Dodaj do ulubionych

8/9.02.08 w FN

06.02.08, 00:36
W ramach abonamentu B2 my dwoje oczywiście będziemy w sobotę, ale wszem i
wobec ośmielam się ten koncert polecać. Będzie II Koncert fortepianowy Brahmsa
(z Ohlssonem) i Święto wiosny (no, wiecie, czyje). Polecam natomiast ze
względu na osobę dyrygenta - Krzysztofa Urbańskiego, którego to miałem
przyjemność kiedyś tam w mieście na P. uczyć solfeżu... Znaczy raczej sam się
on był uczył, a ja próbowałem mu nie przeszkadzać. Zdolne chłopię wyrosło, a
niech go licho smile
Będziecie? Zapraszam i liczę na spotkanie smile
Obserwuj wątek
    • ania13 Re: 8/9.02.08 w FN 08.02.08, 23:24
      witam wszystkich!

niedawno wróciłam do domu po rzeczonym koncercie i jestem dość zmieszana (acha,
      nie rzeczonym, tylko piątkowym, bo mowa o sobotnim). Napiszcie coś, bo naprawdę
      jestem zmieszana, po prostu nie wiem co mam myśleć.... Proszę......
      • kanarek2 Re: 8/9.02.08 w FN 10.02.08, 00:31
        Po sobotnim bardzo jestem zadowolony
        • ania13 Re: 8/9.02.08 w FN 10.02.08, 09:35
          Dzięki, że ktoś napisałam wrażenia z koncertu. To może ja się podzielę, moimi.
          Jestem niestety ciągle rozdarta po tym koncercie. Zacznę od tego, że palce
          pogryzłam do krwi w czasie Strawińskiego, był świetny. KU po prostu rewelacyjny
          - nie tylko panował nad orkiestrą, ale po prostu trzymał ją w garści. Zachwycona
          jestem i nie odmówię sobie następnego koncertu z panem KU, bo to jest wielki
          człowiek. Wycisnął z orkiestry wszystko, do ostatniej kropli, ciekawe, czy
          orkiestra też tak to widzi.

Natomiast Brahms... I tu leży pogrzebany pies. Miałam wrażenie, że orkiestra
          rozmija się z solistą, że GO i KU chcieliby czegoś innego. Przyznaję się, mam
          skazę, moja mama uwielbia GO i trochę przez jej oczy patrzyłam (i słuchałam),
          ale co z tego, skoro mnie ten Brahms, przy którym niemal spazmów kiedyś
          dostawałam (chyba Szebanowa mnie kiedyś do takiego stanu doprowadziła), nie
          wziął? Były cudowne chwile, były takie piana, jakby się piasek przesypywał i
          były takie delikatne pasaże, jakby jedwab po klawiaturze przesuwał. Było też
          dramatycznie, ale jakby nieostro. Ale najbardziej brak mi było "całości".

I, proszę, poprawcie mnie, jeśli ktoś z Was był w piątek. Czy wydaje mi się
          tylko, czy fortepian w górnym rejestrze był naprawdę niedostrojony? I czy
          orkiestra naprawdę była nieco poniżej fortepianu?

Taka rozdarta jestem. Chyba za bardzo napaliłam się, chyba za dużo chciałam.
          Proszę, pomóżcie mi, napiszcie, że to mi się tylko wydawało i że słyszałam
          źle...Pomocy, błagam...
          • kanarek2 Re: 8/9.02.08 w FN 10.02.08, 23:39
            Aniu 13,
            jak analiza to analiza
    • kanarek2 22.02 - FN 22.02.08, 23:58
      ORKIESTRA SYMFONICZNA FILHARMONII NARODOWEJ
      Antoni WIT – dyrygent
      Jakub JAKOWICZ – skrzypce
      Antonín DVOŘÁK – Koncert skrzypcowy a-moll op. 53
      Dmitrij SZOSTAKOWICZ – V Symfonia d-moll op. 47

Bardzo poważnie polecam - Szostakowicz wypadł świetnie, Wit + filharmonicy w doskonałej formie.

k.
      • dr.ravic Re: 22.02 - FN 23.02.08, 08:54
        Czy mógłby ktoś z Was napisać, co grał skrzypek na bis? Kaprys
        Paganiniego może? Który?

pozdrawiam
        • kanarek2 Re: 22.02 - FN 23.02.08, 21:41
          Sam jestem ciekaw co to bylo. Ale dobrze że zagrał, Dworzak w moim odczuciu nie
          do konca oddawał umiejętności Jakowicza.
          A jak Twoje wrażenia z całości?
          Pozdrawiam,
          k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka