Dodaj do ulubionych

ponownie cf :/

10.10.05, 18:53
sluchajcie po jakim czasie od zlozenia podania o codice fiscale przyslali wam
karte??? i, no wlasnie, przyslali poczta czy musieliscie po nia pojsc???ja od
czerwca chodze ze swistkiem a karty ani widu ani slychu :/
a no i w miedzyczasie zminilam residenza- musze to im zglosic? no i przy
okazji: w kwesturze tez? kontrakt jest legalny a wiec podstemplowanyw
kwesturze wiec juz o nim wiedza, ale cholera wie...
pozdawiam i dziekuje za info
fun
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: ponownie cf :/ 10.10.05, 19:27
      Przysylaja poczta, ale nie w terminie podanym przy zlozeniu wniosku / powinien
      byc chyba 1 miesiac /. Trwa to troche dluzej, ale w koncu jest...
      • justyna158 Re: ponownie cf :/ 10.10.05, 22:25
        od wrzesnia do bozego narodzenia czekalam....
    • krowkasmieszka Re: ponownie cf :/ 10.10.05, 22:54
      ja od grudnia 2002 czekam ;-)
      • funghettino Re: ponownie cf :/ 11.10.05, 01:38
        o matko...szybcy sa nie ma co...a ja sie kilkoma miesiacami przejmuje
        • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 08:05
          Od grudnia 2002? Ja bym zapytala. Prawdopodobnie zaginela na poczcie.
          Aktualnie rozsylana jest tzw. "tessera sanitaria" / tez poczta i to zwykla /.
          • dorrit cf 11.10.05, 08:54
            U nas przyszly nowe cf (gdy robilam dla dzieci i nowy dla siebie) przed uplywem
            miesiaca od zlozenia wniosku.
          • krowkasmieszka Re: tessera sanitaria 11.10.05, 09:30
            czy ta tesserina jest komukolwiek do szczescia potrzebna? bo szczerze
            powiedziawszy ode mnie nikt nigdy jej nie wymagal, jesli nie wystarczylo ze sama
            podawalam cf to pokazywalam papierek z ufficio delle entrate, ze bylam i
            wyrobilam i oto moj numer...
            • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 10:11
              Glowna roznica to fakt, ze zastepuje E 111 / potrzebny przy wyjazdach za
              granice /.
              • krowkasmieszka Re: tessera sanitaria 11.10.05, 10:37
                ojej, kurcze zle napisalam. do zlego postu sie dokleilam no i sie zle wyslowilam ;-)
                chodzilo mi o to czy karta z codice fiscale jest do czegokolwiek potrzebna
                • linn_linn Re: codice fiscale 11.10.05, 10:59
                  Jest dowodem przydzielenia Ci kodu przez Urzad Skarbowy. Kody generowane przez
                  internet nie maja zadnego znaczenia prawnego.
                  • krowkasmieszka Re: codice fiscale 11.10.05, 11:20
                    to to wiem, chociaz przez kilka miesiecy kiedys funkcjonowalam z takim kodem
                    internetowym. a jak poszlam zalatwic to legalnie w urzedzie to dostalam wydruk z
                    pieczatkami i podpisem i z numerem. no i mialam cierpliwie czekac na karte, ale
                    widac pojecie miesiaca w jezyku wloskim jest bardzo wzgledne.
                    jesli zdecyduje sie na emigracje to pewnie bede dochodzic gdzie sie moja karta
                    zapodziala, ale jak na razie sie na to nie zapowiada. chociaz jesli kaczygrod
                    bedziemy miec w polsce to kto wie... ale wtedy wole juz kupic bilet w jedna
                    strone na bezludna wyspe, co by z deszczu pod rynne nie wpasc.
                    • linn_linn Re: codice fiscale 11.10.05, 12:04
                      ...zeby takie problemy tylko byly. Jesli trawa to bardzo dlugo, zadzwon. Mogla
                      naprawde zaginac na poczcie.
                      • krowkasmieszka Re: codice fiscale 11.10.05, 12:45
                        dzieki za porady linn :-))) papa
          • zuzinkas Re: tessera sanitaria 11.10.05, 13:40
            ja zlozylam wniosek o cf na poczatku 1999 roku... nie dostalam... w 2001
            poszlam zglosic zmiane miejsca zamieszkania i ponownie zlozylam podanie
            o "tesserino plastificato"... do dzis nic nie dostalam...
            • makda Re: tessera sanitaria 11.10.05, 14:00
              Zuzia, widzialam w gazecie taka reklame Regionu Lombardia, ze do 31 grudnia
              2005 wszyscy mieszkancy Lombardii maja dostac nowa plastikowa "carta di
              servizi", ktora zastapi cf, tessera sanitaria i tessera sanitaria europea.
              No coz, czekamy. :-)
              • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 14:34
                Tessera sanitaria i tessera sanitaria europea to jedno i to samo. Najgorsze
                jest to, ze wprowadza sie nowe formy, a z gory wiadomo, ze nie beda ostateczne.
                Beda na pewno jeszcze takie z mikroczipami.
                • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 14:35
                  Jeszcze jedno, tessera sanitaria ma takze "codice fiscale", wiec o 1 mniej.
                • funghettino Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:15
                  a tessera sanitaria na jakiej podstwie wydaja? dla ubezpieczonych we wloszech?
                  dla citadini italiani? czy jak?
                  • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:27
                    Na podstawie "codice fiscale": najpierw glowie rodziny, potem innym jej
                    czlonkom.
                • makda Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:28
                  > Tessera sanitaria i tessera sanitaria europea to jedno i to samo. Najgorsze
                  > jest to, ze wprowadza sie nowe formy, a z gory wiadomo, ze nie beda
                  ostateczne.
                  Teraz tak, ale moja aktualna tessera wydana 3 lata temu (w postaci bezowego
                  kartonika z nazwiskiem lekarza) bynajmniej nie byla legitymacja europejska.
                  Musialam pojsc do ASL, gdzie wydano mi kolejny swistek, ktory pelnil role
                  tessera sanitaria europea. Dopiero teraz w Lombardii wprowadzaja jednakowe
                  legitymacje.

