Gość: mieszko 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 15:28 pan utracki slabo rzadzi w parku wodnym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mieszko 2 Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 15:31 lepszym prezesem byl pan pyla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >>>>>>> Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.07, 16:25 A co, on gdzies leży, że nad nim mam myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 17:28 Chciałbym myśleć siedząc nad basenem(nie nad prezesem)że miła ta obniżka cen biletów dla mieszkańców Tarnowskich Gór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.07, 18:27 chyba niedługo zabraknie wody tak jak coraz mniej soli w solance , ciekawe jak z eksploatacją własnego ujęcia wody czy ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nort Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 19:22 Podobno ma być wprowadzony środek chemiczny,który będzie tworzył barwną plamę wokół sikających do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myślący Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.strong-pc.com 02.12.07, 20:03 Jedyne co nowe to tabliczki w stylu "uwaga ślisko". Część pryszniców zepsuta, w jaccuzzi nadal nie działa za dobrze jedno miejsce, do tego program dla VIPów za 400zł (sic!), przejazdy bryczką na rynek za ponad 100zł, jakieś dziwne zmiany na pierwszym piętrze... No niezbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewika Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 09:23 bryczki to fajna sprawa :) chętnie się przejadę w takiej bryczce z parku do np. miasta, czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama chora sprawa IP: *.stk.vectranet.pl 03.12.07, 15:54 dla mnie smutne jest to ze idac z dzieckiem na basen to trzeba zaplacic za dziecko i za siebie jak wiadomo ze i tak nie zostawi sie dziecka w brodziku i pojdzie sie poplywac dla mnie to droga impreza mam dwoje dzieci 4 i 6 nie dam rady isc z nimi sama wiec idziemy razem z mezem godzina z hakiem (bo ile czasu zejdzie nam na ubieranie suszenie...)kosztuje ok 50zl a czasem jeszcze cos dzieci chca do picia i co ??? tyle sie mowi o zdrowym aktywnym trybie zycia zeby zaszczepiac zamilowanie do sportu dzieciom ale kogo na to stac??? z tym fantem powinien cos zrobic... jakies karnety rodzinne przynajmniej dla tych dzieci ktore przychodza z rodzicami i musza byc pod ich opieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 23:49 Tarnogórzanie powinni płacić mniej.Tak jest np.w Zakopanem gdzie mieszkańcy nie płacą nic(lub mniej)za wejście do parku narodowego. Rozumiem,że utrzymanie basenu kosztuje,lecz większa ilość gości np.w godzinach kiedy baseny są pustawe zwiększyłaby dochody.Może ustalić zniżkę dla Tarnogórzan w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratownik Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 15:12 dlaczego studnia w ktorej podobno jest czysta woda nadwl jest niepodlaczona to jest skandal pan Utracki powinien ten fakt jak najszybciej wyjasnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: chora sprawa IP: 83.1.78.* 04.12.07, 16:34 Dla stalych bywalcow Parku Wodnego Pan Utracki wpadl na pomysl zeby z karnetu 380zł (na dwie osoby), dzwignac cene do 450 . Ponoc ma to poprawic stosunki pomiedzy klient-park wodny . Poprostu genialny pomysl. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratownik Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:46 to jest poczatek malpich ruchow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:20 masz racje ostatnio pan prezes robil za sw. Mikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 22:29 Lepiej robić cokolwiek,niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 20:46 prezes nawet Mikolaja kipsko zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: chora sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 23:42 A może on nie potrafi niczego dobrze zrobić,może lubi robić źle,niefachowo,byle jak. Może taka jego"uroda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modus-tg Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 14:42 Już raz napisałem co myślę o panu Utrackim a teraz poczytajcie co pisali dziennikarze- Cynk o srebrze Polecamy tę hutę uwadze min. Hausnera. Można tu znaleźć szmal na załatanie niejednej dziury. Huta Cynku Miasteczko Śląskie na dniach stanie się spółką akcyjną. Dyrektor zarządca automatycznie zostanie prezesem. Radę pracowniczą wyłanianą przez pracowników huty zastąpi rada nadzorcza mianowana przez ministra skarbu. Hutnicy zakładają się między sobą, po jakim czasie od wyboru członkowie tej nowej rady osiwieją. W hucie panuje zamordyzm. Na zewnątrz wycieka niewiele. Co nieco wynoszą ludzie, których dopadły zwolnienia grupowe. W Miasteczku Śląskim aż dudni od plot. Dyrektor huty ogłosił plan zwolnienia blisko setki ludzi w sierpniu zeszłego roku. Miesiąc później pękła główna księgowa. Powiedziała, że dłużej już nie może ukrywać, w jak bardzo złej sytuacji znajduje się zakład. Zapowiedziała, że skończy bilans, a potem zwiewa na emeryturę. Jej miejsce miała zająć zastępczyni. Gdy się o tym dowiedziała, zaraz się zwolniła. Mniej więcej od roku 2002 ceny cynku i ołowiu idą w górę. Huta Cynku Miasteczko Śląskie (HCM) powinna więc z miesiąca na miesiąc osiągać coraz lepsze wyniki. Tymczasem jest zgoła odwrotnie. Dyrektor zarządca huty, Roman Utracki, ocenia, że rok 2003 zamknie się stratą rzędu 10 mln zł. Do Najwyższej Izby Kontroli trafiło pismo z prośbą, by przyjrzeć się działaniom dyrektora zarządcy. Zawierało sugestie, które dokumenty należy zbadać. W skrócie: chodziło o sprzedaż i ustalanie cen na cynk, ołów, srebro i kwas siarkowy. Czyli o to, co znajduje się pod bezpośrednią kontrolą Utrackiego. Przyszłego prezesa. * * * Romana Utrackiego ściągnął do HCM jej poprzedni dyrektor Joachim Ganszyniec (ostatnio słynący na Śląsku z kupowania mieszkań wraz z lokatorami). Utracki został jego prawą ręką, a formalnie zastępcą do spraw ekonomicznych. Ganszyniec bezgranicznie mu ufał. Już w 1991 r. huta była gotowa do przekształcenia w spółkę akcyjną, ale Utracki przekonał swojego poprzednika, żeby wycofał komplet dokumentów, które w Warszawie czekały na akceptację rządu. Różnie ludziska gadają. Jedni uważają, że Utracki planował pucz, by opanować gabinet dyrektora. A pucz mógł się powieść tylko wówczas, gdy o mianowaniu szefa huty decydują pracownicy (w przedsiębiorstwie państwowym jest rada pracownicza), a nie jacyś nieznani ludzie nasłani przez Warszawę (w spółce akcyjnej jest rada nadzorcza). Ludziska plotkują też, że chodziło o kontrakt menedżerski, jaki dyrektorowi może dać rada pracownicza. Jeśli są w niej ludzie przychylni dyrektorowi, to dostaje kupę szmalu i taką pełnię władzy, o jakiej prezes spółki akcyjnej może pomarzyć. Co prawda, gdy Ganszyniec był dyrektorem i rozważał przejście ze zwykłej pensji na kontrakt menedżerski, to Utracki mu to odradził. Ale gdy sam był już dyrektorem, to kontrakt sobie załatwił. 30 tys. zł miesięcznie. Z puczem było tak. W sierpniu 1995 r. miał być nowy konkurs na stanowisko dyrektora. Joachim Ganszyniec był pewien wygranej. Nagle rada pracownicza uchwaliła, że kandydaci nie mogą być wiele starsi niż... Utracki. W każdym razie i Ganszyniec, i wszyscy wicedyrektorzy poza Utrackim okazali się zbyt starzy, by kandydować. Ganszyniec wpadł w szał. Ogłosił, że oto grubymi nićmi uszyto intrygę. Wtedy w szał wpadli hutnicy i w wyborach powszechnych odwołali radę pracowniczą. Wybrali nową, a ta anulowała decyzję poprzedniej rady. * * * Utrackiemu nic się nie stało. Poszedł do gabinetu Ganszyńca, rozpłakał się, padł na kolana, zapewnił o swojej lojalności. I przebaczenie dostał. Ganszyniec ubiegał się o ponowny wybór. W ostatnim dniu składania ofert ze zdziwieniem dowiedział się, że jednym z jego konkurentów jest... Utracki. Ale – jak opowiada Ganszyniec – ten znowu zapewnił go o swojej lojalności. Wytłumaczył, że startuje na wypadek, gdyby ktoś zupełnie inny wygrał z Ganszyńcem. On postara się być lepszy od tamtego. Jeśli zwycięży, natychmiast zrzeknie się stanowiska na rzecz pana dyrektora. Brzmi to komicznie, ale Ganszyniec twierdzi, że uwierzył. Wygrał oczywiście Utracki. Kilka dni później Ganszyniec zorganizował uroczystość pożegnalną dla załogi, a następnego dnia straż przemysłowa dostała rozkaz, aby byłego dyrektora nie wpuszczać na teren huty. Roman Utracki został dyrektorem pod koniec sierpnia 1995 r., a od marca 1996 miał kontrakt menedżerski. Samorząd pracowniczy zrzekł się praktycznie wszystkich swoich uprawnień. Odtąd Utracki rządzi sam. * * * Czasy Utrackiego to okres intensywnego zainteresowania hutą ze strony organizacji przestępczych. Jednym z produktów huty jest bowiem metal Dore’a, czyli stop ołowiu, srebra i złota. Przy każdej tonie srebra huta uzyskuje około 700 gramów złota. Ale złoto zostawmy. Zajmijmy się srebrem, którego ilości są gigantyczne. Na przykład od stycznia do września 2003 r. HCM wytopiła prawie 28 tysięcy kilogramówtego kruszcu. Ile srebra wykradziono z huty – tego nie sposób ustalić. Razu pewnego przez przypadek stwierdzono, że wśród srebrnych sztabek przygotowanych do sprzedaży, ileś wcale nie jest ze srebra. Wyglądały identycznie, miały podobną wagę. Dopiero analiza chemiczna wykazała, które są fałszywe. Srebro wyparowało. Nikogo wówczas nie złapano na gorącym uczynku. Afera wybuchła jesienią 2002 r. W sposób zagadkowy a znaczący spadła produkcja srebra. W istocie – nie spadła. Srebro było wykradane. Policja zatrzymała kilkadziesiąt osób, zarzuty postawiono blisko dwudziestu. U pasera znaleziono ponad tonę złomu zawierającego 50 proc. srebra. Okazało się, że zawiodły kamery, alarmy i inne zabezpieczenia stosowane w tej części huty, gdzie odzyskuje się drogocenne metale. Nie pomogło i to, że każda wykonywana tam czynność odbywała się pod okiem straży przemysłowej. Strażników rozpędzono na cztery wiatry i odtąd ochroną huty zajmuje się wynajęta firma. Utracki podkreśla, że to on poinformował policję. Ale nie usunął człowieka odpowiedzialnego za pracę straży przemysłowej. Wręcz przeciwnie. Facet jest dziś pełnomocnikiem dyrektora do spraw niejawnych i tajnych. * * * Metal Dore’a to towar poszukiwany. Utracki przyznał jednej firmie pierwszeństwo przy jego odbiorze. W praktyce ma ona monopol. Przetargu nie było. Do HCM zajeżdżali różni notable. Wśród nich także Jerzy H., były szef Prokuratury Okręgowej w Katowicach, który dziś ogląda świat zza krat. Piastując to zaszczytne stanowisko H. dorabiał sobie do pensji fingując darowizny dla prokuratury. Na prośbę pana prokuratora HCM kupiła (i przekazała) dwie kserokopiarki i materiały biurowe. Cała operacja polegała na tym, że prokurator H. pokazał faktury, a huta je opłaciła. Rzec by można – pan prokurator nadużył zaufania pana dyrektora. Z braku miejsca i z uwagi na złożoność materii nie warto się rozpisywać na temat handlu cynkiem albo kwasem siarkowym. Dyrektor zrobił mi długi wykład na ten temat. Zrodziło się we mnie przeświadczenie, że kwestie związane z tym, komu i za ile sprzedawano produkty huty, powinna zbadać niezależna instytucja. Byłoby to również w interesie dyrektora Utrackiego, któremu niektórzy moi rozmówcy stawiają poważne zarzuty. Na przykład, że HCM oferowała kwas siarkowy jednym odbiorcom po złotówce od tony, podczas gdy inni kupowali... 40 razy drożej. Do sprzedaży kwasu siarkowego HCM ma dopłacać nawet 15 mln zł rocznie! Od informatorów usłyszałem także, że HCM sprzedawała cynk poniżej najniższych cen światowych, tych obowiązujących na londyńskiej giełdzie. Z wyliczeń, które mi pokazano, wynikało, że różnica w cenie ołowiu i cynku sprzedawanego w Polsce i sprzedanego za granicą (dane za niecały rok 2003) sięga 9,5 mln zł. Różnice w cenie jednej tony cynku dla odbiorców krajowych sięgają nawet 70 dolarów. * * * Gdy Utracki wojował ze swoim poprzednikie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 16:43 Tylko jaki to ma wpływ na cenę godziny kąpieli tarnogórzanina? Nie widzę związku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 18:04 Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik HCM Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 18:22 jesteś chorym maniakiem który znowu się kryje za artykułem z "Nie".Może wykażesz więcej odwagi i się podpiszesz imieniem i nazwiskiem /prawdziwym/.A może to twój styl - pluc za zasłonki.Jeśli nie masz odwagi się ujawnic to jesteś mniej niż zero.Były kontrole NIK w hucie i co - nic.A że facet wylewał pijaków i złodzieji to dobrze.A może ty, to jeden z nich. Wiem jedno; bez tego faceta dzisiaj huty nie ma.Stało by się to najpóżniej w 2000 r. bez konsekwentnego unowocześnienia zakładu.Bez tego nie przetrwalibyśmy cen ok.700 - 800 usd/t. Ciekawe jak byś sprzedawał ten swój cynk raf.? Nie dał się wam manipulowac i dlatego nie możecie przeżyc.Ja temu człowiekowi zawsze podam rękę i mam do niego olbrzymi szacunek - on nie klękałby przed nikim.A ciebie skręca z .... . No właśnie z czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smzt Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:49 Popieram Cię kolego pracowniku HCM.Wiem że tak myślących jak Ty jest między nami więcej. Myślę że oszołomstwo się skończyło 21 pażdziernika.Nie chcemy takich co nie zrobili niczego a się mądrzą i plują. Co do parku wodnego to pożyjemy i zobaczymy .Wiem trochę o jego sytuacji na koniec poprzedniej kadencji - nie była różowa.W trawie piszczy że naopowiadano dużo głupot wg zasad propagandy sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 19:09 Jako wydawcy portalu Gazeta.pl nie przekazujemy, nie sprzedajemy i nie użyczamy zgromadzonych danych osobowych użytkowników innym osobom lub instytucjom, chyba że dzieje się to za wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika, lub też na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: co myslicie nad nowym prezesem parku wodnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:31 Myślałem,że rozmawiamy o kimś kto jest prezesem parku wodnego i konsekwencjach objęcia tego stanowiska przez w/w. Historie związane z hutą cynku niech sobie znajdą miejsce gdzie indziej. Miłośnicy huty niech się kąpią w zalewie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik... Re: do 23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 10:56 Posłuchaj bezczelny ignorancie!!! Mniemam że jesteś jednym z tych co Utracki za panowania w HCM wypierd..na zbity ryj! Daruj sobie swoje słodkie pierdzenie na temat hutników,bo nie możesz sobie nawet stanąć koło nich!!!!a nawet gdybyś stanął i przyznał sie kim jesteś,nikt by tobie nawet nogi nie podał. Ja do Utrackiego mam wiele...ale to inna bajka!natomiast nie pozwolę siebie obrażać,jestem hutnikiem i nie będzie mi jakiś tępy pajac mówił gdzie mam sie iść kąpać. Może napiszesz gdzie ty pracujesz i kto kogo wygryzł ze stanowiska? P.S. Co do twojego podpisu...23 Rozumiem że to iloraz twojej inteligencji bo nic nowego nie napisałeś a wkleić tekst z internetu potrafi 12 letnie dziecko,wiec nie ośmieszaj sie i nie siej zamętu. Jeśli chodzi o wspomniany przez ciebie zalew?po kiego grzyba gnasz w lato co niedziele w to miejsce? No chyba że masz tak delikatne dupsko które nie trawi najczystszego zbiornika wodnego w okolicy(poparte badaniami SANEPID),albo nie masz odwagi spojrzeć ludziom w oczy i tylko za pośrednictwem forum wylewasz swoje smutne żale...lecz sie chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: do 23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 18:08 Drogi hutniku. Przyznaję,że jestem kompletnym ignorantem w dziedzinie hutnictwa,jestem też może pajacem z ilorazem 23,ale lubię kąpiele w basenie a zalewu nie znoszę.Dlatego interesuje mnie prezes parku wodnego,a nie żale smutnych hutników oraz ich brudne nogi,których według ciebie nie podają byle komu. Zapraszam na baseny(woda w zalewie faktycznie teraz za zimna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal Re: do 23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 09:15 Eeee!czyścioch z nr.23 na czole!to jak powiadasz?brudne nogi?he he dobre!to jak? w domu nie masz prysznica i biegasz na basen sie umyć? Fee!już tam nie pójdę,Ty? a może ty masz bezpłatne bilety z MOPSU?nie masz kasy na wodę czy jak?bo jeśli przyznałeś ze z twoją inteligencją jest coś nie tak to proponuje GCR,tam fachowcy mają patrzenie na mniej rozgarniętych. Chylę czoła przed hutnikami,to ciężki chleb,a swoja drogą to pal gumę z tego forum,i kup se Tic Taci o ile zrozumiałeś aluzję. Pozdrówka dla Kasicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: do 23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 18:59 Nie widzę absolutnie powodów palenia gumy,tym powinieneś zająć się ty.Gratuluję orientacji w działaniach MOPSU,dobry Bóg sprawił,że nie muszę z niego korzystać,czego i tobie w nadchodzącym roku życzę. GCR zajmuje się rehabilitacją ludzi po wypadkach,tutaj kpina jest niesmaczna.żywię nadzieję,że zagalopowałeś się przypadkowo. Ja nadal będę preferował kąpiel w basenie,zalew pozostawiając miłośnikom brodzenia w żurze razem z pieskami,spoconymi menelami i bandą nietrzeźwych małolatów.(nadmieniam,że bywają tam też przyzwoici ludzie) W związku z powyższym nadal interesuje mnie obniżenie cen biletów do parku wodnego dla tarnogórzan(łącznie z hutnikami) Kończąc gratuluję ci ziomalu neandertalskiego dowcipu. Brrrrrrrrawo! Odpowiedz Link Zgłoś