Dodaj do ulubionych

RZYM - cenne informacje

10.05.05, 15:43
hej!
Co ciekawego do zwiedzenia i oglądnięcia jest w Rzymie?
Czy daleko jest do najblizszej nadmorskiej miejscowości[Lido di Ostia itp.]
Jakie są ceny wstępów? Czy honorują karty Euro? Czy w ogóle jest drogo?Jakie
ceny biletów do kina?teatru?
Zwracam sie szczególnie do tych, co są/byli tam.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • krowkasmieszka Re: RZYM - cenne informacje 10.05.05, 23:24
      o rany... ale pytanie zadales.... mozna pisac i pisac i pisac....
      przede wszystkim to zalezy ile bedziesz mial czasu na zwiedzanie... i co
      lubisz... standardowy bieg z przewodnikiem po rzymie zazwyczaj obejmuje
      koloseum+forum romanum (ceny, godziny otwarcia poszukaj w innych postach, bylo
      o tym niedawno), schody hiszpanskie, panteon, piazza navona,san giovanni in
      laterano, santa maria maggiore, watykan+muzea watykanskie (kiedys w kazda
      ostatnia niedziele miesiaca byly za darmo - sprawdz czy nadal tak jest -
      oszczednosc 10 czy 12 euro)... jesli wycieczka trwa dluzej niz 3 godziny to
      warto pojsc na campo de'fiori, trastevere, odpoczac w villa borghese albo
      ogrodach botanicznych.
      to tak w najwieszym skrocie. jesli nie jestes z gatunku tych, co musza o kazdym
      zabytku wiedziec WSZYSTKO to polecam ci przewodnik wydawnictwa wiedza i zycie -
      duzo ciekawostek, zdjec, adresow
      do lido di ostia nie jest daleko, z tego co pamietam jakies 20-30 minut kolejka.
      a co do cen - niech moze ktos kto jest na miejscu sie wypowie...
      • kubissimo Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 00:39
        chyba zartujesz
        w trzy godziny skakanie od Forum przez San Giovannego, Piazza di Spagna po
        Watykan?
        to nawet samochodem bedzie trudne do zrealizowania, a co dopiero na pieszo
        :)

do Lido di Ostia jedzie sie 30 minut, ale najpierw trzeba dotrzec do stacji
        metra Piramide (Metro B)
        • krowkasmieszka Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 02:37
          hihihi turystyczne wycieczki pod haslem: "poznaj wlochy od podszewki w 2 dni"
          poruszaja sie pieszo, bo wiadomo ze w warszawie sa korki, a w rzymie kociol ;-)

ja oczywiscie ironizowalam sobie... bedac przez pol roku w rzymie nie zdazylam
          zwiedzic wszystkiego...
          chcialam radzyminkowi wymienic tylko najwazniejsze obiekty zazwyczaj znajdujace
          sie w programach objazdowek. jak cos super istotnego pominelam to prosze o
          korekte ;-)
          • testardo Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 11:06
            A ja w miesiac zwiedzilam kazdy zakatek opisany w przewodniku Pascala, a teraz
            siedzac tu dluzej ze swiadomoscia,ze napewno wszystkiego nie widzialam szperam
            po innych przewodnikach w celu wyluskania perelek i, o dziwo, nic nie znajduje
            nowego co by mnie interesowalo.
            • radzyminek Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 14:16
              Dzięki! napewno kupie jakiś przewodnik, ale opinia ludzi którzy tam byli mnie
              bardziej interesuje.
              na zwiedzanie Rzymu to myśle...jak na pierwszy raz jakies 10 dni, 1 dzien nad
              morzem.

Pozdrawiam i czekam na info a'propos cen.
              • krowkasmieszka Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 15:33
                poszperaj rowniez w innych watkach a propos cen... calkiem niedawno byly
                • ennka Re: RZYM - cenne informacje 11.05.05, 22:38
                  Przejrzyj też forum WŁOCHY w dziale TURYSTYKA.
                  Jest tam mnóstwo wątków , starszych i nowszych na temat Rzymu.
                  • dorrit Testardo, bylas w katakumbach? 12.05.05, 10:15
                    Jak wyzej. Bylam kilkakrotnie w katakumbach S.Callisto - w. Kaliksta na Via
                    Appia Antica, obok sa katakumby di S.Domitilla - wszystko bardzo ciekawe,
                    nigdzie indziej poza Rzymem takich nie ma! W tych ostatnich jednym z
                    przewodnikow jest Polka. Blizej Ciebie, na Nomentanie tez sa, zdaje sie di
                    S.Priscilla, ale tam nie bylam.
                    Zakladam, ze skoro wszystko co wazniejsze obiekty juz widzialas, to zapewne
                    masz juz za soba Galleria Borghese, Galleria Spada (niewielka, b. ja lubie),
                    zamek sw. Aniola wewnatrz, kolejna wystawe w Accademia di Francia, Ostia
                    Antica, Domus Aurea Nerona i tak dalej. Ze "sztandarowych" miejsc bardzo lubie
                    Palatyn i jego atmosfere. Pozdrawiam!
                    • radzyminek Enjoy Hostel 13.05.05, 17:06
                      Enjoy Hostel
                      Piazza Porta Maggiore Nr 6

znalazłem ten hostel w necie, ale mam pytanko...jak jest napisane że w pokoju
                      12 łóżek, to na czym to polega?W ogóle spał ktoś tam? cena nie wygórowana, a
                      hostel niedaleko stacji termini, ale troche się boję robuc tam rezerwacje...

Proszę o pomoc. - jak zwykle ;)

• slims1 Re: Enjoy Hostel 13.05.05, 18:29
                        jak w pokoju jest 12 lozek to to oznacza ze jest to dormitorium- cos jak w
                        schronisku w gorach.
                    • testardo Re: Testardo, bylas w katakumbach? 13.05.05, 20:03
                      Bylam, bylam wlasnie na Via Appia Antica - wrazenie niesamowite. Oprowadzal nas
                      polski ksiadz, a pozniej wloski stroz sprezentowal nam medaliki :) Tak, kolo
                      mnie tez sa,ale sie nie wybieram. Pozostale miejsca przez Ciebie wymienione tez
                      "zaliczylam",ale przyznam szczerze ze jestem ignorantem i miejsca typu muzea
                      mnie najzwyczajniej w swiecie nudza - wole wrazenia makro jak ruiny czy ogolnie
                      rzeczy duze. A Palatyn jest naprawde niesamowity. Ilez hektolitrow wina sie na
                      schodach fontanny przelalo:)
                      • ewa.lisiak Re: Testardo, bylas w katakumbach? 28.06.05, 12:59
                        Znalazłam stronkę, są tam tanie hostele w Rzymie i poradnik.
                        www.hostele.pl/hostele_rzym.php
                        • dorrit Ewo_lisiak! 29.06.05, 11:11
                          Jesli to do mnie, to owszem - z wyksztalcenia jestem historykiem sztuki. Ty
                          moze tez...???
                          Jednak pierwszy raz znalazlam sie w Galerii Spada daaawno temu, latem po
                          sknczeniu liceum, gdy dopiero zdalam na studia... Fajne czasy.
                          Pozdrawiam!
                    • bonitta1 Re: Testardo, bylas w katakumbach? 28.06.05, 21:59
                      Widze , ze dotarlas nawet do Galeria Spada...spedzilam w niej kiedys sporo
                      czas...ale niezbyt czesto trafiaja tam polacy...chyba, ze jestes historykiem
                      sztuki?
                      • dorrit Bonitta! Moj post do Ewy Lisiak jest do Ciebie... 29.06.05, 12:23
                        Przepraszam, szybko klikalam po forum i pomieszalo mi sie... Na wszelki wypadek
                        kopiuje moj post, ktory chcialam wyslac do Ciebie:
                        Jesli to do mnie, to owszem - z wyksztalcenia jestem historykiem sztuki. Ty
                        moze tez...???
                        Jednak pierwszy raz znalazlam sie w Galerii Spada daaawno temu, latem po
                        sknczeniu liceum, gdy dopiero zdalam na studia... Fajne czasy.
                        Pozdrawiam!
                        • bonitta1 Re: Bonitta! Moj post do Ewy Lisiak jest do Ciebi 29.06.05, 12:54
                          Tak myslalam, ze masz cos wspolnego ze sztuka...ja jestem tylko nauczycielka
                          plastyki ale do Galeria Spada sprowadzily mnie prywatne motywy...moj ex z ,
                          ktorym bylam prawie 10 lat tam pracowal...a ja czsem razem z nim przesiadywalam
                          tam czasem po kilka godzin...i polakow nie spotkalam...Ale milo wspominam to
                          miejsce...i byl czas , ze mialam wrazenie , ze znam juz tam kazdy drobiazg...
                          • dorrit Re: Bonitta! 30.06.05, 10:00
                            No to mnie tez pewnie "nie spotkalabys", bo ogladajac obrazy nie mowilam sama
                            do siebie (a pare razy bylam tam sama, wiec do kogo mialabym mowic...?). A
                            teraz jestes w PL czy we Wloszech?
                            Pozdrawiam!
                            • bonitta1 Re: Bonitta! 30.06.05, 13:03
                              No tak jesli bylas sama...Obecnie mieszkam w kraju...ale mam wakacje wiec moze
                              wpadne rowniez do Wloch.
                              A ty mieszkasz we Wloszech?
                              • dorrit Re: Bonitta! 30.06.05, 13:35
                                Mieszkam w Rzymie, a jutro lece do PL na dwa tygodnie!
                                Pozdrawiam!
                                • bonitta1 Re: Bonitta! 30.06.05, 21:17
                                  Fajnie...ja na urlopy jezdze w przeciwnym kierunku. U nas jest fajnie...chlodno
                                  wiec po upalach we Wloszech bedzie to mila odmiana.
                                  Zycze milego urlopu. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka