18.06.17, 21:15
Na spotkanie po uczelni przyprowadziłam koleżankę Francuzkę. Podczas imprezy strasznie się nudziła, nie mając z kim podyskutować. Czułam się z tym wstrętnie. Czy wypada przyprowadzać znajomych cudzoziemców do ludzi których ten nie zna?
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: Impreza 18.06.17, 21:30
      Nie wypada przyprowadzać ludzi biernych i bez inicjatywy, narodowośc obojętna. Francuzi znani sa z tego że nawet jesli coś mówia po angielsku robią to niechętnie. jakoś nie dochodzi do nich że francuski zna mało kto. Panna przyszła na imprę do obcych ludzi bo jej ktos pistolet przystawił?Czego wlaściwie oczekiwała?A może Ty ja bezmyślnie zaprosiłaś wiedząc że nikt po francusku nie mówi a panna po angielskiemu nie bardzo?
    • jan.domin.krajewski Re: Impreza 18.06.17, 21:44
      Nietakt popełniłaś Ty. Cywilizowani ludzie savoir vivre, w tym nowa klasa średnia, znając przynajmniej 3 języki, w tym francuski, który historycznie jest językiem dyplomacji. Wstydziłbym się pojawić w towarzystwie, w którym ktokolwiek nie znałby tego języka.
      • aka10 Re: Impreza 18.06.17, 22:39
        Ja bym się natomiast wstydziła nie znać angielskiego.
      • milamala Re: Impreza 18.06.17, 23:32
        Nasza Trolinska (czy jak jej tam) chyba plec zmienila, a w kazdym razie nick. Czy to zgodne z sv?
        • baba67 Re: Impreza 19.06.17, 10:30
          Ale problem jest jak najbardziej realny, zatem brawo dla Trollinskiej za inwencję.
        • makinetka82 Re: Impreza 21.06.17, 20:50
          Tutyńska. ta persona mnie intryguje, ale przecież o niej pisać nie można, bo post zaraz zniknie , nawet jeśli się absolutnie nic obrazliwego nie napisało.
      • chris1970 Re: Impreza 19.06.17, 08:11
        Czy znajomość języka polskiego w stopniu komunikatywnym oraz dwóch języków w butach chyba upoważnia do nawiązywania kontaktów towarzyskich? Nie dyplomacją świat stoi. Czasem trzeba mieć interakcje na bazarku za rogiem, a tam już znajomość tych wymienionych języków jest najbardziej przydatna.
        Czy osoba o wykształceniu klasycznym, czyli znająca łacinę i starożytną grekę jest wykluczona z towarzystwa, tylko dlatego, że nie zna języka francuskiego?
    • aqua48 Re: Impreza 18.06.17, 22:12
      Jak najbardziej wypada przyprowadzać obcokrajowców do innych ludzi, jeśli obie strony się na to zgodzą, ale warto wcześniej upewnić się, że ktoś z nich zna język obcokrajowca, albo samemu zdecydować się na pełnienie roli tłumacza. Powinnaś była się zająć dziewczyną i tłumaczyć. Nie rozumiem dlaczego dopuściłaś do tego aby ta się nudziła?
    • koronka2012 Re: Impreza 19.06.17, 18:20
      Przyprowadzać "do ludzi, których ten nie zna" można, o ile znajomy cudzoziemiec jest zaproszony. Nawet jeśli mowa o luźnym spotkaniu na mieście i dołączeniu do towarzystwa, należałoby uprzedzić znajomych że zabiera się kogoś takiego i spytać co oni na to (być może wcale nie mają ochoty na prowadzenie small talków z obcymi ludźmi). Generalnie zabieranie gości z zagranicy ma sens wyłącznie wtedy, jeśli towarzystwo chce i potrafi się komunikować - inaczej wychodzi jak u ciebie.

Nietakt z twojej strony polega na tym, że jeśli już zdecydowałaś się na taki krok, to należało pełnić rolę tłumacza żeby nie dopuścić do takiej sytuacji.
      • aka10 Re: Impreza 19.06.17, 20:14
        koronka2012 napisała:

>
        > Nietakt z twojej strony polega na tym, że jeśli już zdecydowałaś się na taki kr
        > ok, to należało pełnić rolę tłumacza żeby nie dopuścić do takiej sytuacji.

Wg. mnie nalezalo sie zapytac, czy dziewczyna swobodnie rozmawia po angielsku, o ile Twoje towarzystwo znasz dobrze i wiesz, ze po angielsku mowi. Francuskiego nie mozna od ludzi wymagac, bo to obecnie zaden swiatowy jezyk. Przynajmniej nie wsrod mlodziezy.
        • koronka2012 Re: Impreza 19.06.17, 20:43
          aka10 napisała:

> Wg. mnie nalezalo sie zapytac, czy dziewczyna swobodnie rozmawia po angielsku,
          > o ile Twoje towarzystwo znasz dobrze i wiesz, ze po angielsku mowi. Francuskieg
          > o nie mozna od ludzi wymagac, bo to obecnie zaden swiatowy jezyk. Przynajmniej
          > nie wsrod mlodziezy.

No tak, ale powinno się zacząć od pytania w stronę znajomych, bo nawet jeśli Francuzka i reszta znają angielski, to nadal pozostaje otwarta kwestia czy mają w ogóle ochotę zabawiać zupełnie obcą osobę? Autorka pisze o imprezie, nie precyzując o jaką chodzi - czy to udział w masówce, czy kameralne spotkanie grona znajomych?

Czasy, kiedy obcokrajowiec stanowił atrakcję minęły. Być może znajomi woleliby swobodnie spędzać czas w swoim gronie a nie być zmuszonym okolicznościami do wymuszonej konwersacji.
        • aqua48 Re: Impreza 19.06.17, 21:28
          aka10 napisała:

>Francuskiego nie mozna od ludzi wymagac, bo to obecnie zaden swiatowy jezyk.

Jasne, tylko w 22 krajach jest językiem urzędowym, a posługuje się nim jedynie nieco ponad 201 milionów osób na pięciu kontynentach smile
          • aka10 Re: Impreza 20.06.17, 15:48
            aqua48 napisała:

> aka10 napisała:
            >
            > >Francuskiego nie mozna od ludzi wymagac, bo to obecnie zaden swiatowy jezy
            > k.
            >
            > Jasne, tylko w 22 krajach jest językiem urzędowym, a posługuje się nim jedynie
            > nieco ponad 201 milionów osób na pięciu kontynentach smile

Niech i bedzie. Nie jest jednak jezykiem powszechnie uzywanym do konwersacji na uczelniach, ani miedzy mlodzieza ani miedzy wykladowca a studentem z innego kraju. Ba, nawet cala wiodaca literatura uniwersytecka nie jest po francusku.
          • akle2 Re: Impreza 20.06.17, 21:14
            Chińskim posługuje się jakiś miliard, a hindi też pewnie jakiś kolejny miliard. Czy z tego powodu mam mieć kompleksy?
    • annthonka Re: Impreza 19.06.17, 20:23
      Jeżeli dopiero podczas imprezy okazało się, że koleżanka nie ma możliwości porozumienia się z nikim z towarzystwa to nie powinnaś jej była zostawiać samej, tylko przejąć rolę tłumacza, skoro to Ty ją ze sobą przyprowadziłaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka