Dodaj do ulubionych

[Solved] no boot device found

22.11.24, 22:52
Zainstalowałem sobie Linuksa Mint na stacjonarce Dell (poprzednio był bodajże Windows 10). Instalowałem z flaszki USB. I taka ciekawostka, jak startowałem system z flaszki i z niej wybierałem opcję "startuj system z dysku twardego", to system wstawał. Jak wyjąłem flaszkę i system miał wstać z dysku, to pojawiał się taki właśnie komunikat.
Kombinowałem, szukałem i wreszcie znalazłem - trzeba było w BIOS włączyć coś takiego jak UEFI.
Włączyłem UEFI, system wstał bez żadnych problemów.
Piszę, bo może komuś się przyda.
Na przykład mi, gdy za jakiś czas będę chciał przeinstalować inny komputer 😁
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: [Solved] no boot device found 23.11.24, 01:39
      tapatik napisał:

> Kombinowałem, szukałem i wreszcie znalazłem - trzeba było w BIOS włączyć
      > coś takiego jak UEFI. Włączyłem UEFI, system wstał bez żadnych problemów.

To może być bardziej skomplikowana zależność. UEFI jest obecnie standardem,
      czego dawniej nie było i częściej był problem z tym, że aby coś zainstalować trzeba było
      wyłączyć UEFI (albo Secure BOOT). W BIOS-ie może się to różnie nazywać (CSM, Legacy).
      Przypuszczalnie w twoim przypadku można było wykasować dysk (tzw. Low Level Format)
      i utworzyć nowy dysk typu MBR zamiast GPT, w którym była już (nieusuwalna) partycja UEFI.

Ale na wszelki wypadek sprawdzę, jak to wygląda w przypadku instalacji MINT-a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka