Dodaj do ulubionych

dot. hist. literatury - prosba

26.03.04, 15:26

Witam serdecznie,

mam ogromna prosbe. wskazcie mi prosze jakies ciekawe propozycje,
opracowania, ogolnie literarture dotyczaca danych okresow literackich
(sredniowiecza,renesansu,baroku).chodzi mi przede wszystkim o literature na
podstawie ktorej trzeba zaliczyc I i II rok italianistyki na UW, ale nie
tylko. bede bardzo wdzieczna

pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • bresilienne Re: dot. hist. literatury - prosba 28.03.04, 19:58
      Kup sobie książkę 'Historia Literatury Włoskiej' wydawnictwa Semper, autorstwa
      zbiorowego. To 2 tomy ale nie za drogie. Studiuję italianistykę i polecili nam
      tę książkę kupić. Będę się z niej uczyć do sesji. W tej książce znajdziesz
      informacje dotyczące lektur, ale myślę że będziesz musiała poszukać opracowań
      lektur.
      Pozdrawiam:)
      • puara Re: dot. hist. literatury - prosba 28.03.04, 22:45
        Czesc,
        na ktorym roku studiujesz?
        Ja bede zdawala egzamin w tym roku,mialam testy z egzaminu ktory byl 2 lata
        temu,w tym roku kupilam z ubieglego roku i bardzo zaskoczyla mnie zmiana :(
        Test predyspozycyjny wyglada zupelnie inaczej co roku!!2 lata temu bylo malo
        pyt z jez polskiego,z gramatyki,a duzo o Wloszech,rok temu z kolei pelno
        gramatyki a o Wloszech kilka pytan,na ktore kazdy odpowie, nawet jesli nie
        interesuje sie kultura wloska!!Okropnie,nie zdaje przeciez na polonistke.Owszem
        to studia humanistyczne,ale przeciez to filologia WLOSKA!!! :(
        Prosze powiedz mi w ktorym roku zdawalas i czy egzamin mial JESZCZE inna
        forme???
        Z gory bardzo Ci dziekuje!!
        • bresilienne Re: dot. hist. literatury - prosba 29.03.04, 11:17
          Studiuje na 1 roku i byłam trochę niemile zaskoczona kiedy dostałam na
          egzaminie test predyspozycji. Prawdę mówiąc to przygotowywałam się do czegoś
          innego ( na podstwaie testu z 2002r) i kiedy zobaczyłam te zadania to się
          przestraszyłam. Ćwiczenie z tłumaczenia zwrotów łacińskich i francuskich było
          lekką przesadą. Też żałuję że niewiele było pytań poświęconych kulturze
          włoskiej.:/
          Co do testu predyspozycji to raczej nigdy nie wiadomo jaka będzie jego
          struktura, tzn. nie wiadomo na co się nastawiać. Rozmawialiśmy o tym z jedną
          z lektorek z którą mam zajęcia, ale ona zbyła nas uśmieszkiem i powiedziała, że
          test predyspozycji powinien pozostać bez komentarza.
          Przygotowując się do egzaminu chyba nie ma innego wyjścia jak dużo czytać o
          włoszech, mieć dobre rozeznanie w literaturze światowej i nie zapominać o
          gramatyce. Nigdy nie wiadomo co może Cię spotkać. Niestety specyfika tego
          egzaminu polega na jego nieprzewidywalności.
          Trzymam za Ciebie kciuki. Powodzenia.
          • puara Re: dot. hist. literatury - prosba 29.03.04, 19:11
            ok,dziekuje!!!Fajnie ze Ci sie udalo,chcialabym do was doloczyc!!! :)
            Mam nadzieje ze sie uda,jak nie teraz ,to za rok!Latwo sie nie poddam!Ciaoo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka