Gość: untergang IP: *.strong / 213.186.71.* 06.06.05, 23:02 Huta Cynku Miasteczko Slaskie znalazla sie w stanie upadlosci. To przechodzi ludzkie pojecie ze zarznieto taki zaklad..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darkDante Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 19:44 a skąd masz tą informację? Od znajomego kolegi wójka siostry szwagra sąsiada ? Odpowiedz Link Zgłoś
rasheed Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 08.06.05, 09:35 i czego sie czepiasz? przeciez to prawda! znany jest juz nawet nadzorca sądowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkDante Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:30 Ja sie nie czepiam, ale dajcie tutaj jakiś link do jakiejś wiarygodnej informacji bo aż nie chce mi się wierzyć ze taka huta pada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:48 Tu masz linka z gazety "Gwarek": www.gwarek.com.pl/zasoby/zregionu.html Odpowiedz Link Zgłoś
adziura Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 11.07.05, 12:51 Gość portalu: marian napisał(a): > Tu masz linka z gazety "Gwarek": www.gwarek.com.pl/zasoby/zregionu.html No ale tam nie ma niczego takiego. A upadłość nie świadczy jeszcze o tym, że zwolnią pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prac7 Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 21.07.05, 09:18 zle się dzieje w państwie polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia z Lublińca Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: 80.51.222.* 08.06.05, 15:10 To mają problem Odpowiedz Link Zgłoś
wikary_tg Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 28.06.05, 12:21 Ja jestem ciekawy jak można było pozwolić na to by tak niekompetentny człowiek jak dyrektor huty doprowadził świetnie prosperujące przedsiębiorstwo do stanu obecnego.Pytanie jaki miał w tym interes?I dlaczego nikt mu nie przeszkodził w jego niecnych planach.Gdzie są związki zakładowe,które podobno mają bronić ludzi a w Hucie są chłopcami na posyłki dyrektora Huty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: In Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: 83.16.127.* 28.06.05, 14:56 Jeśli dyrektor nazywa się Utracki - to dlaczego się dziwisz, że huta upadła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macie rację Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 19:58 Macie państwo rację jeśli chodzi wpisy na temat upałdości huty; w zakładzie panuje zmordyzm , większość ludzi dba o swój prywatny interes , nie ma żadnej współpracy pomiedzy ludzmi ,a potem jest zdziwienie dlaczego jest taka zła sytuacja ekonomiczna huty!!!!!!! ........... W sumie jak mąja w/w tak robić to niech zlikwidują fizycznie zakład i posadzą las to bedzie najlepsze rozwązanie i więcej będzie z tego pożytku. Przesyłam pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NSZZ Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.gwiazda.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:15 To NSZZ Swionskowa zadecydowało kilka lat temu o tym kto zarządza Hutą i zadecydowała o jej upadku między innymi,pamiętacie odwołanie Zarządu , który nie odpowiadał TKM-owi/tera k... my/. Ale spólki około Huty miały sie dobrze bo przechwyciły majatek Huty np socjalny i Domy wczasowe sielanka, dofinansowanie a kabza dla spółki no nie tak Panie Janku J.ze swoimi fanaberiami z nowowschodzącymi notablami i czarną wielbicielką z wzajemnością z okolic Świerklanca, ile imprez i nocy a kursów i szkoleń a i tak ciemność widze przed wami.Wszystkie te pociągnięcia to bzdety nic nie mające wspólnego z rozwojem, ustalaniem przyszłości, taczki są potrzebne i zorganizowane działanie żeby ten zorganizowany marazm odwrócić i żyć godnie bez pomiatania jak było powiedziane postulatach sierpniowych, 25 lat temu o zgrozo , ale nam uwiliście gniazdko ale muszę z całą mocą stwierdzić za naszą pomocą bo wybieramy ludzi ,którzy się do tego nie nadają i twardo ich nie kontrolujemy w imię naszych spraw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:51 naprawdę? masz jakąś wielbicielkę? i to z wzajemnością, panie Janku? Pan wybrałeś dyrektora? Pan pożarłeś majątek huty? no... be... ty brzydalu...hmmm... ktoś cię chyba nie lubi... ktoś od starych postulatów?(?) ale za to poczuwający się do współodpowiedzialności. Może oponent chce ci pomóc? Pozdro P.S. Co to "NSZZ Swionskowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: 80.51.222.* 13.07.05, 12:03 A w sumie to po co ta huta? Tylko powietrze zatruwa! Odpowiedz Link Zgłoś
adziura Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 13.07.05, 12:55 Gość portalu: Alina napisał(a): > A w sumie to po co ta huta? Tylko powietrze zatruwa! Cynk i Ołów to przydatne metale. Jakby nie było huty to trzeba by było importować... A to kosztuje :) pl.wikipedia.org/wiki/Cynk pl.wikipedia.org/wiki/Ołów No i daje pracę. Czyli nie tylko zatruwa (to robi przy okazji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:22 Ręce opadaja! Po pierwsze to już nie zatruwa w wyższym stopniu, niż inne zakłady, jest to jedyna (przynajmniej taka duża)huta cynku w Polsce. Zbyt to oni mają nieprzeciętny...problemem jest zarząd, który w upadłości zakładu szuka własnego interesu... Po drugie jest to zakład, który daje zatrudnienie masie ludzi...ale kogo dziś obchodzi byt drugiego człowieka...no chyba, że jego dobro jest w Twoim interesie.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr ekonomii Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:30 A wiecie mili internauci na czym polega cykl koniunkturalny, wpływ wahań kursowych na przychody z działalności, niedoinwestowanie ze strony Skarbu Państwa, przerost zatrudnienia i niska wydajność pracy spowodowane gangreną w postaci związków zawodowych? To wszystko ma miejsce w przypadku takich zakładów państwowych jak kopalnie, huty i wlasnie ta huta cynku miasteczku Polecam: Milewski "Podstawy makroekonomii dla studentów" lub zwykły podręcznik z podstaw przedsiębiorczości dla liceum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr ekonomii Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:31 -------------------------------------------------------------------------------- A wiecie mili internauci na czym polega cykl koniunkturalny, wpływ wahań kursowych na przychody z działalności, niedoinwestowanie ze strony Skarbu Państwa, przerost zatrudnienia i niska wydajność pracy spowodowane gangreną w postaci związków zawodowych? To wszystko ma miejsce w przypadku takich zakładów państwowych jak kopalnie, huty i wlasnie ta huta cynku miasteczku Polecam: Milewski "Podstawy makroekonomii dla studentów" lub zwykły podręcznik z podstaw przedsiębiorczości dla liceum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:02 ja bym panie doktorze nie fantazjował dlatego że pan jest jednak teoretykiem z kredą przy tablicy bez doświadczenia w prowadzeniu firmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do dr ekonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:46 wiemy... daruj Pan sobie ten ton, bo widać wyraźnie, że nie stało tej Twojej wiedzy do korekty działalności w obliczu zmian rynku... książka to jedno a jakość pracy dużych zespołów ludzi, koszt utrzymania majątku, cykle produkcyjne, ceny surowców i produktów, windykowalność należności no i palec właścicielski to zupełnie inna melodia... dr ekonomii... hmmm... trochę więcej pokory, panie Teoretyczny... dziś tytuł "dr" nie robi większego wrażenia, mamy dużo wykształconych kadr ( co prawda najwięcej w sektorze marketingu)ale gospodarkę tworzą praktycy, często słabiej przygotowani teoretycznie, aczkolwiek czujący tętno organizmu jakim jest zakład produkcyjny, w przeciwnym razie mamy do czynienia z bankructwem... no i wtedy nie pozostaje nic innego, jak znaleźć jakieś usprawiedliwienie typu gangrena związkowa lub...rynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr ekonomii Re: do dr ekonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:42 mam dośw praktyczne, pracuje w wiodącej firmie konsultingowej w centrali w W- wie i zajmuję sie spółkami Skarbu Państwa; takie przypadki to dla mnie chleb powszedni JESLI FIRMA PANSTWOWA W POLSCE NIE PRODUKUJE/SPRZEDAJE "ŻYCIODAJNEGO" SUROWCA/PRODUKTU JAK GAZ (PGNiG), ROPA (ORLEN, RAF.GDANSKA) TO TRZEBA JA PRYWATYZOWAC (PGNIG WCHODZI WLASNIE NA GIELDE), A PO PRYWATYZACJI OKAZUJE SIE ZE PRYWATNY INWESTOR TNIE KOSZTY BO DZIAŁALNOŚC JEST NIEEFEKTYWNA EKONOMICZNIE I WTEDY MAMY ZWOLNIENIA GRUPOWE, SPRZEDAŻ NIERUCHOMOSCI FIRMY, ZWIĘKSZANIE CZASU PRACY ITP. WTEDY DOPIERO LUDZIE NARZEKAJĄ JAK TO JEST ŹLE I NIEUCZCIWIE! A TO PO PROSTU WYMOGI RYNKU DOSTOSOWUJĄ FIRMĘ DO SYTUACJI, PRYWATNY WLASCICIEL NIE MA CZASU I PIENIEDZY BY BAWIC SIE ZE ZWIAZKAMI I UTRZYMYWAC NIEEFEKTYWNYCH PRACOWNIKOW, TNIE KOSZTY I ZWIEKSZA WYDAJNOŚC PRACY. HUTA W CIAGU NAJBLIZSZYCH 5 LAT BEDZIE PEWNIE SPRYWATYZOWANA WIEC WAS DRODZY PAŃSTWO OŚWIECI GDY ZWOLNIONYCH ZOSTANIE 200-300 PRACOWNIKOW! Odpowiedz Link Zgłoś
utopiec Re: do dr ekonomii 25.08.05, 15:54 ja nie jestem doktorem ekonomii i może dlatego zainteresowało mnie stwierdzenie pewnego znanego człowieka: RENTOWNOŚĆ WE WSPÓŁSZCZESNYCH PRZEDZIĘBIORSTWACH JEST ROZUMIANA JAKO SZYBKIE DOPROWADZENIE DO RENTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 06:31 Ja się tylko dziwię jak można było przed laty dopuścić do kierowania hutą Utrackiego? Przecież ten facet zarżnął wcześniej w Strzybicy Zamet! No ale jak przychodził to wszyscy pracownicy się cieszyli. No to teraz masz babo placek! Odpowiedz Link Zgłoś
jardo Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 21.08.05, 09:12 A ja tam uważam (nie negując innych przyczyn) że to Mittal tutaj macza paluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.vcn.bc.ca 24.08.05, 05:48 Ta huta od poczatku swego istnienia byla przedsiewzieciem malo rentownym. Otrzymywanie cynku z tak ubogiej rudy wymagalo zbyt duzych nakladow energii, co pociagalo za soba koszty. Nawet najlepszy dyrektor nic z tym nie mogl zrobic. Tak wiec mysle ze facet robil co mogl, ale to upadek tego zakladu byl tylko kwestia czasu. Pytanie jest natomiast jak wykorzystac obiekty po hucie? To przeciez olbrzymi teren. Mysle ze zle by bylo aby zostaly rozebrane. Tam moznaby cos produkowac. Moze ktos ma jakies pomysly? Przeciez ci ludzie teraz beda bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pw63 Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 10:44 SAMOBRONA przejmie władze to zrobi porządek Odpowiedz Link Zgłoś
utopiec Re: HUTA CYNKU - upadlosc!!! 21.08.05, 11:32 Niech zacznie od siebie te porządki. Odpowiedz Link Zgłoś