstwa? Bogatemu młodzieńcowi, który pytał jak osiągnąć życie wieczne odpowiedział, że najpierw musi się pozbyć wszelkich dóbr. Kościół na ten temat woli się nie wypowiadać. Nie w okresie komunii."
          • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 18:25
            :D
            Daje do myślenia no nie?
          • amadeo214 Re: Środa 09.05.11, 18:26
            wiadomosci.wp.pl/kat,95834,publicysta,Magdalena-Sroda,komentarze.html
            • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 18:27
              Czytam każdy na bieżąco:)
            • strefas Re: Środa 09.05.11, 18:32
              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Gdy-przyznasz-sie-kim-jestes-stracisz-rodzine,wid,13283902,komentarz.html
              Też ciekawe
              • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 18:36
                No mówię że ciekawe spostrzeżenia. Nietypowe.
                Nie zawsze obiektywne i bezstronne(;)), ale ciekawe. Generują fajne dyskusje.
                • pink-alois [...] 09.05.11, 20:25
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • net.kielonek Re: Środa 09.05.11, 20:35
                    "Myślałem, ze to szmata"
                    To nazywasz myśleniem?
                    Rynsztok, nie myślenie.
                    Z ludźmi wyrażającymi swoje poglądy takim językiem wódki nie pijam.
                    Wstydź się autorze.
                    • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 20:51
                      Autor stara się dostosować. Między wronami tak trzeba:)
                      Co myślisz o Pani Środzie Kielonku? Na temat proszę:)
                  • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 20:36
                    W tym topiku spamu nie ma. Serio nie widzisz różnic między nami?
                    Dlaczego kiedy przez 2 dni cię nie było w zeszłym tydniu dyskusje były spokojne i kulturalne??? Zastanów się nad tym. Można było normalnie, merytorycznie (choć nie raz groteskowo) pogadać z Grzegorzem, robinem czy amadeo?

Zapoznaj się z KILKOMA definicjami spamu i wyciągnij z nich wnioski. Widzę że nie wiesz czym jest spam.
                    • anna-maria-pl Re: Środa 09.05.11, 21:18
                      Pani M. Środa zawsze pisze intereująco i trafia prawie zawsze w sedno.
                      Lubię Ją czytać, nawet jak nie zawesze ze wszystkim się zgadzam, chociaż to nie często się zdarza.
                      • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 21:33
                        Pisze prawdziwie choć gorzko.
                        • strefas Re: Środa 09.05.11, 21:37
                          jednym słowem reprezentuje zdrowy rozsądek
                          • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 21:38
                            I to co myślimy ale wstydzimy się powiedzieć "bo będą gadać".
                            • anna-maria-pl Re: Środa 09.05.11, 21:49
                              O właśnie ''bedą gadać'.
                              No to zacznijmy wreszcie śmiało mówić, to co czujemy i co myślimy.
                              Może nasza Ojczyzna zmieni się wreszcie.
                              • bulczanka Re: Środa 09.05.11, 21:50
                                Nie to społeczeństwo:/
                                • strefas Re: Środa 09.05.11, 21:59
                                  Społeczeństwo i naród to prawie to samo :) tak w nawiasie to powiem że mi zawsze było w nosie że ktoś "będzie gadać" staram się być sobą i tyle bez pozerstwa
                                  • anna-maria-pl Re: Środa 09.05.11, 22:24
                                    Staram się tez mówić to co czuję i co myslę. Wiele razy srogo mi się za to oberwało.
                                    P. Środa tez była obrażana nie raz za to, że mówi co myśli. Mówi często trudną do przełknięcia prawdę.
                                    • strefas Re: Środa 09.05.11, 22:33
                                      mi też to nie obce :) bo nie kiedy się jest odmieńcem ,wyśmiewanym itp. ale przeważnie po jakimś czasie wychodziło na moje :)
                                      • anna-maria-pl Re: Środa 09.05.11, 23:32
                                        Mówić swoje, myślec swoje, jezeli człowiek jest przekonany do swoich racji i mówi prawdę, a przy tym nie krzywdzi innych.
                                        • bulczanka Re: Środa 10.05.11, 14:59
                                          Macie rację. Trzeba w łagodny sposób mówić to co się myśli i trzeba umieć popierać swoje tezy i poglądy konkretnymi argumentami. Konstruktywna dyskusja może obu stronom wyjść tylko na dobre. Zawsze można się czegoś nauczyć. Problem w tym że ogólnie dyskutować nie potrafimy. Granica między merytoryczną wymianą poglądów, a kłótnią gruba nie jest. Często ją przekraczamy (politycy) i nie chcemy by było inaczej. Byle mieć ostatnie zdanie. Byle moja racja była najmojsza (alois).
                                          Nie raz przez niektórych za swoje poglądy byłem nazywany heretykiem i propagandzistom szatana. Olewam to:)
                                          • amadeo214 Re: Środa 10.05.11, 16:04
                                            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9561245,Druga_edycja_Dni_Cipki___To_nie_tabu_.html
                                            No to może to złagodzi klimat dyskusji ?
                                            • bulczanka Re: Środa 10.05.11, 16:17
                                              Puknij się.
                                              Od razu widać że nie umiesz dyskutować. Typowy user forum - jak nie ma zdania w jakimś temacie to próbuje na siebie zwrócić uwagę przez wydurnianie się.
                                              Popraw się. To głupie a nie śmieszne.
                                          • robingut Re: Środa 10.05.11, 16:50
                                            O tym czy jesteś heretykiem i propagandzistą szatana nie decydują słudzy piekła, a nieba.
                                            Napisano zaś
                                            " Niech się dzieje wola nieba,
                                            Z nią się zawsze zgadzać trzeba".
                                            A Ty Bracie to olewasz?
                                            Przy tej niebieskiej miarce
                                            Skończysz w ogniu i siarce.
                                            Przyszłość Twą widzę marną.
                                            Dzwoń po Anielską Straż Pożarną.
                                            Granice i miejsce Ci poda,
                                            Gdzie sięga święcona woda.

• strefas Re: Środa 10.05.11, 19:59
                                              robingut napisał:

> O tym czy jesteś heretykiem i propagandzistą szatana nie decydują słudzy piekł
                                              > a, a nieba.
                                              > Napisano zaś
                                              > " Niech się dzieje wola nieba,
                                              > Z nią się zawsze zgadzać trzeba".
                                              > A Ty Bracie to olewasz?
                                              > Przy tej niebieskiej miarce
                                              > Skończysz w ogniu i siarce.
                                              > Przyszłość Twą widzę marną.
                                              > Dzwoń po Anielską Straż Pożarną.
                                              > Granice i miejsce Ci poda,
                                              > Gdzie sięga święcona woda.
                                              >
                                              Gdy niebiosa wezwą
                                              czyny nie słowa decydować będą
                                              • bulczanka Re: Środa 10.05.11, 20:43
                                                Ciekawe czy sąd ostateczny rozpatruje niektóre sprawy w trybie 24 godzinnym.
                                                Ziobro mo to jak w banku. Nie będą się z nim pier...ć:D
                                                • strefas Re: Środa 10.05.11, 21:06
                                                  I z nami też ,bo wszyscy przed nim jednacy ,panowie i żebracy
                                                  • bulczanka Re: Środa 10.05.11, 21:11
                                                    Może to zabrzmi dziwnie ale olejmy są ostateczny. Nawet nie wiemy czy istnieje. Może poza tym tym że zjedzą nas robaki nie będzie niczego - jak mawiał prezydent Kononowicz:P
                                                    Cieszmy się zdrowiem naszych bliskich (i naszym), miłością, dobrą pracą i życiem:)

Świat nie jest aż taki zły.
        • anita.23 Re: Środa 16.05.11, 14:35
          Hm.
          Przeczytałam kilka tych artykułów i w większości się z nimi nie zgadzam. A piszę nie bez przyczyny pod tym artykułem o komunii - to rodzice i dziadkowie dzieci generują te koszty - coraz droższe prezenty "żeby drudzy nie dali więcej" a nie księża. Jestem świeżo po komunii dziecka. Szata liturgiczna + ofiara na prezent i kwiatki to wydatek rzędu 200 zł. A "cena" jednego gościa w restauracji wyniosła 130,00 zł (bez napojów i ciast) Przyjmijmy że mamy na komunii 20 osób. 20*130,00 zł = 2600 zł. A koszty "kościelne" to zaledwie 7,6% tej kwoty.

Nie zgadzam się też z tym co powiedziałeś - że spoglądy Pani Środy są obiektywne. Moim zdaniem są jednostronne i bardzo przewidywalne - typowo "antykościelne".
          • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 14:46
            Masz rację jednak mówię za siebie. Ja się z Magdą zgadzam. Jest realistką. Radykalną ale realistką. Mówi co myśli i popiera to konkretnymi argumentami co jest ważne dla potencjalnego dyskutanta. Uważam że Magda jest głosem sumienia wielu Polaków. Ma odwagę mówić to co inni duszą w sobie by nie być zbesztanym przez konserwatywny, moherowy, mający klapki na oczach lud.
            Domyślam się że sie z nią nie zgadzasz. Widzę bowiem że reprezentujesz stronę bardzo tradycyjną. Szkoda że nie podpierasz jej argumentami.

Piszesz: "to rodzice i dziadkowie dzieci generują te koszty - coraz droższe prezenty żeby drudzy nie dali więcej".
            Takie postawy właśnie beszta Magda w swoich felietonach. Nie zrozumiałaś jej tekstu. Ona generalizuje i uogólnia. Piszę ogólnie o złym trendzie. Nie obciąża jedynie księży.

• anita.23 Re: Środa 16.05.11, 14:57
              No to chyba czytamy inny artykuł. Owszem krytykuje rodziców - bo to rodzice stroją biedne dzieci jak tiulowe Barbie ale jednocześnie czytam :
              " Najgorsze dla przeciętnej rodziny są jednak wydatki. Dzieciaki na "nauki do kościoła" trzeba ciągle wozić (długo przed komunią, długo po komunii) a każda niemal wizyta w kościele wiąże się z nowymi wydatkami - a to kwiaty dla kościoła trzeba kupić, a to jakąś inną dekorację, schody naprawić, ogrzewanie opłacić, no a potem rozliczne "tacowe", stroje, obiad, prezenty, prezenty, prezenty". ===> u nas nie trzeba było nigdzie dziecka wozić (3 próby przed uroczystością no i 2 spowiedzi) a kwiaty i prezent w sumie ok 60-70zł razem. Nikt nie wymagał składania się na "schody, ogrzewanie" ani inne remonty!!!

"Kościół jest bowiem zarówno świątynią rytuałów, przez które trzeba przejść, by łatwiej poruszać się w naszym tradycyjnym społeczeństwie, jak również – świątynią konsumpcyjną, co widać po bogactwie kościołów, materialnym życiu księży i komunijnej tradycji gromadzenia dóbr materialnych" ====> Twoim zdaniem Pani Środa (sorry, ale nie jestem z nia na "Magda") nie "obciąża" (Twoje słowo) księży????
              • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 15:05
                Heheheehehe kiedy ma rację:D
                Dla "czarnych" komunie, śluby, chrzty i pogrzeby to nieraz solidny zastrzyk gotówki.

PS. Mój proboszcz (opatowice) znany jest z tego że bierze dużo. Za dużo. Z tego powodu moja znajoma weźmie ślub (tak, chce wziąć ślub) w innym kościele. Lepiej u konkurencji.
                • robingut Re: Środa 16.05.11, 23:44
                  Dzieciaki powinny iść do komunii w wieku 18 lat. Dziadkowie mogliby wtedy kupić jakąś furę na prezent, a drudzy rzucić kasę na prawko i paliwo. Konfirmowani wiedzieliby też wtedy może, o co w tym w ogóle chodzi, bo katolicy słyną z tego, że swej wiary nie znają kompletnie.
                  Zaryzykujesz Kolego odpowiedź na pytanie: W jakiej świątyni brał ślub Józef z Maryją i jak się nazywał kapłan, który im ten ślub dawał?
                • anita.23 Re: Środa 17.05.11, 11:18
                  Oczywiście że to zastrzyk gotówki.
                  To ich praca więc logiczne że otrzymują za nią pieniądze. Nie twierdzę że nie ma "łasych" na kasę pośród księży. Są - tak jak i w każdej innej grupie zawodowej. Tak jak nie każdy lekarz jest łapówkarzem, nie każdy urzędnik "odwala" swoją robotę zgodnie z zasadą "czy się stoi czy się leży..." tak samo jest z księżmi. Nie każdy pazerny :) A za właściwie wykonana pracę należy się wynagrodzenie. Jeśli odprawi dodatkową w danym dniu mszę - czyli np. pogrzeb to wiadomo że powinien za nią dostać wynagrodzenie.
                  I tu podobny problem jak z tymi prezentami dla dzieci "zastaw się a postaw się" - znów ludzie "prześcigają" się ile dać za ślub, za pogrzeb itp. Moim zdaniem to problem z ludźmi (czyli tutaj parafianami) a nie z księżmi. U jednego lekarza też wiele załawisz za friko, inny dyskretnie powie ci że coś "się należy" inny powie bezczelnie ile sobie życzy.
                  Ja nigdy jeszcze nie spotkałam się żeby jakiś ksiądz powiedział że dostał "za mało" - a z kwotami na pewno nie przesadzałam bo mnie na to nie stać. Może to ja miałam takie szczęście spotkać zawsze takich "normalnych" księży. Nie wiem...... Ale takie moje doświadczenia.
                  • bulczanka Re: Środa 17.05.11, 13:52
                    Trafnie powiedziane robinie.
                  • bulczanka Re: Środa 17.05.11, 13:56
                    Ksiądz to przedsiębiorca. Dba tylko o swoją kabzę. Ma gdzieś że owieczki się pogubią.
                    Każdy kapłan zawsze delikatnie lobbuje ile dać by było OK.

A co zrobił papieski kapeć (Dziwisz) przed pogrzebem Leszka? To samo. Dbał o kasę i promocję.
    • bulczanka Re: Środa 10.05.11, 21:15
      Ośmieszasz się przed wszystkimi na tym forum. Zupełnie tracisz klasę. Nie masz pomysłów na zemstę. Żal mi cię. Pogrążasz się coraz bardziej.
      • amadeo214 Re: Środa 16.05.11, 19:59
        Gosc dnia w Superstacji dziś o 20.40
        • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 21:12
          Kto?
          • anna-maria-pl Re: Środa 16.05.11, 21:20
            Prawdopodobnie gościem będzie P.M.Środa.
            • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 21:45
              To dobrze.
              Środa memu życiu uroku doda:D
              • anna-maria-pl Re: Środa 16.05.11, 21:56
                Tylko zamiast Srody jest Pitera, a ta Pani zyciu urody nie doda, no chyba, że Doda (jak ktoś lubi).
                • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 22:02
                  Doda, Środa, Pitera
                  publicystyka nie wybiera:)
                  • strefas Re: Środa 16.05.11, 22:09
                    A...to ta pani co za nic bierze kasę ...3/5 roku pisze jedną ustawę :)
                    • bulczanka Re: Środa 16.05.11, 22:12
                      Napisać ustawę błahostką nie jest
                      jednak niesprawiedliwych w końcu dosięgnie herest.
                      • strefas Re: Środa 16.05.11, 22:50
                        w tym tempie to konstytucja była by napisana może w 2050 roku :)
                        • robingut Re: Środa 16.05.11, 23:46
                          I pewnie w sklepie rybnym. Ta kobita to porażka.
                          • amadeo214 Re: Środa 17.05.11, 06:00
                            Wyraznie informowałem że o 20.40 będzie p. M.Środa i ..................była.
                            • bulczanka Re: Środa 17.05.11, 13:59
                              Magda przyjdzie i dwoje doda
                              wtedy kiedy w kalendarzu nastanie środa.
                            • robingut Re: Środa 17.05.11, 15:11
                              Pitera jest.
                              Porażką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka