loggy_ 13.06.03, 08:32 PKM Gliwice wychodza z KZK GOP. Taka decyzje podjeli radni Gliwic! Co to oznacza dla mieszkancow TG, szczegolnie tych podrozujacych na trasie TG - Gliwice (np. studentow)? Czy KZK GOP sie rozpadnie? L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 13.06.03, 12:02 oznacza to mniej wiecej tyle, co dla tyszan jezdzacych do katowic nie dziwie sie tabor maja przyzwoity, sa w gorszej sytuacji jesli chodzi o przetargi, no i dostawali mniejsze stawki za km chwalili sie, ze komunikacja u nich funkcjonuje dobrze, wiec chyba w ostatecznym rachnku bedzie to dla nich bardziej oplacalne Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 13.06.03, 15:31 gliwice romansuja z zabrzem, bytomiem i ruda sl to mocny argument nie tyle do samodzielnosci, co do ewentualnych pertraktacji o kase ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 13.06.03, 22:04 No to powstanie coś na wzór MZKP Tarnowskie Góry ? Kilka związków zrzeszające po kilka gmin udziałowców ? Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 16.06.03, 08:02 Ciekawe jak bedzie z biletami w takim tworze. Czy beda autonomiczne jak w Tychach czy wspolna jak w MZKP. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 16.06.03, 08:44 Przy tej ilości przewożników marzeniem byłoby rozwiązanie amerykańkie(wejście przednimi drzwiami i zapłata u kierowcy do puszki).Ale co z biletami miesięcznymi ? Wtedy autobusy powinny tak często jeżdzić by nie było tłoku. Ale to tylko moja sugestia,sam doprawdy nie wiem co z biletami ? Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 16.06.03, 08:59 A ja znowu swoje - wpuscic prywatnych przewoznikow na trasy!!! Reszte rozwiaze rynek. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 16.06.03, 12:59 Ja też jestem za prywatnym transportem,tylko zostanie problem własności dworców,przystanków.Owszem prywatny skonsolidowany przynajmniej żeby jakiś rozkład jazdy był,a nie wszystko na hurra ! No mogłoby dojśc do tego że np.po godz 21 będą nie jeżdzić bo nie będzie obłożenia na danej linii.Jeszcze można spotkać prywatne busy podbierające ludzi z przystanków PKM.Nawet dzieje się tak w komunikacji międzymiastowej PKS(byłem świadkiem jak w Bytomiu na 5 minut przed przyjazdem autobusu z Gliwic do Zakopanego busik zabierał chętnych twierdząc że kursowy nie już wolnych miejsc.Okazało se że jechał Neoplan i miejsca były). Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 16.06.03, 14:05 Przystanki powinny byc miejskie. Co do prywaciarzy do Zakopanego, to moze beda szybciej, albo taniej zawiaza? L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 16.06.03, 18:41 To było akurat we wtorek po świętach wielkanocnych.Stan techniczny tego busa budził moje wątpliwości.Rozmowa była krótka --kasuję tyle PKS jestem szybciej nie mam postoju w Krakowie.Za 5 min przyjechał Neoplan było jeszcze ok 10 miejsc wolnych--" PKS Gliwice dla studentów i uczniów stosuje taryfę ulgową"-- taka tablica wisiała obok tablicy kierunkowej.Tak więc uczeń-pasażer skorzystał z ulgi,a dla tego autobusu nie było problemu z górkami koło Rabki.Tylko że podróz mogła trwać do godziny dłużej. Ostatnio słyszałem że wojewoda chciał połączyć beskidzkie PKSy,ale dyrekcje nie zgodziły się twierdząc że nie przynoszą strat(są na zero) więc mariaż odłożono. Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 17.06.03, 08:16 No wiec sam widzisz ze byl zysk tej jednej godziny. Pozostaje pytanie o uczciwosc przewoznika ktory naginal fakty twierdzac ze w PKSie nie bedzie miejsca. No i komfortu podrozy. Ale to juz zalezy od wyboru pasazera. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Rozpad KZK GOP? IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 16:19 loggy_ napisał: > A ja znowu swoje - wpuscic prywatnych przewoznikow na > trasy!!! > Reszte rozwiaze rynek. > L. > Ciekawe tylko, jak w takim przypadku rozwiązać kwestię biletów. Kupować u kierowcy? Co z biletami miesięcznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 17.06.03, 08:14 Gość portalu: Karol napisał(a): > > A ja znowu swoje - wpuscic prywatnych przewoznikow na > > trasy!!! > > Reszte rozwiaze rynek. > > L. > > > > Ciekawe tylko, jak w takim przypadku rozwiązać kwestię biletów. Kupować u kiero > wcy? Co z biletami miesięcznymi? A chociazby i karty chipowe z iloscia impulsow jak na wyciagach narciarskich. Mysle ze rynek to wyreguluje optymalnie. A co do miesiecznych to dlaczego kilku przewoznikow mialoby sie nie dogadac i takich nie wprowadzic? Dostaja kase na poczatku miesiaca placana z gory wiec powinni byc zadowoleni. A przy rozwiazaniu z kartami chipowymi byloby wiadomo kto ilu pasazerow przewiozl, wiec wiadomo jak podzielic zyski. Albo np. na karcie chipowej mialbys zapisana pule np. 40 zlotych. Wybierajac przewoznika decydowal bys sie na odpowiednia taryfe i pula obnizalaby sie automatycznie az do zera. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Rozpad KZK GOP? IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 17:56 > A chociazby i karty chipowe z iloscia impulsow jak na > wyciagach narciarskich. Mysle ze rynek to wyreguluje > optymalnie. A co do miesiecznych to dlaczego kilku > przewoznikow mialoby sie nie dogadac i takich nie > wprowadzic? Dostaja kase na poczatku miesiaca placana z > gory wiec powinni byc zadowoleni. A przy rozwiazaniu z > kartami chipowymi byloby wiadomo kto ilu pasazerow > przewiozl, wiec wiadomo jak podzielic zyski. > Albo np. na karcie chipowej mialbys zapisana pule np. 40 > zlotych. Wybierajac przewoznika decydowal bys sie na > odpowiednia taryfe i pula obnizalaby sie automatycznie az do > zera. > L. > Teoretycznie wszystko brzmi pięknie, ale kto uwierzy, że takie coś mogłoby się powieść w Tarnowskich Górach? Bo ja nie wierzę. Wystarczy przypomnieć sobie, jakie zamieszanie było podczas wprowadzania kart chipowych w służbie zdrowia (chodzio mi szczególnie o obsługę systemu: czytniki, oprogramowanie, sprzęt...) No i czy rzeczywiście tylu prywaciarzy rzuci się na rynek i w dodatku jeszcze będzie się potrafiło dogadać co do miesięcznych... Przykładem też może być próba zmniejszenia monopolu TPSA na rynku telekomunikacyjnym (prefiks). Jest problem z kartami do automatów, z rozliczaniem się za usługi, są niesmaczne zagrywki konkurentów... Pomysł dobry, ale moim zdaniem niemożliwy aktualnie do wprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 20.06.03, 08:09 Gość portalu: Karol napisał(a): > Teoretycznie wszystko brzmi pięknie, ale kto uwierzy, że takie coś mogłoby się > powieść w Tarnowskich Górach? Bo ja nie wierzę. Wystarczy przypomnieć sobie, ja > kie zamieszanie było podczas wprowadzania kart chipowych w służbie zdrowia (cho > dzio mi szczególnie o obsługę systemu: czytniki, oprogramowanie, sprzęt...) No > i czy rzeczywiście tylu prywaciarzy rzuci się na rynek i w dodatku jeszcze będz > ie się potrafiło dogadać co do miesięcznych... > Przykładem też może być próba zmniejszenia monopolu TPSA na rynku telekomunikac > yjnym (prefiks). Jest problem z kartami do automatów, z rozliczaniem się za usł > ugi, są niesmaczne zagrywki konkurentów... > Pomysł dobry, ale moim zdaniem niemożliwy aktualnie do wprowadzenia. Jesli "tylu prywaciarzy rzuci sie na rynek" to moze sie okazac, ze kupowanie biletow na przejazdy wyjdzie cie taniej niz dzisiejszy miesieczny! Natomiast co do ew. wejscia techniki, to jesli taka bedzie potrzeba rynku (prywatnego - bez monopoli!!!) to nikt tego nie powstrzyma. I to bedzie spontaniczna, zupelnie naturalna konsekwencja. L. PS. wprowadzenie miedzymiastowych obnizylo koszty tych polaczen. utrudnieniem moze byc koniecznosc wyboru prefixu, ale mozna sobie zamowic domyslne wybieranie 1033. Ogolnie efekt byl pozytywny, ale.... ale i tak nie mamy do czynienia z idealnym rozwiazaniem, a jedynie niesmiala proba... Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 27.06.03, 00:05 loggy_ napisał: > > Jesli "tylu prywaciarzy rzuci sie na rynek" to moze sie > okazac, ze kupowanie biletow na przejazdy wyjdzie cie taniej > niz dzisiejszy miesieczny! Natomiast co do ew. wejscia > techniki, to jesli taka bedzie potrzeba rynku (prywatnego - > bez monopoli!!!) to nikt tego nie powstrzyma. I to bedzie > spontaniczna, zupelnie naturalna konsekwencja. > L. > zbyt wierzysz w rynek i jego mechanizmy, jesli cos przynosi dochod, jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza, jest konkurencja (uczciwa) - wtedy sens maja dostosowania rynkowe itp. zastano sie ile linii i kursow nigdy nie bedzie oplacalnych ? jakie tlumy jezdza codziennie np. autobusem linii nr. 19 a ilu prywaciazy probuje cos uszczknac z tego ? jeden i nie wiem czy jeszcze jezdzi ... oblozone bybly by tylko te, na ktorych da sie zarobic Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 27.06.03, 08:35 yasny napisał: > zbyt wierzysz w rynek i jego mechanizmy, > jesli cos przynosi dochod, jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza, jest konkurencj > a (uczciwa) - wtedy sens maja dostosowania rynkowe itp. Oczywiscie ze musi byc uczciwa konkurencja (czyt. bez koncesji rozdawanych po kolesiowsku itp.) > zastano sie ile linii i kursow nigdy nie bedzie oplacalnych ? > jakie tlumy jezdza codziennie np. autobusem linii nr. 19 a ilu prywaciazy probu > je cos uszczknac z tego ? jeden i nie wiem czy jeszcze jezdzi ... > oblozone bybly by tylko te, na ktorych da sie zarobic Moze to troche uproszczenie z mojej strony, ale oczywiscie zakladam ze liberalizacja pojdzie we wszystkich aspektach zycia ekonomiczno-gospodarczego. Linie mniej oplacalne moga miec wieksze ceny przewozow. Ponadto przy przynawianu koncesji moga byc (jasno okreslone) wymogi jakie musi spelniac przewoznik (typu: organizacja przewozow miedzy X i Y) Kapitalistycznych rozwiazan jest sporo, a kazde lepsze od tego co mamy obecnie. L. Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 27.06.03, 14:27 loggy_ napisał: > Oczywiscie ze musi byc uczciwa konkurencja (czyt. bez > koncesji rozdawanych po kolesiowsku itp.) i znow wszystko zatrzymuje sie w miejscu podejmowania decyzji - idealna sytuacja do powstawania niejasnych sytuacji, podejrzen jeszcze jeden urzad rozdajacy zlecenia > Linie mniej oplacalne moga miec wieksze ceny przewozow. wieksze ceny raczej nie sa dobrym rozwiazaniem; mam na mysli rowniez linie nieoplacalne; tam tez ktos musi jezdzic, a przeciez firma przewozowa to nie caritas Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 16.06.03, 23:34 loggy_ napisał: > A ja znowu swoje - wpuscic prywatnych przewoznikow na > trasy!!! > Reszte rozwiaze rynek. niestety, mysle ze nie rozwiaze prywatni jezdza np. zawsze przed linia 32 zabrze-gliwice jedzie prywatny autobus (przynajmniej w godzinach porannnych i popoludniowych) stan tych autobusow to koszmar (jakies stare autosany i ikarusy wycieczkowe z odzysku) maja nawet troche klientow; ale mnostwo ludzi jezdzi z przesiadkami (no a miesiczny w tym przypadku odpada) Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 17.06.03, 08:10 Rynek takich wyeliminuje na korzysc tych z przyzwoitym taborem i rozsadnymi rozwiazaniami kwestii biletow.. A co do miesiecznych, to dlaczego kilku przewoznikow ma sie nie dogadac? Im tez to jest na reke, ze forse dostaja z gory na poczatku miesiaca!!!! L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 16.06.03, 13:31 Zapomniałem dodać że powinien też być rozwiązany problem numeracji lini.Tychy mają linię np.linię nr 1(wiemy że taką linię mamy w T.Górach)Część numerów pozostało z WPK np.4,75,82 itd.Co było gdyby tyska jedynka(zamiast czwórki) dojeżdzała do Katowic, z Jaworzna też jedynka a zamiast naszej piątki też byłaby jedynka z T.Gór no to czeski film w Katowicach. Następny problem to ulgi dla młodzieży uczącej się i emerytów.Nie sądzę by prywaciarz stosował je, gdyby nie miał zwrotu.Niektóre oddziały PKS nie stosują żadnych ulg bo państwo nie zwraca im za te przejazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gwahir Re: Rozpad KZK GOP? 16.06.03, 13:50 Kilka spraw wyjaśnienia. 1. Nalezy odróżnić organizowanie przewozów ludności (tym zajmuje się KZK GOP) od wykonywania tych usług (czyli przewożników, PKM Gliwice, Bytom Katowice itp) 2. Gliwice występują z KZK GOP dlatego iż chcą by wszystkie przewozy zlecane przez KZK GOP rozstrzygane były w drodze przetargów (czyli poprzez wybranie najlepszej oferty) a nie poprzez zlecenie z wolnej ręki (jak chciały np PKM Katowice czy Sosnowiec, ale także intersuje ich oprócz ceny za bilet co jeździ po ich drogach i w jakich godzinach, 3. KZK GOP nie interesuje jakość przewozów czy stan taboru (np normy spalania) ale cena za tzw wozokilometr i tylko tyle, 4. Czy będzie to miało skutki dla mieszkańców TG - bezpośrednio nie ale pośrednio tak, ponieważ choć usługę przewozowa do Gliwic pełni (o ile się nie myle PKM Bytom) to Gliwice oprócz Katowic najwięcej płacą do KKK GOP więc po części utrzymuje także ta linię, więc w ramach oszczędności będą musiały likwidować część autobusów. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 17.06.03, 08:18 Czy z tego wynika z PKM Gliwice ma zamiar sam organizowac przewozy (wyreczajac KZK GOP)? L. Odpowiedz Link Zgłoś
gwahir Re: Rozpad KZK GOP? 17.06.03, 08:41 Z tego co wiem to Gliwice (jako miasto) będzie organizowało własną organizacje (samo lub razem z innymi miastami, które będą chciały wystapić z KZK GOP). Jednym z przewoźników będzie PKM Gliwice. A dlaczego tak: bo istnieje naturalna sprzeczność interesów - organizatora rynku (miasta) które chce wydać jak najmniej pieniędzy a przewożnikiem (spółka PKM) która z kolei chce dostać ja najwięcej pieniędzy. Z tego co wiem Gliwice, chcą w przyszłym roku sprzedać PKM Gliwice czyli sprywatyzować - przyjeły założenie jedna spółka na rok do prywatyzacji. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: PKM Bytom? 17.06.03, 09:52 Dzisiaj o wystapieniu z KZK GOP maja zadecydowac radni Bytomia.... Czyli jednak rozpad? L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr scott Re: PKM Bytom? IP: *.tg.akk.net.pl 20.06.03, 22:58 loggy_ napisał: > Dzisiaj o wystapieniu z KZK GOP maja zadecydowac radni > Bytomia.... > Czyli jednak rozpad? > L. > ciekawe jak bedzie z biletami...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr scott Re: Rozpad KZK GOP? IP: *.tg.akk.net.pl 20.06.03, 22:55 loggy_ napisał: > PKM Gliwice wychodza z KZK GOP. Taka decyzje podjeli > radni Gliwic! > Co to oznacza dla mieszkancow TG, szczegolnie tych > podrozujacych na trasie TG - Gliwice (np. studentow)? > Czy KZK GOP sie rozpadnie? > L. > linie 112 obsluguje MZKP TG linie 80 PKM Bytom ciekawe co bedzie sie dzialo z 80-ka....... ?;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 20.06.03, 23:56 albo zlikwiduja czesc kursow, albo bedzie dojezdzal do polowy trasy (patrz linia 158 - od 23.06 kursuje tylko do rokitnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr scott Re: Rozpad KZK GOP? IP: *.tg.akk.net.pl 21.06.03, 10:14 yasny napisał: > albo zlikwiduja czesc kursow, > albo bedzie dojezdzal do polowy trasy (patrz linia 158 - od 23.06 kursuje tylko > do rokitnicy) > > jakos to bedzie, przeciez nie moze byc tak, ze autobus bedzie kursowal do granicy miasta......... Odpowiedz Link Zgłoś
yasny Re: Rozpad KZK GOP? 21.06.03, 15:36 Gość portalu: dr scott napisał(a): > jakos to bedzie, przeciez nie moze byc tak, ze autobus bedzie kursowal do > granicy miasta......... moze i nie, ale jakby zniknelo polowe kursow, to bym sie nie zdziwil .. Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Rozpad KZK GOP? 21.06.03, 22:11 nie martwcie sie prywaciarze szybko wyniuchaja taki popyt na rynku i busiki sie pojawia. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 26.06.03, 08:47 No i same Katowice myślą o wyłomie. No to rozpad jest nieuchronny,tylko kto będzie koordynował komunikacje miejską od Pyskowic do Jaworzna ? Może jakaś komórka w Urzędzie Marszałkowskim bez dodatkowych kosztów administracyjnych ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forman Re: Rozpad KZK GOP? IP: proxy / 192.168.3.* 26.06.03, 12:42 Chociażby rozkład jazdy,niedublowanie linii,obsługa małych sołectw(wiem Loggy że powiesz że to rynek sam to ureguluje), numeracja lini itp.A nie sądzę żeby znalazłaby się jedna prywatna firma co by obsługiwała cały GOP. Nie wyobrażam sobie żeby była wolna amerykanka w transporcie miejskim w naszej aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Rozpad KZK GOP? IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 16:22 loggy_ napisał: > A po co koordynowac? > L Po to, żeby np. w dni wolne od pracy 820 i 19 nie jeździły o tej samej porze co pół godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Katowice zostaja 01.07.03, 08:29 Jednak. Tak ustalila Rada Miejska Katowic. L. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Gliwice 07.07.03, 14:02 Prezydent Gliwic - Frankiewicz dyktuje warunki KZK. Jesli zostana spelnione, Gliwice zostana w KZK GOP. L. Odpowiedz Link Zgłoś
loggic Rybnik wprowadza bilety elektorniczne 29.07.03, 10:14 A wiec jednak mozna! www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1597773.html L. Odpowiedz Link Zgłoś