italiakami 23.04.10, 22:19 No dalej dziewczyny mozecie sie tu wyplakac jacy to dranie..... Jak to z waszymy latynosami jest????!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cuciolo Re: Maz Wloch!!!! 24.04.10, 08:28 A po kiego grzyba? Kazdy ma jakies wady, ja, Ty, moj facet, Twoj....Po co sie wyplakiwac? lepiej pojsc do kina z kumpela albo poczytac fajna ksiazke Odpowiedz Link
sonic84 Re: Maz Wloch!!!! 24.04.10, 21:08 Włosi NIE są latynosami.Latynosi to rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej (czyli Ameryki Środkowej i Południowej).Włochy natomiast leżą w Europie... Odpowiedz Link
cuciolo Re: Maz Wloch!!!! 02.05.10, 09:09 a o kochankach? albo przyjazni damsko meskiej ludzie to sie naprawde nudza w zyciu mieszajac na forach lol Odpowiedz Link
zuzamp Re: Maz Wloch!!!! 07.06.10, 15:23 sonic84, wlosci sa latynosami,tylko europejskimi,wlosi z poludnia to calkowici latynosi,natomiast z polnocy maja korzenie celtycko-latynoske. i dodam moj maz Wloch,w zyciu nie zamienilabym go na zadnego innego.Szacunek,uznanie dla kobiety,romantyzm,oparcie,zaradnosc,inteligencja,sila,odwaga,dbanie o rodzine i jeszcze a jeszze moglabym wymieniac cech mojego meza Wlocha:) Odpowiedz Link
socka2 Re: Maz Wloch!!!! 08.06.10, 11:30 oooooo Viki, dokladnie to samo mowie ;) mieszkam w pd. Europie na przedmiesciach Afryki :) Odpowiedz Link
sonic84 Re: Maz Wloch!!!! 10.06.10, 11:05 > sonic84, wlosci sa latynosami,tylko europejskimi,wlosi z poludnia to calkowici > latynosi,natomiast z polnocy maja korzenie celtycko-latynoske. > i dodam moj maz Wloch,w zyciu nie zamienilabym go na zadnego > innego.Szacunek,uznanie dla > kobiety,romantyzm,oparcie,zaradnosc,inteligencja,sila,odwaga,dbanie o rodzine i > jeszcze a jeszze moglabym wymieniac cech mojego meza Wlocha:) Definicja słowa Latynos jest jedna i nie zmieniajmy jej :). Do tej grupy nie zalicza się Włochów.Oczywiście,że we Włoszech żyją Latynosi z obywatelstwem włoskim tak jak w Polsce np. Chińczycy z polskim co nie zmienia faktu że Słowianami nie są.Ja również jestem mieszanką różnych nacji ale kilka ładnych pokoleń wstecz tak więc uważam się za Słowiankę.Przy określaniu przynależności do grupy Latynosów czy jakiejkolwiek innej nie uwzględnia się historycznych (tj.mających miejsce setki lat temu )migracji emigracji i imigracji ludów ;).Latynosi to też w dużej mierze grupa kulturowa tj posługująca się językiem hiszpańskim/portugalskim,kultywująca południowo-amerykańskie tradycje.Włochom z południa chyba jednak bliżej do kultury arabskiej na co sam dialekt sycylijski wskazuje pomijając już bliskość geograficzną krajów arabskich i charakterystyczny wygląd mieszkańców południa Włoch... Odpowiedz Link
zuzamp Re: Maz Wloch!!!! 27.06.10, 08:59 Wglebiajac sie w temat,istnieja 3 duze grupy jezykowo kulturalne w europie,tj "neo-latini"(neo-romani),germanskie i nasze,slowianskie. Wlosi,hiszpanie,portugalczycy,francuzi,szwajcarz wlosko-fr i rumunczycy naleza do pierwszej grupy i moga byc klasyfikowani jako potomkowie antycznych romanow tj latynosow :) wyciagnijcie wnioski sami:) Odpowiedz Link
zuzamp Re: Maz Wloch!!!! 27.06.10, 09:00 pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyki_roma%C5%84skie Odpowiedz Link
viki2lav Re: Maz Wloch!!!! 27.06.10, 11:36 ciagne te wnioski jak sp. alla chitarra i latynos to dla mnie Ameryka Lacinska, nie Ojropa! Odpowiedz Link
sonic84 Re: Maz Wloch!!!! 27.06.10, 21:45 > do pierwszej grupy i moga byc klasyfikowani jako potomkowie antycznych romanow > tj latynosow :) wyciagnijcie wnioski sami:) Jakich antycznych ''romanow'' na litość boską?O czym ty w ogóle piszesz?Latynos to mieszkanieC AMERYKI ŁACIŃSKIEJ (stąd się nazwa wzięła) EWENTUALNIE OSOBA KULTYWUJĄCA TYPOWO POŁUDNIO-AMERYKAŃSKĄ KULTURĘ I POSŁUGUJĄCA SIĘ JĘZYKIEM HISZPAŃSKIM BĄDZ PORTUGALSKIM. ILE RAZY MOŻNA PISAĆ TO SAMO. Odpowiedz Link
zuzamp Re: Maz Wloch!!!! 28.06.10, 17:39 > Jakich antycznych ''romanow'' na litość boską?O czym ty w ogóle piszesz?Latynos > to mieszkanieC AMERYKI ŁACIŃSKIEJ (stąd się nazwa wzięła) EWENTUALNIE OSOBA > KULTYWUJĄCA TYPOWO POŁUDNIO-AMERYKAŃSKĄ KULTURĘ I POSŁUGUJĄCA SIĘ JĘZYKIEM > HISZPAŃSKIM BĄDZ PORTUGALSKIM. ILE RAZY MOŻNA PISAĆ TO SAMO. ad. "romanow" literowka, poprostu tlumaczylam mojego meza,mialo byc "antycznych rzymian" "imperium romanum"-wyjasnione kolejne, jesli tak bardzo mamy sie trzymac definicji,aby pojac sens: z definicji "wikipedia" Włosi – naród zamieszkujący Włochy. We Włoszech jest ich około 56 mln, z czego prawie połowa wszystkich osób pochodzenia włoskiego mieszka poza Włochami a najwięcej w Brazylii, Argentynie i w USA. Mówią językiem włoskim. Religią większości Włochów jest katolicyzm. Podstawę etniczną stanowią dawne PLEMIONA ITALSKIE, zamieszkujące Półwysep Apeniński. Na przestrzeni dziejów przemieszały się one z ludnością pochodzenia etruskiego, liguryjskiego, weneckiego, celtyckiego, greckiego i semickiego. Potem w V w. – z Germanami, w VI–XI w. – z Frankami, Arabami i Normanami. Złożony skład etniczny stał się podstawą wyodrębnienia dialektów i regionalizacji Włoch. Język literacki ukształtował się w pełni już w XIII–XIV w. ok proste, kolejna definicja po sznurku do klebka: Italikowie plemiona zamieszkujšce Italię, należšce do grupy językowej indoeuropejskich. Italikowie dzielili się na szereg plemion, które mówiły różnymi dialektami, miały różne obyczaje, kulty, ustrój polityczny i gospodarczy. Najważniejsze z nich: Latynosie ok. a teraz pytanie za 100 pkt...... JAKIM JEZYKIEM POROZUMIEWALI SIE ANTYCZNI RZYMIANIE???? podpowiem Lacina, a kto zna definicje "laciny"? itd itd Odpowiedz Link
mantra1 Re: Maz Wloch!!!! 28.06.10, 18:10 zuzamp napisała: > a teraz pytanie za 100 pkt...... > JAKIM JEZYKIEM POROZUMIEWALI SIE ANTYCZNI RZYMIANI > E???? > podpowiem Lacina, a kto zna definicje "laciny"? itd itd **** Odpowiedź: Roman Antyczny (nie mylić ze starożytnym rzymianinem) porozumiewał się wulgarną łaciną. :D E??? Odpowiedz Link
sonic84 Re: Maz Wloch!!!! 28.06.10, 18:15 Tak ale co to ma wspólnego z kulturą latynowską?Ten fragment z Wikipedii,zawierającej zresztą mnóstwo błędów,pasuje do tej dyskusji jak pięść do oka.Równie dobrze mogłaś zacytować wywód o dialektach w południowych Chinach.Nazwa Ameryka Łacińska wywodzi się m in od tego,iż jej mieszkańcy posługują się językami romańskimi (czyli wywodzącymi się z łaciny) tj,hiszpańskim lub/i portugalskim (w odmianie brazylijskiej tak dla jasności).Słowo Latynos określa osobę wywodzącą się z kraju Ameryki łacińskiej,Meksyku i Kuby ,której język ojczysty (nie wyuczony) jest jednym z tych dwóch wymienionych.Kolejnym kryterium przynależności do grupy Latynosi jest kultywowanie tradycji związanych z Ameryką Łacińską (dlatego też pod tą grupę podciąga się niekiedy mieszkańców niektórych krajów afrykańskich ).I tak jak 2+2=4 tak żaden prawdziwy (tj. nie mający przodków w wyżej wymienionych krajach,nie posługujący się j. portugalskim czy hiszpańskim ani nie podtrzymującym tradycji związanych z wyżej wymienionymi państwami/regionami) nie może być określany mianem Latynosa (tutaj uwaga: Hiszpanie i Portugalczycy też nie są do tej grupy zaliczani)tak jak żaden niebieskooki Słowianin nie ma wprawa nazywać się Azjatą i tak dalej..banalne przykłady obrazujące tą prostą prawdę mozna mnożyć w nieskończoność. Tak więc przykro mi ale Włosi nie są Latynosami...Hindusami.. Eskimosami ..nawet jeżeli bardzo być tego chciała. I na tym kończę dyskusję bo nie znoszę powtarzać jednej oczywistej rzeczy po tysiąćkroć.Pozdroo Odpowiedz Link
zuzamp Re: Maz Wloch!!!! 28.06.10, 19:32 sonic 84: to czekaj czekaj, wlosi nie maja korzeni tak?? to nic kim sa ich przodkowie? uczepilas sie kwesti,ze latynosi to tylko ameryka lacinska, ja powtarzam poraz kolejny i poparlam to argumentami,ze wlosi maja swoje latynoskie korzenie i sa latynosami. podaj mi argumenty przemawiajace za tym,ze przodkowie "antyczni rzymianie" (romanie ;) )nie maja nic wspolnego z wlochami. powtarzam,napewno nie sa "latino americano" bo Tobie wciaz o to chodzi,za latynosami europejskimi,tak jak wykazuja ich "korzenie" przytoczmy przyklad ukraincy i czarnogorcy,czy to slowianie? tak,tylko jedni sa wschodni a drudzy poludniowi,jednak korzenie sa slowianskie,normalne,ze sa roznice kulturowe,w tradycjach itd... Odpowiedz Link
sonic84 Re: Maz Wloch!!!! 28.06.10, 22:12 ze przodkowie "antyczni > rzymianie" (romanie ;) )nie maja nic wspolnego z wlochami. powtarzam,napewno > nie sa "latino americano" bo Tobie wciaz o to chodzi,za latynosami > europejskimi,tak jak wykazuja ich "korzenie" Ale czy ja napisałam,że się z tym nie zgadzam? Ty pod słowem Latynos chcesz koniecznie rozumieć osoby zamieszkujące Europę i posługujące się językiem romańskim i wywodzące się od starożytnych Rzymian.W tym celu ukułaś sobie termin Latynos europejski,który oficjalnie nie istnieje ( a przynajmniej ja takiego nigdy w literaturze nie spotkałam).Słowo Latynos zostało zarezerwowane tylko dla tych nieszczęsnych potomków Portugalczyków,Hiszpanów i Indian żyjących na dodatek na innym kontynencie (rozwinięcie tego tematu znajdziesz post wyżej)i basta. Starożytni Rzymianie nie mają tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link
nadia_m Re: Maz Wloch!!!! 03.05.10, 19:05 tak, wszyscy wlosi to dranie.Jak ja zaluje, ze za Polaka nie wyszlam :D Odpowiedz Link
viki2lav Re: Maz Wloch!!!! 24.05.10, 11:00 Nadia, uwazaj zaraz ci powiedza, ze nic straconego i zawsze mozna nadrobic;-) Odpowiedz Link