06.09.11, 10:22
Z tego co udało mi się dowiedzieć czynsz w tej inwestycji to 8PLN/m^2 netto. Nie ukrywam że sporo. Teraz pytanie dla zorientowanych kiedy można spodziewać zawiązania wspólnoty i zmiany firmy zarządzającej? Jako że rozglądam się za pierwszym własnym M brakuje mi takiej wiedzy.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wawe14 Re: czynsze 06.09.11, 20:34
      Wydaje mi sie, wspolnote mozemy zawiazac glosujac jako wlasciciele o powolanie czlonkow wspolnoty i chyba musza byc sprzedane wszystkie lokale mieszkalne. Dalej gdy jest juz wspolnota czlonkowie wspolnoty glosuja za odwolaniem pierwotnego administratora i wybiera nowego np: tanszego, ktory negocjuje koszty zwiazane z utrzymaniem nieruchomosci.
      Rowniez uwazam, ze czynsz 8 pln netto za m/2 jest bardzo wysoki -pytanie za co bedziemy w nim placic i jaka bedzie jakosc uslug.
      Wszystko wyjdzie w praniu:-)
      • areknwz Re: czynsze 12.09.11, 13:22
        wawe14 napisał:

> Wydaje mi sie, wspolnote mozemy zawiazac glosujac jako wlasciciele o powolanie
        > czlonkow wspolnoty i chyba musza byc sprzedane wszystkie lokale mieszkalne. Dal
        > ej gdy jest juz wspolnota czlonkowie wspolnoty glosuja za odwolaniem pierwotneg
        > o administratora i wybiera nowego np: tanszego, ktory negocjuje koszty zwiazane
        > z utrzymaniem nieruchomosci.
        > Rowniez uwazam, ze czynsz 8 pln netto za m/2 jest bardzo wysoki -pytanie za co
        > bedziemy w nim placic i jaka bedzie jakosc uslug.
        > Wszystko wyjdzie w praniu:-)

Do czynszy dochodzi jeszcze opłata za utrzymanie miejsca parkingowego, z tego co wiem możę się wahać od 50-100 PLN/miesiąc/miejsce.

Jest chyba tak jak piszesz wyżej. Wszystkie lokale muszą być sprzedane, wtedy wspólnota odwołuje dewelopera jako administratora i wybiera kogo tam chce, wedle gustu.
        • wawe14 Re: czynsze 12.09.11, 19:05
          Jezeli chodzi o miejsce garazowe to liczone jest dodatkowo stawka za udzial x ulamek czesci wspolnych, reasumujac cena czynszu +miejsce garazowe jest bardzo duza i koniecznie trzeba bedzie ja zmienic.
          • dim_ka81 Re: czynsze 13.09.11, 09:17
            Na ile ja wiem to plaćic za garaz będziemy musieli dopiero po podpisaniju aktu notarialnego na miejsce postojowe, a to będzie duzo póżnej nawet po roku (może więcej) od otrzymanija tytulu prawnego na samo mieszkanie.
          • areknwz Re: czynsze 13.09.11, 10:03
            wawe14 napisał:

> Jezeli chodzi o miejsce garazowe to liczone jest dodatkowo stawka za udzial x u
            > lamek czesci wspolnych, reasumujac cena czynszu +miejsce garazowe jest bardzo d
            > uza i koniecznie trzeba bedzie ja zmienic.

Nie jest znowu tak strasznie. Za budynek z recepcją, ochroną, placem zabaw, wideofonami, monitoringiem, parkingiem, klimatyzacją nie jest tak bardzo drogo nie przesadzajmy. Decydując się na mieszkanie w budynku o takim standardzie trzeba się liczyć z tym, że utrzymanie kosztuje i będzie wysokie.
            • wawe14 Re: czynsze 13.09.11, 18:23
              Nie zgodze sie, mieszkam kilometr dalej w podobnym standardzie i place 8 pln brutto a nie netto, rowniez nowa inwestycja tylko bez klimy.
              Moje mieszkanie klimy nie ma, zatem nie zamierzam za nia placic.
              Osoby, ktore maja klime beda placic dodatkowo za prad, utrzymanie i serwis instalacji.
              • krozy Re: czynsze 01.02.12, 09:12
                O to też dopytałam - mieszkania bez klimatyzacji nie mają jej wliczonej w czynsz
        • krozy Re: czynsze 01.02.12, 09:03
          Opłata za utrzymanie miejsca parkingowego jest w czynszu:) wczoraj o to pytałam (z resztą jaki sens miałoby kupowanie miesjca parkingowego i placenie za nie 100 zl miesiecznie - za tyle mozna wynając miejsce na płatnym parkingu;)

W kwestii wspólnoty - nie muszą być sprzedane wszystkie mieszkania, coś wkleję :

Wspólnota mieszkaniowa powstaje w każdym budynku mieszkalnym, w którym sprzedano (czyli wyodrębniono prawo własności) choć jeden lokal, przy czym wcale nie musi to być lokal mieszkalny (mogą to być lokale usługowe, sklepy, garaże itp.), a jego właścicielem nie musi być osoba fizyczna, ale również: skarb państwa, gmina, przedsiębiorstwo państwowe, spółdzielnia mieszkaniowa, spółka prawa handlowego itp.

Wspólnota mieszkaniowa powstaje jedynie w momencie kiedy wszystkie lokale wchodzące w skład określonej nieruchomości mają wyodrębnione prawo własności. Lokale te, a co za tym idzie, ich właściciele, wchodzą w skład wspólnoty. W sytuacji gdy choć jeden lokal w danej nieruchomości będzie funkcjonował na zasadzie prawa spółdzielczego do lokalu, pozostali właściciele swoich lokali nie tworzą wspólnoty mieszkaniowej.

W momencie zakupu nowego mieszkania od dewelopera, to on początkowo troszczy się o budynek. Ma to najczęściej zagwarantowane w umowie przedwstępnej sprzedaży mieszkania. To prosta sprawa, w ten sposób podwyższa sobie zysk z wybudowanego bloku. Administrując przez kilka pierwszych lat budynkiem, decyduje jaka firma dostarcza do niego wszelkie media, w tym telewizję, internet czy telefon, zazwyczaj nie dopuszczając do budynku firm innych niż te, z którymi współpracuje. Pobiera też opłatę na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością.

W momencie podpisania pierwszej umowy przeniesienia własności lokalu, z mocy prawa powstaje wspólnota mieszkaniowa. W początkowym okresie, de facto nadal wspólnotą rządzi deweloper, gdyż posiada on największe udziały we wspólnocie (nadal posiada najwięcej mieszkań), a pozostałe głosy są rozdrobnione. W pewnym momencie jednak traci tę przewagę i pozostali członkowie są w stanie zmienić zarówno zarządcę nieruchomości, jak i firmy dostarczające media, nawet jeśli nie upłynął jeszcze czas zarządu, zagwarantowany deweloperowi w umowach przedwstępnych sprzedaży mieszkania. Takie prawo zapisano w Ustawie o własności lokali.

• przystojniakx25 Re: czynsze 19.10.13, 15:32
          poszukuje kontaktu do pani w kreconych wlosach o pieknym usmiechu z recepcji w point house sprawa wazna i pilna chmielu61@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka