20.03.06, 23:43
Płacimy w paliwie podatek drogowy, więc kasa powinna teoretycznie iść na
drogi, prawda ?!
A tu z roku na rok nasze tarnogórskie ulice zmieniają się w.... no sam nie
wiem jak można nazwać tę ruinę, kto będzie płacił za remonty zwieszeń w
samochodach ?
Przecież ci z nas co są zmotoryzowani wiedzą ile kosztuje taki remoncik
zawieszenia.... zgroza.
czy nie ma rady na stan naszych ulic, mi ręce opadają....
Obserwuj wątek
    • pointowski Re: Drogi.... 21.03.06, 00:15
      rada jest - remonty - ale jak widac to po tarnogorskich nawierzchniach - remont
      remontem a droga po 3-4 miesiacach zimowych wyglada gorzej niz przed remontem
      takze... moze zostanmy przy kostce brukowej ktora jest jeszcze najbardziej
      jezdna (np karola miarki) bo jakos te "nowoczesne" technologie stosowane na
      tarnogorskich drogach nie zdaja egzaminu a kosztuja majatek...
      • Gość: podatnik Re: Drogi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:00
        To temat rzeka i co roku wylewa zawsze na wiosne choc i latem drogi są okropne
        bo dziwne te dorazne lepienie.Jedne dziury lepią a obok inna pozostaje ,
        przypomina mi to jakby "hybił - trafił" w totku.Ciekawe czy jest gdzieś w necie
        dostępna informacja o planach remontu dróg miejskich i powiatowych oraz tych
        wojewódzkich , które biegną w naszym powiecie.Nie mogę zrozumieć polityki która
        nie wykorzystuje kolei do przewozów a pozwala Tirom wozić kilkudziesięcio
        tonowe ładunki po drogach budowanych kiedyś z myślą o ruchu
        osobowym.Politycznie jesteśmy w UE i na tym się kończy bo nigdzie nie ma takiej
        polityki gospodarczej jak u nas.
        • Gość: heban Re: Drogi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:32
          Drogi to zupełny dramat - mam czasami wrażenie że działalnośc Zarządu Dróg
          Publicznych sponsoruje po cichu diler samochodów terenowych. W temacie remontów
          i budowy jestem zupełnym laikiem, ale czasami gdy jest się na boku widac nie
          tylko drzewa ale cały las! Po pierwsze: jaki sens ma kładzenie kolejnej "
          cieniutkiej" podkładki asfaltu którą zaraz wypłucze deszcz? Jedyna droga którą
          w Tarn- Gó. sie da jeździć jest nowy odcinek Obwodnicy gdzie przed położeniem
          asfaltu wybrano spory kawałek podłoża! A może tak naprawdę winny jest
          idiotyczny system zamówień publicznych gdzie jedynym albo decydującym
          czynnikiem wyboru jest cena usługi! Dlatego przetargiwygrywają partacze którzy
          jednak dają tak denne ceny usług że potem minus 5 stopni C jest klęską
          żywiołową.
        • loggic Re: Drogi.... 22.03.06, 12:08
          Witam cię podatniku!
          Niektóre wojewódzkie zarządy dróg udostępniają informację o planach najbliższych
          remontów.
          Ale jeśli nie ma to... niech pan do nich dzwoni!
          Może mały opieprz im zaburzy dzień i zepsuje nastrój "kawusi i ciasteczka".
          Osobiście dzwoniłem nie raz i nie pozwalałem się spławić. Może to niewiele, ale
          na nic więcej nie mam czasu.
          Można oczywiście zmontować z tego jakiś materiał wg. schematu:
          droga robiona na jesień->zepsuta przez zimę->remontowana na wiosnę za pieniądze
          podatnika a nie w ramach gwarancji.

L.
    • loggic Re: Drogi.... 22.03.06, 12:11
      red_erik napisał:

> Płacimy w paliwie podatek drogowy, więc kasa powinna teoretycznie iść na
      > drogi, prawda ?!

Teoretycznie, ale oficjalnie jest powiedziane że idzie do budżetu.
      Z podatku drogowego tylko 15% idzie na drogi!
      W dodatku regiony (województwa) oceniane są pod względem jakości dróg i ta które
      mają drogi najlepszej jakości dostają najmniej pieniędzy! Oczywiście w średniej
      krajowej nasze województwo ma drogi z tych lepszych...

L.
    • Gość: fanT_G Re: Drogi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 14:37
      forum.tarnogorskie.pl/viewtopic.php?t=24
      • red_erik Re: Drogi.... 22.03.06, 15:41
        Ręce opadają, dziś wracałem z roboty autem... istny koszmar, nie wiem ile to
        auto wytrzyma po tych drogach...
        a jeżeli chodzi o podatek to nie interesuje mnie ile idzie na drogi i ile do
        kasy państwa, fakt jest taki że te drogi to katastrofa, jak my chcemy ściągnąć
        tu zagranicznych inwestorów, aby poprawić sytuacje gospodarczą skoro oni do nas
        nie dojadą :)
        • Gość: trabi Re: Drogi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:50
          I o to chodzi żeby nie dojechali bo to wstyd pokazywać taki syf.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka