milamala
22.08.16, 21:03
Czy osoba mniej majetna moze prosic o drozszy prezent, wiedzac, ze sama nie bedzie w stanie zrewanzowac sie podobnym?
Bylam w Polsce u rodziny. Przed przyjazdem pytalam siostre co mam kupic jej corce. Siostra wymienila dosc drogi prezent i zapytala co ona ma kupic mojej corce. Powiedzialam, ze moja corka ma wszystko.
Po przyjezdzie corka siostry zostala obdarowana zamowionym prezentem plus masa drobiazgow, a moja corka nie dostala nic. Rozplakala sie wiec sioistra na szybkiego kupowala jakies drobiazgi typu kredki,pisaki,malowanki.
Choc sprawa byla dosc jasna, pytalam o prezent do jej dziecka wiec otrzymalam odpowiedz, ona zapytala o prezent dla mojego i tez otrzymala odpowiedz, wiec nie powinnam sie czuc dziwnie, ale troche sie poczulam.
Nie bylo oczywiscie zadnych niesnaskow z tego powodu, ale zastanawiam sie czy osoba, ktora nie zostala zobligowania do kupowania prezentow dla dziecka siostry (wlasnie dlatego, ze znam jej sytuacje finansowa i nie chcialam ja obciazac czymkolwiek), powinna tak bezceremonialnie zamawiac drogi prezent dla wlasnego dziecka, pomimo, ze mnie bylo stac na ten prezent (choc i ja musze oszczedzac)?