italiano2407 08.03.05, 18:28 Najlepsze życzenia dla wszystkich (oczywiście pięknych) kobiet, odwiedzających forum włoskie i nie tylko. Całusy, kwiaty :* :D Domenico. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gonia.pk Re: Festa della donna! 08.03.05, 18:32 Jako kobieta odwiedzajaca forum wloskie i nie tylko, dziekuje bardzo :) p.s. no i kolejna nowosc dla mnie, myslalam, ze tylko w naszym postkomunistycznym kraju obchodzi sie to swieto ;) Odpowiedz Link
testardo Re: Festa della donna! 08.03.05, 19:45 Hehe, bo to faceci co kwiatkow nie lubia kupowac mowia,ze to swieto komunistyczne i dlatego nie obchodza. A to jest ponoc rocznica wyzwolenia kobiet czy jakos tak, specjalnie mnie to nie interesuje,ale tak mi mowila amerykanska mama mojego wloskiego faceta :) BTW te zolte kwiatuszki co to tu kobitkom daja mi sie wcale a wcale nie podobaja. Nie ma to jak dostac tulipana. Odpowiedz Link
funghettino mimosa 09.03.05, 00:15 a ja dostalam dzis te zolte kwiatki!!!i bardzo mi milo z tego powodu!!! Odpowiedz Link
flora_palmieri Re: Festa della donna! 10.03.05, 02:34 niezupełnie jest to rocznica "wyzwolenia kobiet" (swoja drogą ciekawe co rozumiesz przez to pojęcie...?). jest to tak naprawdę rocznica smutnego wydarzenia, które miało miejsce w bostonie w 1908, kiedy to zostały spalone żywcem strajkujące robotnice z miejscowej fabryki. co ciekawe dowiedziałam się o tym dopiero we włoszech. u nas faktycznie wielu panów wykręca się komunistycznymi reministencjami (wtedy zawsze takim prawicujacym zwykle osobom zadaję pytanie, dlaczego w takim razie papież składał zawsze życzenia kobietom w tym dniu?). a we włoszech jednak mimozy idą w ruch. ja dostałam róże od mojego kochanego. mimo że on mediolan, ja warszawa... i tylko się trochę zdziwił, że nie może zamówić w warszawie tych małych żółtych mimozek :) Odpowiedz Link
testardo Re: Festa della donna! 10.03.05, 10:38 Hej, dzieki za ciekawe info. Nie mialam o tym pojecia, nigdy w sumie mnie to nie interesowalo. Napisalam "wyzwolenie kobiet" bo tylko tyle mi mama chlopaka powiedziala. Mysle,ze jej chodzilo o prawa wyborcze dla kobiet czy cos w tym stylu. A ze ja z historia na bakier to lykam wszystko co uslysze :) Ja mimose tez dostalam, ale torciku o tej samej nazwie nie skosztowalam, ponoc pychota. Odpowiedz Link
flora_palmieri Re: Festa della donna! 11.03.05, 00:07 ależ nie ma za co :) pozdrawiam flo Odpowiedz Link