Krowka: tessera sanitaria to legitymacja ubezpieczeniowa SSN (Servizio
                  Sanitario Nazionale)- maja do niej prawo wsyzscy posiadacze permesso.
                  • makda Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:29
                    O sorry, to do Funghettino mialo byc, nie do Krowki ;-)
                    • funghettino Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:33
                      rozumiem ale ja mam tylko permesso i cf, nie mam cittadinanza ani nie mam
                      rodziny we wloszech, czyli?? nie nalezy sie, dobrze rozumiem?w polsce tez maja
                      takie karty byc podobno...
                      • makda Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:36
                        I tak masz prawo do tessera sanitaria, bo masz prawo do bezplatnej opieki
                        medycznej, jak kazda osoba z permesso.
                        • funghettino Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:49
                          dziekuje za info gentilissime come sempre :)
                          • makda Re: tessera sanitaria 11.10.05, 17:54
                            Alez cala przyjemnosc po mojej stronie ;-)
                            I jeszcze jedno: cale zamieszanie z tak zwana glowa rodziny (nienawidze zreszta
                            tego okreslenia, w naszej rodzinie glowy sa dwie: moja i meza ;-) wywodzi sie
                            m.in. z tego, ze na rodzine przydzielaja ci jednego i tego samego lekarza
                            rodzinnego. Wiec przydzialowo musisz miec takiego samego lekarza jak glowa
                            rodziny (czyli w moim przypadku maz).
                            • funghettino Re: tessera sanitaria 11.10.05, 18:02
                              ja problemu nie mam, sama sobie jestem glowa ;)przynajmniej jak na razie.
                              fajnie, nowa karte dostane!!!moze dlatego nie przysylaja cf bo przysla ta
                              nowa....
                              • linn_linn Re: tessera sanitaria 11.10.05, 20:56
                                www.governo.it/GovernoInforma/Dossier/tessera_sanitaria/tessera.html
                                Zdjecie co prawda nie w kolorze, ale zawsze...
                        • testardo Re: tessera sanitaria 12.10.05, 19:50
                          nawet jak nigdzie nie placiclam za ubezpieczenie? Permesso mam ze wzgledu na
                          studia, a ubezpieczenie z polski z karty ISIC :), z tego co sie orientuje zeby
                          miec tessera sanitaria musialabym sie zapisac do SSN ale,ze nie pracuje to
                          wiazaloby sie to ze sporymi kosztami czy jakos tak.Ktos mnie oswieci?
                          • linn_linn Re: tessera sanitaria 12.10.05, 21:13
                            Z tego forum wiem, ze przepisy dot. studentow sa inne.
                            Po raz setny polecam te strone:
                            www.ilpassaporto.kataweb.it/dettaglio.jsp?id=22216&v=4&bk=2&hvi=1&c=3
              • zuzinkas Re: tessera sanitaria 13.10.05, 14:11
                Carte servizi mam juz chyba od kwietnia. Mialam na mysli tesserino cf bo o nim
                byla poczatkowo mowa.
                • linn_linn Re: tessera sanitaria 13.10.05, 15:40
                  Moze go zastepuje...
      • testardo Re: ponownie cf :/ 12.10.05, 19:45
        ja od maja 2005
        • funghettino Re: ponownie cf :/ 12.10.05, 20:09
          ja od czerwca :) ale to niewiele jak widac wyzej ;)
          • daisy123 Re: ponownie cf :/ 12.10.05, 22:31
            Od ponad roku mam tessera sanitaria z chipem i zdarzylo mi sie wyladowac w
            grudniu ub. roku na pogotowiu nie w Lombardii - nikt nie wiedzial co to za
            karta i dobrze,ze byl moj maz to mogl dyktowac dane min. nr USL, ktoremu
            podlegamy.
            Jesli chodzi o cf, to w ciagu nawet nie miesiaca dostalam i tak samo moja
            corka. Dlatego najlepiej zadzwonic i dowiedziec sie co i jak , bo rzeczywiscie
            mogla poczta zawiesc.
            • linn_linn Re: ponownie cf :/ 12.10.05, 22:41
              Karty wydawane sa regionami: aktualnie wydaja ja regiony Bazylikata i Kampania.
              • dorrit Re: ponownie lekarz rodzinny 13.10.05, 09:31
                Co do wyboru lekarza rodzinnego: ja wybralam sobie innego, niz mial maz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka